על המפה בטיסה משווייץ: שייח מוניס במקום ת"א
תושבי הכפר הערבי נטשו ב-1948 ועל שטחו הוקמה אוניברסיטת ת"א. אתמול הוא "קם לתחייה", בטיסת "סוויס" לארץ. החברה: "נבדוק את הנושא מול ספק המפות"
הכפר הערבי שננטש במלחמת השחרור "קם לתחייה" בטיסתה לישראל של חברת התעופה הגדולה בשווייץ: הנוסעים בטיסת חברת התעופה השווייצרית "סוויס" הופתעו לגלות אתמול (ה') על צגי המושבים במטוס הבואינג 777 את הכיתוב "שייח מוניס" עם הגעתם מציריך לשטח האווירי של ישראל.
אחד מנוסעי טיסה LX252 צילם את צג המחשב עם הגעת המטוס לחופי תל אביב, ותהה מדוע מופיע שמו של הכפר הערבי שתושביו ברחו בקרבות מלחמת העצמאות בשנת 1948. "זה הזוי", אמר אחד מנוסעי טיסת "סוויס", שנמצאת בבעלות ענקית התעופה הגרמנית לופטהנזה. "מישהו כאילו שתל את הכפרים הערבים הנטושים שם, כמו שעשו בעבר בגוגל מפות". תל אביב כתובה אף היא, אבל כיעד הטיסה, ולא על המפה.
הכפר הערבי שייח מוניס הוקם ככל הנראה בתקופה העותמנית במאה ה-18, ותושביו הראשונים היו פלאחים מצרים. יותר מ-2,000 איש התגוררו בו ב-1948 והוא נחשב לכפר הגדול ביותר בשטח שבין תל אביב להרצליה. נכבדי הכפר קיימו קשר עם כוחות "הגנה" ועירית תל אביב במהלך מלחמת העצמאות, תוך התחייבות שלא להשתתף במלחמה, ומנעו כניסת לוחמים ערבים לא-סדירים.
ב-12 במרץ חטפו אנשי לח"י חמישה מתושבי הכפר ובעקבות החטיפה דווח לאנשי ההגנה כי "הכפר רוגז". באמצע מרץ כיתרו אנשי ההגנה את הכפר וניתקו אותו מהעורף הערבי, על מנת למנוע כניסת כוחות עוינים לתוכו. תושביו החלו לעזוב וב-30 במרץ נכנסו יחידות של חטיבת קרייתי ויחידה של השירות הכללי לכפר ומצאו אותו ריק. שטח הכפר סופח לעיר תל אביב ועליו הוקמו בין היתר אוניברסיטת תל אביב וכמה רחובות בשכונות עבר הירקון.
מחברת התעופה "סוויס" נמסר בתגובה: "אנו לוקחים ברצינות את הנושא שהעליתם בפנינו. סוויס עושה שימוש במפות גיאוגרפיות, המסופקות על ידי ספק חיצוני. אנו אכן נבדוק את הנושא מול אותו ספק. חשוב לנו לציין שכחברה פרטית, סוויס מקפידה לשמור על נייטרליות בנושאים פוליטיים ובכל הנוגע ליחסים בינלאומיים"