רוסיה: "העברת ה-S-300 לסוריה כבר החלה"
שר החוץ לברוב אמר בשולי עצרת האו"ם כי כבר החל מהלך העברת מערכת הנ"מ המתקדמת לצבא אסד, בעקבות הפלת מטוס האיליושין. ביומיים האחרונים נחתו בבסיס הרוסי ליד לטקייה מטוסי אנטונוב ענקיים, שנשאו כנראה את רכיבי ה-S-300
התגובה הרוסית להפלת מטוס הביון בסוריה יצאה לדרך: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אמש (יום ו') בני יורק כי ארצו החלה בהעברת מערכת הנ"מ מסוג S-300 למשטר אסד בסוריה. את הדברים אמר לברוב במסיבת עיתונאים שקיים בתום נאומו בעצרת הכללית של האו"ם. בדבריו התייחס לברוב גם ליחסים עם ארה"ב - ואמר כי הם "גרועים ונמצאים בשפל של כל הזמנים".
שני מטוסי תובלה של חיל האוויר הרוסי, מסוג אנטונוב 124, נחתו אתמול ושלשום בבסיס חיל האוויר הרוסי חמימים הסמוך ללטקייה והעבירו ציוד ולוגיסטיקה. נתיבי הטיסות נקלטו חלקית עקב שיבושי קליטה באמצעות תוכנות אזרחיות למעקב אחר מטוסים בזמן אמת, אולם נראה כי המטוסים העמיסו ציוד במהלך הדרך - ככל הנראה בבסיס צבאי סמוך לעיר מוזדוק שבמערב רוסיה.
הגנרלים הרוסים מוציאים את התסכול על ישראל/ רון בן ישי
מוקדם יותר השבוע אמר שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו כי ארצו צפויה לבצע את המהלך בשבועיים הקרובים - זאת בעקבות הפלת מטוס הביון בשבוע שעבר וחרף בקשותיה של ישראל בעבר שלא להציבה בסוריה בשל פעילותה באזור.
"בשנת 2013 הסכמנו לעצור את העברת המערכת לסוריה בעקבות בקשת הישראלים. אך המצב השתנה, ולא באשמתנו", אמר שויגו בתקיפות. עוד הוסיף כי רוסיה תפעיל אמצעי שיבוש אלקטרו-מגנטיים כדי למנוע תקשורת לוויינית מול חופי סוריה.
שויגו ציין כי כוחות המשטר כבר הספיקו להתאמן על מערכת ה-S-300. זוהי לא הפעם הראשונה שהרוסים מעלים את האפשרות להצבת המערכת בעקבות תקיפות משמעותיות בסוריה - אך הפעם ההודעה מתפרסמת על רקע ממצאי התחקיר הרוסי שפורסם אתמול ותקף את ישראל בחריפות.
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי מוסיף כי כפי שהעריכו בישראל בתחילה, לצה"ל עדיין יתאפשר לפעול בסוריה נגד האיראנים בכל השיטות שבהם פעל בעבר באישור הקבינט. עם זאת, יהיה צורך להיזהר יותר ולהיות יצירתיים יותר. כמו כן, צריך לזכור גם שהאיראנים יעקבו בשבע עיניים אחרי האופן שבו ישראל תנטרל את האיום הנשקף לחופש הפעולה האווירי והטילי שלה מסוללות ה-S-300.
כזכור, האיראנים קנו וקיבלו סוללות S-300 מהרוסים כדי להגן על מתקני הגרעין והטילים הבליסטיים שלהם מפני תקיפה ישראלית ו/או אמריקנית. סוריה עשויה לאפשר להם להפיק לקחים ולקבל מידע על השיטות שבהם המערב ישתמש כדי לחדור דרך מערך ה-S-300 שלהם אם יוחלט לתקוף באיראן. גם עובדה זו צריכה לעמוד לנגד עיני מערכת הביטחון בישראל אם וכאשר יהיה צורך לפעול בהמשך בסוריה.
ה-S-300 ככל הנראה יופעלו על ידי הסורים עצמם ולא על ידי מפעילים רוסים. גם בעבר, הקפידו הרוסים שאת מערך הנ"מ הסורי יפעילו סורים בלבד בלי התערבות רוסית. זו גם הסיבה שהסורים הפילו בשוגג את מטוס הביון הרוסי. אולם כעת, הרוסים מתכוונים להכניס מערכות שליטה ובקרה חדשות למערך ההגנה האווירית הסורי שיאפשרו להם שליטה טובה יותר, וזה מגביר את מעורבותם. מסיבה זו וגם מסיבות מדיניות אפשר להעריך שצה"ל יימנע ככל האפשר מפגיעה בסוללות ה-S-300 שיפעילו הסורים, כדי שלא להביך את הרוסים, ולהכניס את משרד ההגנה הרוסי לאמביציה ולעימות חריף יותר עם ישראל.
דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, האשים את "כפיות הטובה הישראלית" וחשף כי רוסיה סייעה במניעת הירי לעבר שטח ישראל ברמת הגולן - ואף התבקשה לחפש את שרידי החללים הישראלים שנותרו באזורים שנשלטים על-ידי דאעש בסוריה. קונשנקוב ניסה להפריך את טענות צה"ל על כך שמטוסי הקרב הישראליים כבר חזרו לישראל בזמן שהסורים שיגרו את טילי הנ"מ - ואמר כי מטוסי ה-F-16 עזבו את האזור רק 10 דקות אחרי שהתקבל המידע על ההפלה.
"המידע השגוי שסיפקו הישראלים לגבי מיקום התקיפה לא אפשרו למטוס הרוסי לצאת בבטחה מהאזור. הישראלים ידעו שמערכות הנ"מ הסוריות לא יזהו את המטוס הרוסי כמטוס רוסי והשתמשו בו כמגן אנושי. אחרי התקיפה, המטוסים הישראליים המשיכו לפטרל מול החוף והפעילו לוחמה אלקטרונית. הפעילות של חיל האוויר הישראלי לקתה לכל הפחות בחובבנות, אם לא בהתנהגות פלילית, ולכן המסקנה שלנו היא שישראל אחראית למה שקרה".
בצה"ל הגיבו לתחקיר הרוסי ומסרו כי "הפרטים המלאים, המדויקים והעובדתיים, ידועים לאנשי המקצוע העוסקים בדבר בצבא רוסיה ומהם עולה בבירור כי מנגנון מניעת החיכוך פעל בזמן (כפי שפעל בשנתיים וחצי האחרונות), חיל האוויר הישראלי לא הסתתר מאחורי מטוס כלשהו וכי המטוסים הישראלים היו בשטח האווירי של ישראל בזמן הפגיעה הסורית במטוס הרוסי".