ביקורת מבפנים: "סדרי העדיפות של מבקר צה"ל פגומים"
אל"מ במיל' ששירת ביחידת מבקר צה"ל התריע בפני הרמטכ"ל: "מבקר צה"ל מתמקד בנושאים כמו גיוס חרדים ורכבי בט"ש, במקום בכשירות וכוננות למלחמה. אי ביצוע ביקורות של מוכנות היחידות בזרועות האוויר והים הוא פשוט מחדל". צה"ל: "הנושאים שנבחרים לביקורת על ידי מבקר צה"ל הם מגוונים ונוגעים בליבת העשייה המבצעית למלחמה"
ברקע סערת הטענות על רמת מוכנות נמוכה של צה"ל למלחמה - יש גם ביקורת פנימית על מבקר צה"ל, מצד קצין בכיר ששירת ביחידה: מכתב ששלח בקיץ שעבר קצין בדרגת אלוף משנה ששירת במילואים ביחידת מבקר צה"ל לסגן הרמטכ"ל אלוף אביב כוכבי, חושף לכאורה שורה של טענות על סדרי עדיפויות לקויים בהליכי הביקורת הפנימית בצה"ל, שעלולים לפגוע במנגנון הביקורת החיוני לבניין הכוח של הצבא ולניצחונו במלחמה.
המכתב אמנם נשלח בחודש יולי אשתקד ונחשף כעת לראשונה, אך הוא מקבל משמעות מחודשת בימים אלה, בהם גופי הביקורת על צה"ל, ובראשם נציב קבילות החיילים אלוף במיל' יצחק בריק, נמצאים בלב סערה ציבורית סביב המחלוקת על רמת המוכנות של כוחות היבשה לתמרון קרקעי בעזה או בלבנון.
עיקר המחלוקת מבוסס על דו"ח בן 250 עמודים שהגיש לאחרונה הנציב בריק לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ולשר הביטחון אביגדור ליברמן, ובו הוא מעלה שורת טענות על פני 15 נושאים שונים, שמשרטטים לטענתו ליקויים, חוסרים ואף מחדלים ברמת הכשירות של צבא היבשה למלחמה. בצה"ל יצאו נגד הדו"ח, וטענו כי לנציב בריק אין את הכלים למדוד את כשירות היחידות הלוחמות, וכי חלק גדול ממסקנותיו הוא קיבל משיחות רנדומאליות עם קצינים שונים והן אינן משקפות את השורה התחתונה עליה חתום הרמטכ"ל מול הממונים עליו: צה"ל נמצא ברמת כשירות טובה מאוד למלחמה וטובה בהרבה משנים עברו.
בריק ביסס חלק מטענותיו על מסמכים מדו"חות ביקורת פנימיים על צה"ל, וגם בהם נשמעו דעות שונות. מחד, תקף השבוע מבקר מערכת הביטחון עד לפני ארבעה חודשים, חגי טננבאום-ארז את החלטת הרמטכ"ל למנות את מבקר צה"ל תא"ל במיל' אילן הררי ואת אלוף במיל' אבי מזרחי, הנחשבים לכאורה כמקורבים לאיזנקוט, לבחון את הטענות בדו"ח בריק. מאידך, הררי עצמו גיבה את גישת הרמטכ"ל לפיה הצבא נמצא ברמת מוכנות גבוהה למלחמה כפי שמשתקף ממלאכת הביקורת בפיקודו, וכי דו"חותיו נמצאים תחת מעקב ובקרה רציפים ונשלחים אף לכלל הגורמים הממונים, בהם שר הביטחון, חברי ועדת חוץ וביטחון וגורמי חוץ נוספים במערכת הביטחון.
במכתב ששלח הקצין בדרגת אל"מ לפני כשנה לבכירי הצבא, הוא ציין כי סדרי העבודה של מבקר צה"ל לקויים, וכי מלאכת הביקורת מתמקדת בזרוע היבשה והרבה פחות ביחידות חילות האוויר והים. לפי האל"מ במיל', שלאחר סיום תפקידו ביחידת מבקר צה"ל המשיך לשרת בתפקיד אחר באגף המודיעין שבו גדל, "סדרי העדיפות של מבקר צה"ל פגומים. ישנה העדפה לבחון יעילות ומועילות במגוון נושאים על פני בקרת מוכנות סדרי הכוחות לחירום ולמלחמה. נושא הכוננות והכשירות ראוי יותר לביקורת, ראה כשל המוכנות ערב מלחמת יום הכיפורים ולפני מלחמת לבנון השנייה. מה שווה לנו צה"ל יעיל ומועיל בשגרה - אם אין בו מוכנות מיטבית לחירום ולמלחמה?".
"אין ביקורת מוכנות מ-2012"
הקצין הבכיר, שפרטיו שמורים במערכת, תהה עוד במכתבו: "מה הצורך בצבא יעיל ומועיל בשגרה אם בחירום ובמלחמה יסתבר שהבקרה לא עלתה על ליקויים, פערים וסיכונים לעמידת צה"ל בייעודו ובמשימותיו? המבקר הפנימי לצה"ל אינו מבצע ביקורת מוכנות ביחידות, גם לא בזרוע היבשה, והוא מבצע ביקורת במגוון נושאים כמו גיוס חרדים, מזון, רכבי בט"ש והכשרת קצונה, שלמפקדות אחרות יש את הסמכות, האחריות והחובה לבצע עליהם בקרה. המבקר לא מבצע ביקורת מוכנות ביחידות לא חודש, לא שנה ולא שנתיים אלא מאז ינואר 2012, בטענה שקיימות מפקדות אחרות שתפקידן לבצע בקרה על מוכנות הכוחות לחירום ולמלחמה. רובן של ביקורות הבזק של הרמטכ"ל (שלוש בשנה), שבאופן טכני יחידת מבקר צה"ל נתנה את המעטפת לבקרה, עסקו במוכנות, אך אלו היו חלק מבקרת הרמטכ"ל. כך או כך, בדיקה של כמה שעות אינה ביקורת מוכנות אלא בקרה מדגמית".
הקצין אף הוסיף למכתבו טבלאות עם נתונים להוכחת דבריו, ציין שאת חלק מהדברים הוא כותב "ברעד", והסביר את ההבדלים בין ביקורת לבקרה. "המבקר לא יכול לסמוך על היחידות השונות באגפים ובזרועות שמבצעות בקרה יעילה על מוכנות הכוחות למלחמה, כי אין להן משאבים לבקר מאות מסגרות לוחמות והנושא קריטי מדי ומהווה את ליבת הסיכון לצה"ל. לכן לא מקצועי ולא ראוי שהמבקר הפנימי יסמוך על בקרות אחרות. טענת המבקר לפיה הוא אינו מבצע ביקורת במקום שבו מתבצעת בקרה - אינה מחזיקה מים. אי ביצוע ביקורות של מוכנות היחידות בזרועות האוויר והים הוא פשוט מחדל".
בצה"ל דחו את טענות הקצין, ציינו כי מתבצעים דיונים רבים ביחידת מבקר צה"ל יחד עם היחידות גם בנושאי כוננות וכשירות הכוחות, ושהנושאים שנבחרים לביקורת על ידי מבקר צה"ל הם מגוונים ונוגעים בליבת העשייה המבצעית למלחמה. כך למשל, נושאים שבוקרו בשנים האחרונות נגעו לאיום הטילים המדויקים על ישראל, הגנת שמי המדינה, הצוללות וכן נושאים נוספים שמחוץ לזרוע היבשה. מבקר צה"ל, הוסבר, אף הציג לאחרונה לוועדת חוץ וביטחון 30 דו"חות שביצע בשנים האחרונות על נושאים שמחוץ ליחידות היבשה, וכי הרמטכ"ל מצטרף אישית לביקורות פתע בפיקודי הדרום והצפון, לפחות פעמיים בשנה.
בצבא הסבירו כי בשל הנחיית מבקר צה"ל בוצעו בזרוע היבשה בשנה האחרונה שמונה ביקורות של כשירות וכוננות, וגם סיכומיהן הוצגו בוועדת חוץ וביטחון. בצה"ל גם דחו את הטענות לפיהן מבקר צה"ל, תא"ל הררי, נחשב מקורב לרמטכ"ל איזנקוט וציינו כי השניים שירתו יחד עד לרמת מפקדי פלוגה בגולני בשנות ה-80, אך מאז תפקידיהם מקבילים, וכי הרמטכ"ל הקודם היה זה שמינה את הררי.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בצה"ל קיימת מערכת בקרה רחבה בכלל היחידות וכן באמצעות מבקר צה"ל. בשנים האחרונות מתקיימת בצה"ל ביקורת כשירות וכוננות (כו"כ) המבקרת את כלל יחידות הצבא באופן שוטף וסדור ומגישה מסמך אינטגרטיבי למפקדי הצבא. כמו כן, צה"ל נתון לביקורת חיצונית של מבקר מערכת הביטחון ומבקר המדינה. צה"ל פתוח לכל ביקורת ומברך על כל ביקורת הנעשית באמצעות הגורמים הרשמיים ובאופן מקצועי".