תיכף ברקזיט: תרזה מיי נלחמת על חייה הפוליטיים
חצי שנה לפני שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי רה"מ לא מצליחה לגבש הסכם על תנאי הפרישה, ויריביה במפלגה השמרנית מאיימים על המשך כהונתה
עוד חצי שנה נותרה עד לעזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי, אחת התמורות הגדולות ביותר במדיניות החוץ והסחר של הממלכה זה יותר מ-20 שנה, והדיון הציבורי סביב השאלה כיצד ובאילו תנאים לעזוב את האיחוד מטלטל את המפלגה השמרנית, את הממשלה שאותה היא מובילה – ואת כיסאה של ראש הממשלה תרזה מיי.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בריטניה, נזכיר, הצביעה ביוני 2016 במשאל עם בעד עזיבת האיחוד האירופי, ומועד הפרישה – 29 במרץ – יגיע בעוד כחצי שנה. אלא שבעוד המועד מתקרב, בריטניה אינה מצליחה להגיע להסכם עם האיחוד האירופי על התנאים שבהם תתבצע הפרישה. בחודש שעבר דחו מנהיגי האיחוד האירופי חלקים ב"תוכנית צ'קרס" של מיי לפרישה, והודעתם הובילה למבוי סתום במשא ומתן על תנאי הברקזיט.
המפלגה השמרנית מקיימת בימים אלה את הוועידה השנתית שלה, והוועידה בעיר ברמינגהאם צפויה להיות סוערת כפי שלא הייתה שנים. צוותה של מיי קיווה שהוועידה תשמש אותה לחיזוק מעמדה, אבל במקום זאת הפכה הוועידה להזדמנות עבור שרים ופוליטיקאים שמרנים אחרים עם שאיפות לכבוש יום אחד את הכיסא שבו יושבת כעת מיי – לשטוח את משנתם.
שר החוץ של מיי ג'רמי האנט אותת בנאומו על כוונה כזו, ויריבה הגדול בוריס ג'ונסון, שהיה עד למאי האחרון שר החוץ שלה אבל התפטר במחאה על תוכניתה, העניק ל"סנדיי טיימס" ריאיון שנראה גם הוא כהשקת קמפיין בדרך לראשות הממשלה. בריאיון אמר שבניגוד למיי – הוא באמת מאמין בברקזיט.
לפי תוכנית הברקזיט של מיי, בריטניה תישאר בשוק המאוחד של האיחוד האירופי בכל הנוגע לסחורות בתמורה לקיום תקנות האיחוד, ובכל הנוגע לשירותים תוכל לקבוע לה תקנות משלה. לעומת זאת התומכים ב"ברקזיט קשה", כלומר בהיפרדות מוחלטת מהאיחוד ולא בהיפרדות חלקית, טוענים כי במצב כזה תהיה בריטניה "וסל" של האיחוד האירופי, ואילו פרישה מוחלטת מהאיחוד תאפשר לממלכה לגבש הסכמי סחר חדשים ברחבי העולם. עם התקרבות יום הפרישה גדל הסיכוי שבריטניה תמצא עצמה עוזבת את האיחוד ללא הסכם על תנאי העזיבה, וממשלת בריטניה הודתה כי מצב כזה עלול להוביל לכאוס, שיכלול מטוסים מקורקעים ומשאיות שנשארות תקועות בנמלי הממלכה.
שר החוץ לשעבר ג'ונסון טען כי תוכניתה של מיי "מגוחכת" ו"מופרעת". הוא ושר הברקזיט לשעבר דייוויד דייוויס מנסים לקדם הסכם סחר חופשי עם האיחוד האירופי, הסכם שמיי מתנגדת לו בטענה שהוא יפריד את צפון אירלנד, מחוז בריטי, משאר בריטניה, על-ידי כך שהמחוז יתנהל על פי חוקי מכס אחרים.
שלשום קראה מיי למפלגתה השמרנית להתאחד סביב תוכניתה – והבטיחה למבקריה שהרצון שלהם בהסכם סחר חופשי עומד במרכז התוכנית שלה. "לפי שעה תוכנית צ'קרס היא התוכנית היחידה שנמצאת על השולחן ויכולה גם לממש את ההצבעה בעד ברקזיט וגם להיטיב עם תושבי צפון אירלנד", אמרה מיי. תוכנית צ'קרס נקראת על שם מעונה של מיי, שם גיבשה ביולי האחרון עם שריה הסכם על הברקזיט למרות ביקורת הולכת וגוברת על ההצעות שניסחה.
שר הברקזיט הנוכחי דומיניק ראב קרא אתמול בוועידה השמרנית לחברי המפלגה להתאחד, אבל נראה שקריאותיו נפלו על אוזניים ערלות. במקום זאת נמשכו ההתגששויות בין הפוליטיקאים תומכי הברקזיט לאלה שמתנגדים לו. שמרנים תומכי האיחוד האירופי, שנדחקו לשוליים אחרי שבריטניה הצביעה במשאל העם ב-2016 בעד עזיבת האיחוד, חושבים שכעת הלך הרוח משתנה לטובתם עם התבהרות חסרונותיו של הברקזיט, ויש בהם מי שקוראים למשאל עם חדש על ההחלטה לפרוש.