שתף קטע נבחר

כך יושמד כדור הארץ

על קווארקים ומוזרונים: אסטרופיזיקאי בריטי מזהיר - קטסטרופה במאיץ חלקיקים יכולה ליצור חור שחור או להפוך את כדור הארץ לכדור שקוטרו 100 מטר

 

 

מאיץ החלקיקים סייע לאיתור "החלקיק האלוהי", אבל ספר חדש טוען שיש אפשרות – גם אם היא מאוד נמוכה – שהוא עלול להוביל לסוף העולם כפי שאנחנו מכירים אותו. פרופ' מרטין ריס הזהיר כי אסון שמקורו במאיץ עלול ליצור חור שחור או להפוך את כדור הארץ לכדור שקוטרו 100 מטרים בסך הכול.

 

בספרו "על העתיד: תחזיות לאנושות" הציג פרופ' ריס שלוש דרכים שבהן העולם יגיע לקצו. לדבריו, מאיצי החלקיקים השונים בעולם אמנם הובילו לפריצת דרך בהבנת היקום, אבל הם גם מהווים סיכון גדול. "יכול להיות שייווצר חור שחור, שישאב את כל מה שמסביבו", הוא כתב, על פי ה"טלגרף".

 

"האפשרות המפחידה השנייה היא שהקווארקים יקבצו עצמם מחדש לאובייקטים דחוסים המכונים מוזרונים", הוסיף האסטרופיזיקאי הבריטי ריס. קווארקים הם אבני הבניין הבסיסיות ביותר של החומר, ואילו מוזרון הוא עצם פיזיקלי משוער המורכב ממספר שווה פחות או יותר של קווארקים מסוג למעלה, למטה ומוזר.

מאיץ החלקיקים בסרן (צילום: Gettyimages Imagebank)
מאיץ החלקיקים ב-CERN(צילום: Gettyimages Imagebank)

מאיץ חלקיקים בכור בשורק (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
מאיץ חלקיקים בכור בשורק(צילום: טל שחר)

מאיץ חלקיקים בירדן (צילום: איתי נבו, מכון דוידסון) (צילום: איתי נבו, מכון דוידסון)
מאיץ חלקיקים בירדן(צילום: איתי נבו, מכון דוידסון)

עצם הדחיסה למוזרון אינה מזיקה, "אבל תחת כמה היפותזות, מוזרון יכול להפוך כל דבר שהוא נפגש עמו לסוג חדש של חומר, ובכך עלול לשנות את כל כדור הארץ לספירה סופר-דחוסה שקוטרה 100 מטר", טוען ריס.

 

הדרך השלישית שבה מאיץ החלקיקים עלול להשמיד את כדור הארץ, לפי ריס, היא "קטסטרופה שתשנה את מבנה החלל. חלל ריק, או ואקום בלשון הפיזיקאים, הוא יותר מכלום. זה המקום שבו מתרחש כל דבר. יש בו את כל הכוחות והחלקיקים ששולטים בעולם הפיזיקלי. הווקאום הנוכחי יכול להיות שביר ולא יציב. כמה העלו השערות שאנרגיה מרוכזת שנוצרת כשחלקיקים מתרסקים יחדיו יכולה להוביל ל"שינוי פאזה" שיקרע את מבנה החלל. זה יהיה אסון קוסמי, ולא רק אסון של כדור הארץ".

 

מאיץ החלקיקים הגדול בעולם LHC ב-CERN – מרכז המחקר שבגבול שווייץ-צרפת - אפשר בין היתר למדענים לגלות את החלקיק האלוהי, בוזון היגס. "אבל פיזיקאים צריכים להיות זהירים בביצוע ניסויים שיוצרים תנאים חסרי תקדים", הבהיר ריס. "רבים מאיתנו מעדיפים לבטל את הסיכונים ולכנות אותם מדע בדיוני, אבל עקב מה שעומד על הכף אסור להתעלם מהם, אפילו אם הסבירות נמוכה מאוד".

סטיבן הוקינג: "מאיץ החלקיקים בטוח מאוד" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סטיבן הוקינג: "מאיץ החלקיקים בטוח מאוד"(צילום: AFP)

לעומת זאת, רבים – ובהן האסטרופיזיקאי הבריטי סטיבן הוקינג שמת בשנה שעברה – נתנו את ברכתם למאיץ החלקיקים. "העולם לא ייגמר כאשר מאיץ החלקיקים יחל לעבוד. הוא בטוח מאוד. התנגשויות שמשחררות אנרגיה עצומה מתרחשות מיליוני פעמים ביום באטמוספירה של כדור הארץ, ושום דבר גרוע לא קרה", אמר הוקינג עוד לפני תחילת פעילות LHC.

 

באתר CERN נכתב: "ביקורת בטיחות של מאיץ החלקיקים אישרה מחדש דו"ח מ-2003 שלפיו התנגשויות מאיץ החלקיקים לא מהוות סכנה ואין סיבה לדאגה. מה שהמאיץ עושה, הטבע כבר עשה פעמים רבות בכדור הארץ ובגופים אסטרונומיים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages Image Bank
מאיץ החלקיקים
צילום: GettyImages Image Bank
מומלצים