נפילתה של משפחת בן לאדן
מאז מינוי הנסיך בן סלמאן ליורש העצר הסעודי הולכים וקורסים עסקי משפחתו של רב המרצחים מאל-קאעידה. אימפריית הנדל"ן שלה הופקעה והאחים בן לאדן איבדו כמעט את הכול: הארמונות, המטוסים הפרטיים ואוספי המכוניות. יש מי שמוכנים להישבע: "זה הנסיך במסע נקמה"
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הנסיך הציג את הצעתו כהזדמנות פטריוטית למשפחת בן לאדן לעזור לחולל תמורה עמוקה בכלכלת סעודיה, התלויה יתר על המידה במגזר הנפט. הוא הסביר לבן לאדן שכניסתו כשותפם גם תקל את הקשיים הפיננסיים של החברה – באותם ימים ניסתה הממשלה לצמצם את השקעתה הכספית בבניית תשתיות כדי להתמודד עם הירידה במחירי הנפט.
בתור היו"ר של קבלנית הבנייה המועדפת על משפחת המלוכה הסעודית התרגל בן לאדן לכבד את בקשותיו של בית המלוכה, אבל אותם מקורות מספרים שלנוכח בקשתו זו של הנסיך הוא דווקא היסס. איל הבנייה השיב שהוא זקוק לעוד זמן כדי להתייעץ עם שאר בעלי המניות במשפחה.
בחודשים שלאחר מכן הלך והתחזק הנסיך מוחמד בן סלמאן, המכונה בפי רבים פשוט מב"ס, וביוני 2017 הוא מונה ליורש העצר. מעתה ואילך הנהיג רפורמות כלכליות ויצא למה שהוצג כמלחמה בשחיתות הנרחבת. משפחת בן לאדן, מנגד, התמודדה עם ירידה דרמטית במעמדה. שלושה אחים במשפחה, מנהלים בכירים בקבוצה, נמנו עם יותר מ-200 אנשי עסקים, נסיכים ואנשי ממשל שנעצרו בנובמבר 2017 במבצע ללוחמה בשחיתות שעליו הכריז הנסיך. בסופו של דבר, באפריל 2018, העבירו בכר ושני אחיו, סאלח וסעד, את 36.2% המניות שבהן החזיקו במשותף בחברה המשפחתית לידי המדינה. בכר, בשנות ה-60 המאוחרות לחייו, עדיין עצור, אף ששום כתב אישום נגדו לא פורסם עד כה.
סוכנות הידיעות רויטרס שוחחה עם יותר מ-20 איש – עובדים בקבוצת בן לאדן, ידידי המשפחה, אנשי ממשל, בנקאים ואנשים עסקים – כדי לשמוע מהם את סיפור נפילתם של הבן לאדנים. רק מעטים מהם הסכימו לדבר למכשיר ההקלטה. רובם הסבירו שמשפחת בן לאדן עצמה מקפידה לשמור על פרטיותה וציינו את ההגבלות שמטילה סעודיה על השמעת ביקורת פומבית נגד משפחת המלוכה. המקורות שרטטו לסוכנות הידיעות את התהליך שהחל בחילופי הדברים ב-2015 בין בכר בן לאדן לנסיך בן סלמאן, והסתיים בהשתלטות של המדינה על החברה המשפחתית.
יש כלכלנים הטוענים כי נפילתם של הבן לאדנים חושפת שוב את הסתירות בתוכניתו של הנסיך בן סלמאן לבנות בסעודיה כלכלה מודרנית. מצד אחד אימץ בן סלמאן מדיניות של הפרטה בתקווה להפוך את הכלכלה לדינאמית יותר, ומצד שני החליטה המדינה להתערב בחברות כמו זו של משפחת בן לאדן; מצד אחד הנסיך נלחם בשחיתות, ומצד שני התהליך כולו סבל מחוסר שקיפות. איש עסקים סעודי אחד אמר לרויטרס שפרשת בן לאדן הפכה ל"סמל למה שקורה בין הממשלה למגזר הפרטי – האמון נשבר".
בכיר ממשל סעודי שהתבקש להגיב על הדברים טען מצדו כי הנסיך בן סלמאן לא ביקש לעצמו מניות בחברת בן לאדן כפי שדווח, וכי ממשלת סעודיה בעצם הצילה את החברה מקריסה אחרי שזו נקלעה לקשיים כלכליים. ומשפחת בן לאדן ונציגיה? הם מסרבים להגיב.
מלך חדש, חוקים חדשים
אין זו כמובן הפעם הראשונה שבה שבט בן לאדן מתמודד עם צרות גדולות. די להזכיר את הכבשה השחורה של המשפחה, אוסמה, האיש שתכנן את מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה, זו של 11 בספטבר 2001 בארה"ב, כדי להבין איזה רבב דבק בה. ובכל זאת, את מעלליו של אוסמה משפחת בן לאדן צלחה. את מה שקרה לה אחרי שעבדאללה מלך סעודיה מת בינואר 2015 – לא.
קבוצת בן לאדן החלה את דרכה ב-1931 כחברה צנועה, ומאז נסקה, במידה רבה הודות לקשרים הטובים של משפחת בן לאדן עם מלכי סעודיה לדורותיהם. הבן לאדנים קיבלו ממשפחת המלוכה עסקאות שנתפרו כדרך אגב, באופן לא רשמי, ולעיתים אף שורבטו על נייר אגב שתיית קפה.
בחודשים האחרונים לחייו של המלך עבדאללה צנח מחיר הנפט מ-100 דולר לחבית ל-60 דולרים בלבד, והכנסות הממלכה פחתו דרמטית. כשהמלך סלמאן בן ה-79 עלה לשלטון, פרויקטים שהושקו בשנות הצמיחה הגדולה כבר החלו להפוך לנטל. הפרויקטים האלה כללו בין השאר מחוז כלכלי בריאד, נמל תעופה בג'דה ועיר שתהיה מרכז כלכלי לחופי הים האדום. המלך סלמאן מיהר למנות את בנו הנסיך מוחמד, שהיה מוכר אז רק למעטים, לסגן יורש העצר, ומוחמד השתלט גם על תיקי הכלכלה והביטחון החשובים במדינה.
כנער נהג הנסיך מוחמד בן סלמאן כדבר שבשגרה להתלוות לאביו, אז מושל ריאד, לפגישות רשמיות. דיפלומט מערבי בכיר לשעבר מספר שבן סלמאן לא הותיר אז רושם רב על בני שיחו של המלך, אבל לפי מקורות סעודיים ומערביים סלמאן ראה בילד יכולות ראויות להערכה. "חכם, מחוספס, מבין את המקומיים", מסביר יועץ מערבי למדיניות. בעוד נסיכים אחרים נסעו לחו"ל, הנסיך מב"ס נשאר בסעודיה, השלים תואר במשפטים והשקיע בבורסה למניות בריאד. הדיפלומט המערבי לשעבר מספר שכשאביו התמנה למלך, הנסיך הצעיר כבר היה אורח קבוע בפגישותיו עם נציגים מחו"ל, ונהג לתקשר עם האב בחשאי דרך האייפד.
הנסיך השאפתן בן סלמאן חתר לקיום רפורמות והיה חדור רצון לאתגר את הסטטוס קוו בסעודיה. הוא הציג תוכניות שמטרתן לייעל את הממשלה, להפוך את הכלכלה למגוונת יותר ולהוריד מחירים, בכלל זה הפחתה של ההוצאות על בנייה. אחד הצעדים הראשונים שלו, בשנת 2015, היה להורות על בחינה מחדש של חוזים ממשלתיים, תוך התמקדות בפרויקטים הגדולים שבהם הייתה קבוצת בן לאדן תלויה.
שבעה מקורות סיפרו לרויטרס כי הנסיך בן סלמאן עודד את קבוצת בן לאדן למכור מניות בהנפקה ראשונה לציבור כחלק מהמאמצים לפתח את שוקי ההון של הממלכה. הם סיפרו כי בעבר גנזה משפחת בן לאדן תוכניות להנפקה כזו מחשש שלא תקבל מחיר טוב, וכי המשפחה לא הייתה נלהבת להחיות את הרעיון ב-2015, כשהמצב בשוק היה גרוע יותר.
המנוף קרס – והבן לאדנים איתו
ואז הגיע ספטמבר 2015: מנוף של קבוצת בן לאדן התמוטט במסגד הגדול במכה והרג 107 בני אדם, ממש לפני תחילת עונת החג', העלייה לרגל השנתית. הממשלה יצאה לפעולה נגד החברה, אסרה להעניק לה חוזים ממשלתיים חדשים והודיעה כי להנהלת החברה ובכיריה אסור לצאת לחו"ל. הממשלה גם הורתה למשרד האוצר לבחון מחדש את הפרויקטים הקיימים של החברה בשל "ליקויים", שטבעם לא הוסבר.
מנהל בכיר בקבוצת בן לאדן הסעודית ומקור הקרוב למשפחה אומרים שתאונת המנוף סיפקה לממשלה הזדמנות לפעולה נגד החברה. לדברי המנהל הבכיר, קבוצת בן לאדן לא הייתה אחראית לאתר הבנייה באותה העת – העבודה הייתה תחת פיקוח הרשויות המקומיות במכה. שלטונות סעודיה דוחים את הטענה הזו. "משפחת בן לאדן חטפה את הסטירה וקיבלה את זה", אומר המנהל הבכיר. "הם לעולם לא ידברו נגד המלך או יורש העצר. הם משרתים נאמנים".
המשפחה ניסתה לצמצם נזקים. בכר שלח לאחיו סאלח מכתב שבו מסר לידיו רשמית את האחריות לחברה, בתקווה שהחלפת הבעלות תרצה את הממשלה, כך מספרים שני אנשים שראו את המכתב. אבל התוכנית הזו כשלה. הכספים מהממשלה הלכו ונעלמו, והמצב הכלכלי של משפחת בן לאדן הידרדר. היא הפסיקה לשלם לעשרות אלפים מעובדיה, ופרצו מהומות. באמצע 2016 רוב עבודות הבנייה של הקבוצה כבר היו משותקות, בכלל זה פרויקטים החיוניים לתוכנית הרפורמות של הנסיך בן סלמאן.
אמו של אוסמה בן לאדן בריאיון: "הוא היה ילד טוב"
הבן לאדנים שוב ניסו למצוא פתרון למצב. הקבוצה שכרה עשרות מומחים לכלכלה וניהול מחו"ל, בכלל זה הבנקאי קלאוס פרויליך, לשעבר איש מורגן סטנלי, כמנהל הכספים הראשי של הקבוצה. פרויליך, שעודו מכהן בתפקיד, הגיע חמוש בשנים של ניסיון בעשיית עסקים בסעודיה. לדברי מקורות, נוסף על כך היו לו קשרים למוחמד אל-ג'דעאן, מי שהפך זמן קצר אחר כך לשר האוצר.
נושים שהתקשו ליצור קשר עם קבוצת בן לאדן במהלך המשבר שעברה סיפרו שאחרי הגעת פרויליך השתפרה התקשורת ותשלומים מהממשלה החלו לזרום שוב. הלחץ הפיננסי הוקל. החברה גם החזירה לשולחן את התוכנית להנפקה לציבור, ולדברי שישה מקורות נכנעה בכך ללחץ של שלטונות סעודיה ש"תחזיר" לממלכה חלק מהכסף הרב שהרוויחה במשך עשרות שנים. באותם ימים נראה כאילו היחסים בין הבן לאדנים לממשלה משתקמים.
קריאה נוספת - מהפכת הנסיך בן סלמאן:
הנסיך שמשנה את המזרח התיכון
יורש העצר מרחיק את אמו מהמלךבן סלמאן, רוצח המונים / פרשנות
מב"ס: לישראלים זכות לארץ משלהם
אבל הרגיעה לא נמשכה זמן רב. סעודיה הלכה והידרדרה לעבר מיתון, ותוכניות ההנפקה שוב הוקפאו, למורת רוחה של הממשלה הסעודית. "השליטים ומוחמד בן סלמאן ראו בבן לאדנים עלוקה שמוצצת את הדם של סעודיה מבלי להחזיר לה דבר בתמורה", אמר אדם אחד שהיה מעורב בארגון מחדש של החברה. "נגמרה להם הסבלנות".
ביוני 2017 התמנה הנסיך מוחמד בן סלמאן ליורש העצר במקום בן דודו, הנסיך מוחמד בן נאיף, ומעמדו התחזק. כעת, יותר מאי פעם, הוא מצא את עצמו בעמדה המאפשרת לו לעשות משהו בכל הנוגע לדבר הזה שנקרא משפחת בן לאדן.
סוף לתכשיטים ולפרארי
בליל 4 בנובמבר 2017 עצרו הרשויות הסעודיות את בכר בן לאדן בג'דה יחד עם יותר מ-200 חברים אחרים באליטה הסעודית, במה שגורמים רשמיים כינו מבצע נגד השחיתות. עשרות מבני משפחת בן לאדן, בהם ילדי האחים, גילו שחשבונות הבנק שלהם הוקפאו ונאסר עליהם לעזוב את המדינה. מי מהאחים שהיה בעת המבצע בחו"ל – נקרא לשוב לסעודיה.
עבור בכר הייתה זו תחילתו של מעצר שנמשך יותר מעשרה חודשים. כמו רבים אחרים הוא הוחזק תחילה במלון ריץ-קרלטון בריאד. גם אחיו סאלח וסעד הוחזקו שם. ארבעה אנשים הקרובים למשפחת בן לאדן מספרים כי אחים אחרים מהמשפחה – בהם עומר, אחמד, מוחמד, עבדאללה ויחיא – הובאו למלון לתקופות קצרות יותר.
הטיהור כלל בנים במשפחת המלוכה, שרים ובכירים בעולם העסקים. כור מחצבתה של משפחת בן לאדן, ג'דה, שהייתה בעבר הבירה הכלכלית של סעודיה, נפגע קשה יותר מכל עיר אחרת. רבות ממשפחות הסוחרים של העיר קיימו מערכת יחסים קרובה עם המלכים הקודמים, ורק מעטות מהן הצליחו לחמוק ממבצע הטיהור.
המשטר הסעודי לא הבהיר מדוע בדיוק נעצרו בני משפחת בן לאדן – או כל שאר האישים שנעצרו במסגרת קמפיין המלחמה בשחיתות. המלך סלמאן אמר באותה העת כי הטיהור נעשה בתגובה ל"ניצול מצד חלשי אופי, שהציבו את האינטרסים האישיים שלהם מעל האינטרס הציבורי כדי להרוויח כסף באופן לא חוקי".
שני מקורות אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי במלון המעצר ריץ-קרלטון זכו האחים בן לאדן לתשומת לב מעטה בלבד, והושארו לבדם בחדריהם לצפות בטלוויזיה ולאכול מזון שהובא להם על-ידי אנשי שירות החדרים. מקורב למשפחה סיפר כי האח הצעיר העיד בפניו שמעולם לא נאמר לו מדוע הובא למלון, וכן שלא אפשרו לו לדבר עם עורך דין ושהחוקרים כמעט לא ביקרו בחדרו.
העצורים פונו מהמלון בשלהי ינואר, אבל בכר עדיין מוחזק במעצר בריאד. רק לבני משפחתו הקרובים מותר לבקר אותו. שאר האחים נמצאים בבית בג'דה, אבל הם שומרים על פרופיל נמוך. סאלח, החברותי ביותר שבהם, חזר לשחק משחקי קלפים עם חבריו. הוא נושל מרבים מנכסיו, בהם ארמון בג'דה שהוענק לו על-ידי המלך עבדאללה, ולפי מקורות הוא מגיע כעת לביקורים בבנקים כדי לבקש עזרה.
ארבעה מקורות סיפרו לרויטרס שכחלק מההסדר לשחרורם השתלטו הרשויות על בתיהם של האחים הגדולים לבית בן לאדן, בהם הווילה של בכר המשקיפה על הים האדום. המדינה החרימה גם מטוסים פרטיים, כסף מזומן, תכשיטים ואוסף מכוניות בשווי 90 מיליון דולר שהיה שייך לסעד ושכלל מהדורה מוגבלת של מכוניות פרארי ומכוניות איטלקיות נדירות אחרות. בנו של בכר, נוואף, נושל מכל רכבי המזראטי באולם התצוגה הפרטי שלו.
למחוק את המורשת
ב-23 באפריל השנה השלימה ממשלת סעודיה את ההעברה של 36.2% ממניות החברה – מניותיהם של בכר, סאלח וסעד – לישות המכונה "איסתידאמה החזקות". מקורות אמרו לרויטרס כי מדובר בחברה שהוקמה על-ידי משרד האוצר הסעודי כדי להעביר לרשותה את ההכנסות מההסדרים עם העצורים ב"מבצע נגד השחיתות".
ממשלת סעודיה הקימה ועדה בת חמישה חברים שתפקח על קבוצת בן לאדן. גורמים המקורבים לחברה טוענים כי החמישה הם בסך הכול ניצבים המופעלים על-ידי השלטונות. "השורה התחתונה היא שהממשלה השתלטה על הקבוצה", אומר בנקאי אחד מג'דה. שני השלישים הנותרים של מניות קבוצת בן לאדן עדיין מוחזקים על-ידי 15 אחים צעירים יותר במשפחה.
אל החלל שהותירה אחריה משפחת בן לאדן נכנס יו"ר הוועדה המפקחת עבד א-רחמן אל-חרקאן, לשעבר המנהל הראשי של חברת "דאר אל-ארקאן" מריאד. כיו"ר הוועדה וכראש הקבוצה בפועל הוא גייס באפריל הלוואה של 11 מיליארד ריאל (3 מיליארד דולר) לקבוצה ממשרד האוצר. הוא גם נפגש עם נושים, בעיקר בנקים מקומיים, כדי לספק ערבויות בנוגע לעתיד הקבוצה. חרקאן אמר לנוכחים שהחברה מסובכת עד מעל לראש ופושטת רגל, אבל הוסיף שהמלך סלמאן מינה אותו כדי לחולל בה מהפכה. לתדהמתם של חלק משומעיו הוא אמר שלאחים בן לאדן הוקל מכך שסמכויותיהם נשללו מהם.
על אף הערבויות שסיפק אל-חרקאן, עתיד הקבוצה עדיין לוט בערפל. 537 החברות שהן חלק מהקבוצה, מחברות בנייה ועד חברות אנרגיה, יפוזרו לדברי חרקאן, ושם הקבוצה ישונה כדי להתרחק ממורשת בן לאדן.
הנסיכים ישנו ביאכטה
קבוצת בן לאדן הסעודית מנהלת 93 פרויקטים והיא מקיימת קשרים עם 1,400 קבלני משנה, אבל רוב העבודה שלה מוקפאת כרגע. החברה מתמקדת במאמציה להשלים פרויקט ענק אחד, שהוזמן על-ידי הנסיך מוחמד בן סלמאן. מדובר בפרויקט NEOM, פרויקט להקמת אזור עסקים בשווי 500 מיליארד דולר לחופי הים האדום. זהו פרויקט שעומד במרכז החזון של הנסיך בן סלמאן לסעודיה מודרנית ודינמית.
לעיר תהיה מערכת חוקים נפרדת, כשהמטרה היא למשוך משקיעים בינלאומיים בתעשיות היי-טק כגון ביוטכנולוגיה ובתיירות. אלא שהבניינים הראשונים שהוזמנו באתר דווקא מסורתיים יותר – ארמונות מפוארים השוכנים לשפת הים. בין השאר יהיו שם ארמונות למלך, לנסיך מוחמד ולאחיו תורכי, וכמה וילות קטנות יותר לנסיכים אחרים. במתחם יהיו גם מזרקות ועצים פורחים, מנחתי מסוקים, מרינה ומסלול גולף.
החוזים לבניית הארמונות במקום הוענקו לחברות בנייה סעודיות אחרות, אבל לפי מקורות ששוחחו עם סוכנות רויטרס החברות הללו לא הצליחו להתמודד עם היקף הפרויקט והמהירות שבה נדרשו להתקדם בו. לכן הועברו עשרות אלפי עובדים של קבוצת בן לאדן מפרויקטים אחרים ברחבי המדינה לעבודה על הפרויקט הזה. לדברי המקורות הם עבדו 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע בקצב רצחני, ונאלצו להשקיע את כל מרצם גם בחודשי הקיץ הלוהטים. כשהדשא שנשתל מחוץ לארמונות לא צמח מהר מספיק ולא עמד בדד-ליין, 1 באוגוסט, נאלצו העובדים להחליף אותו בדשא מלאכותי לקראת הגעתה של משלחת מלכותית.
גורמים הבקיאים בפרטי הפרויקט מספרים הנסיך מוחמד בן סלמאן טס מעת לעת מעל האזור כדי להתרשם מההתקדמות. שניים מהם טענו כי הוא נטל לעצמו את אחריות לשווק את פרויקט NEOM בעצמו, והביא למקום משקיעים עתידיים לסיורים רשמיים ולמסיבות נטולות אלכוהול. בסוף יולי הוא והמלך נסעו למתחם הלא גמור כדי להעביר בו את חופשת הקיץ שלהם. בהתחשב בכך שאין שום מבנה אחר באתר, חברי קבינט ואנשי עסקים בכירים שנגררו אחריהם לנו בינתיים ביאכטות בים או בעיר שרמה הסמוכה. שוב התברר שהממלכה זקוקה לידע ולמיומנות של קבוצת בן לאדן.