שתף קטע נבחר
 

ניתוח להחלפת מפרקים: החידושים שיקלו על החולים

חידושים טכנולוגיים כרובוטיקה והדפסה תלת ממדית, לצד התפתחות בהבנת צורכי המטופל, שינו את ניתוחי החלפות מפרק הירך והברך בצורה דרמטית ומצעידים את התחום היישר למאה ה-21

ניתוחי החלפות המפרקים הם ניתוחים ותיקים למדי. כבר לפני 50 שנה החלו בביצוע ניתוחים אלה, ששינו ללא הכר את חייהם של חולים שמסיבות שונות מפרקי הברך והירך שלהם חדלו מלתפקד - אם בגלל דלקת ניוונית (אוסטיאוארתריטיס), דלקת פרקים, טראומה, גידולים או סיבות אחרות.

 

עם חלוף השנים, הגורמים לאי תפקוד המפרק לא נעלמו ואנשים רבים עדיין נזקקים לאותו ניתוח. אלא שהיום מדובר בתהליך שונה לחלוטין, שממשיך להשתנות בצורה דרמטית בזכות חידושים טכנולוגיים וגם בזכות התפתחות תפישת ההחלמה, הריפוי והכאב של המטופל.

 

שילוב שני גורמים אלה - טכנולוגיה מתקדמת והבנה מתקדמת של צורכי המטופל - מצעידים את תחום ניתוחי מפרק הירך והברך אל המאה ה-21. מבחינות רבות, אף שמהות הפרוצדורה הרפואית נותרה כשהייתה, אי אפשר להשוות את הניתוח בן ימינו לאותם ניתוחים ראשוניים של לפני עשרות שנים ואף לא לאלה שבוצעו מאוחר יותר. מדובר על עולם חדש לחלוטין.

 

מפרק (צילום: shutterstock)
הסיבות שהברך והמפרק מפסיקים לתפקד(צילום: shutterstock)

 

הכנת המטופל והתכנון הניתוחי

עוד לפני שמדברים על המשתלים עצמם או על מיומנויות המנתח והכשרתו, ניתן להבחין בהבדל משמעותי הנוגע לחוויית המטופל ושיקומו. למעשה, היום מבינים שתהליך הריפוי והשיקום של המטופל מתחיל עוד לפני שהוא נכנס לחדר הניתוח. תובנות חדשות לגבי הצורך של המטופל בהכנה ובהסברה שינו את הדרך שבה מתייחסים למטופל ומשתפים אותו במידע על התהליך שהוא עומד לעבור.

 

כיום, השלב הראשון מתחיל במרפאה וכולל הסבר מפורט על הניתוח, האשפוז והצפי השיקומי. בהמשך מתבצעת פגישה נוספת עם הצוות המטפל, כולל המנתח הבכיר מיחידת המפרקים, מרדים, פיזיותרפיסט, עובדת סוציאלית ואחות המחלקה.

 

לא רק המטופל מתכונן לניתוח אחרת בימינו אלא גם הרופאים: שלב נוסף לפני הניתוח כולל את התכנון הניתוחי, שלב שגם הוא השתנה בשנים האחרונות בזכות טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות לתכנן את הניתוח בעזרת תוכנת מחשב דו ממדית או תלת ממדית.

 

בזכות תוכנות אלו יכול המנתח להבין בצורה מעמיקה את התהליך שהוא עומד לעשות, ויותר מכך: במקרים מורכבים ניתן לבנות ולהדפיס מודל תלת ממדי של האיבר המנותח, כך שהמנתח יכול לתכנן במדויק ואף לתרגל את הניתוח עוד לפני הרדמת המטופל.

 

משתלים בהתאמה אישית וטכניקות ניתוחיות מתקדמות

בשלב זה מוזמנים המשתלים לניתוח, כאשר במקרים קשים ומורכבים במיוחד ניתן להזמין משתלים בהתאמה אישית, שיוצרו במיוחד עבור הטופוגרפיה הייחודית של גופו של המטופל המסוים. כמובן שגם בהיבט של המשתלים עצמם, תחום הניתוחים לא קפא על שמריו וממשיך לחפש דרכים לשפר את הציוד שבו נעשה שימוש.

 

המשתלים עצמם עברו שדרוג משמעותי הן מבחינת ההתאמה והיכולת לחקות את האנטומיה המקורית של המטופל והן מבחינת שרידות: בעבר היה צורך להחליף משתלים לאחר 15-10 שנים, אך כיום, ברוב המוחלט של המקרים, מטופל שיעבור ניתוח החלפת מפרק לא יצטרך כלל לעבור ניתוח תיקון נוסף בעתיד והמשתלים יחזיקו מעמד לכל אורך חייו הארוכים.

 

ההתפתחויות הטכנולוגיות שינו גם את מה שמתחולל בחדר הניתוח עצמו: כך, למשל, עושים כיום שימוש באמצעים למניעת דימום בדגש על תרופת ההקסאקפרון (Tramexamic Acid) שהפחיתה משמעותית את הצורך במתן דם ומוצריו. נדיר היום כי מטופל לאחר ניתוח יצטרך לקבל מוצרי דם.

 

טכניקות ניתוחיות חדשות שהוכנסו לחדרי הניתוח מאפשרות גישות זעיר-פולשניות שגורמות לפגיעה מופחתת בשרירים ורקמות המטופל, דבר המפחית כאב וסבל ומקצר את משך ההחלמה.

 

חידוש טכנולוגי מסעיר אף יותר מגיע מעולמות הניווט והרובוטיקה: בחדר הניתוח משתמשים המנתחים במערכות ניווט ורובוטיקה המסייעות להם בהנחת המשתלים בדיוק רב, ביעילות ובהפרעה מופחחת למטופל. בזכות אלה ובזכות גורמים נוספים, הניתוח, שבעבר ארך יום שלם, מסתיים כיום לאחר 90--45 דקות.

 

מפרק (צילום: shutterstock)
מערכות ניווט ורובוטיקה במהלך הניתוח(צילום: shutterstock)

 

טיפול אפקטיבי בכאב ושיקום מהיר

ידוע כי ניתוחי החלפת מפרקים, ובעיקר החלפת מפרק הברך, הם ניתוחים מכאיבים, אך גם בתחום הכאב, הרפואה המודרנית מאפשרת לתהליך לעבור בקלות רבה יותר מבעבר.

 

עם הבנת מנגנוני הכאב, נבנה פרוטוקול נגד כאבים הכולל טיפול תרופתי לפני הניתוח, במהלכו ואחריו, וכן שימוש בחסמי עצב (Nerve Blocks) במהלך הניתוח.

 

בזכות אלה המנותח יכול לקום כבר ביום הניתוח או למחרת בבוקר ולהתחיל ללכת. זה אינו שינוי זניח, אלא בעל משמעויות רפואיות מרחיקות לכת: הקימה המהירה מהמיטה לאחר הניתוח מעניקה למטופל ביטחון רב במפרק החדש, מונעת סיבוכים של שכיבה ממושכת ומאפשרת שחרור מהיר של החולה לשיקום בביתו.

 

זהו עוד שיפור דרמטי שמכניס לתוך מערך השיקולים את איכות חייו של המטופל: בעבר מטופל אשר היה נאלץ לעבור את הניתוחים האלה היה נדרש לשהות תקופת אשפוז ארוכה ביותר בבית החולים, שבה היה מרותק למיטתו ומוגבל בתנועתו מאוד, ואילו היום, בזכות ההבנה העדכנית של מצב המטופל, ניתן להתחיל בתהליך השיקום, כולל הפעלת המפרק, מיד לאחר הניתוח, בתהליך המוגדר כיום כשיקום מהיר - Rapid Recovery.

 

ניתוחי החלפת מפרק הם ניתוחים מורכבים ומסובכים, אולם בזכות כל החידושים שנמנו כאן, הם עוברים על המטופל ביעילות ובקלות רבה בהרבה מבעבר: שעה וחצי בחדר הניתוח והמטופל יוצא כשבגופו משתל מדויק יותר ועמיד יותר, ויכול להתחיל מיד בחייו החדשים.

 

ד"ר נמרוד שניר, מנהל היחידה להחלפת מפרקים, החטיבה האורתופדית, המרכז הרפואי איכילוב ת"א

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החידושים בניתוחי מפרקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים