כשמדינה משנה את השם
מקדוניה צפויה לשנות בקרוב את שמה ולסיים סכסוך עם יוון ולהצטרף לאיחוד האירופי. המדינה האחרונה ששינתה את שמה היא אסווטיני, לשעבר סווזילנד. המלך שלה הפתיע כשביטל את השם הישן בחגיגות יום העצמאות. למדינה קשה להתרגל לשם החדש, ומוכרי המזכרות סובלים יותר מכולם
שינוי שמה של המדינה בחודש אפריל הפתיע את האזרחים. רבים מהם מרוצים. "אני אוהב את השם החדש, הוא יותר אפריקאי", אמר באנלה סיאבונגה, צעיר מובטל ממנזיני – העיר השנייה בגודלה באסווטיני. "סווזילנד היה שם בריטי. עכשיו יש לנו שם משלנו".
בחודש אפריל חגגה המדינה האפריקנית הקטנה 50 שנה לעצמאות מבריטניה. המלך מסוואטי השלישי - אחד השליטים המונרכים האחרונים היום בעולם - הודיע בחגיגות יום העצמאות שמעתה המדינה תיקרא אסווטיני – "ארצם של הסוואזים". החלטתו של המלך, שהתקבלה ללא התראה או התייעצויות, הראתה איך מתנהל שלטון היחיד במדינה. בנוסף היא היוותה אתגר לוגיסטי למדינה ששינתה את שמה בלי הכנה מוקדמת.
שישה שבועות אחרי הודעת המלך פנתה המדינה למשרדי האו"ם בניו יורק, ובאו"ם אימצו את השם החדש. גם גופים אזורים, כולל האיגוד האפריקני וקהילת הפיתוח הדרום אפריקנית, שינוי במהרה את השם לאסווטיני – למרות שלעיתים הם עדיין משתמשים גם בשם הישן בהצהרות רשמיות.
לתושבי אסווטיני, מדינה בת 1.3 מיליון תושבים בין דרום אפריקה למוזמביק, עדיין קשה להתרגל. בכירים במדינה ששוחחו עם AFP בשבוע שעבר היו צריכים לעצור ולתקן את עצמם באמצע המשפט. הבנק המרכזי כבר עבר ל"אסווטיני", אבל על השטרות המדינה היא עדיין "סווזילנד". תחנות המשטרה משנות בהדרגה את השלטים.
בניגוד למדינות רבות, בהן זימבבואה – שתחת השלטון הבריטי נקראה דרום רודזיה - סווזילנד לא שינתה את שמה כשהכריזה על עצמאות ב-1968. "מדינות אפריקניות שהופכות לעצמאיות חוזרות לשמות העתיקים שלהן לפני הקולוניאליזם", אמר המלך כשהודיע על שינוי השם, אחרי שבעבר התלונן שמתבלבלים בין סווזילנד לשוויץ (Switzerland).
טענתו של המלך שאסווטיני הוא השם "האותנטי" של ארצו עוררה מחלוקת. "יש אי הסכמה על השם לפני העידן הקולוניאליסטי – רבים אומרים שהשם הוא בכלל 'נגוואנה'", אמר טולאני מאסקו, פעיל פוליטי ועו"ד שפנה לבית המשפט במחאה על השינוי לאסווטיני.
"השם של המדינה שלך זו הזהות שלך, אז לא צריך לשנות אותו על ידי אדם אחד שמפרסם פקודה מלכותית", אמר מאסקו. "זה מראה שהמלך לא מתייעץ עם העם כשזה נוגע להחלטות משמעותיות". מאסקו ריצה 15 חודשים בכלא ב-2014 ו-2015 על ביזוי בית המשפט, אחרי שכתב על היעדר העצמאות של מערכת המשפט.
בניגוד לאורח החיים הראוותני של המלך, אסווטיני היא מדינה ענייה מאוד. שינוי השם אמור לעלות לה עד 6 מיליון דולר. השם "אסווטיני" אמנם לא זר לתושבים. נעשה בו שימוש בשפה המקומית, ובמשך שנים הוא הופיע בכותרת המשנה של הדרכונים הלאומיים. ועדיין חלק מתקשים להסתגל.
עבור מוכרת המזכרות טוקו נקאמבולה בת ה-50 מדובר בצרה צרורה. היא אומרת שבחנות שלה היא משנה לאט לאט את הכיתוב על המזכרות, מסווזילנד לאסווטיני. "חלק מהקונים רוצים את השם הישן, חלק רוצים את השם החדש. אישית אני מעדיפה את הישן".
המדינה הבאה שצפויה לשנות את שמה היא מקדוניה, שמנסה לפתור סכסוך ארוך שנים עם יוון. פתרון הסכסוך צפוי להביא להצטרפותה לאיחוד האירופי. מקדוניה התחייבה בפני יוון לשנות את שמה הרשמי ל"רפובליקה של צפון מקדוניה". מקדוניה הוא גם שמו של מחוז ביוון, והממשלה היוונית דורשת כמעט 30 שנה שהמדינה תשנה את שמה כדי לשלול כל רמז לתביעות טריטוריאליות על המחוז המקדוני ביוון.
ראש ממשלת מקדוניה, זוראן זאב, יצטרך לאשר בפרלמנט את שינוי השם - אחרי שפחות מ-50% מהאזרחים השתתפו במשאל העם על השינוי. האופוזיציה קראה לאזרחים להחרים את ההצבעה.