שובר מוסכמות: שיטת הטיפול המיוחדת של יובל קפיטולניק
מי שנאלץ לפרוש מכדורגל בגיל 25 אחרי פציעה, הקדיש את חייו כדי למצוא שיטה חדשה שתחזיר ספורטאים במהירות למגרשים. בין מטופליו: עומר אצילי, איתי שכטר וגילי ורמוט. קפיטולניק: "עברתי מסלול חיים מיוחד שהוביל אותי לאיפה שאני היום"
סביר להניח שהשם יובל קפיטולניק (53) אינו מוכר לחובבי הספורט הצעירים, אבל מוכר מאוד לספורטאים. סיפור חייו של השחקן שפרש מכדורגל בגיל 25, וגרם לו לעסוק בהתמחות בשיקום כדורגלנים בפרט ובני אדם בכלל, יכול להוות השראה עבור אנשים שחלומם נקטע מסיבה כלשהי.
יובל הוא בנו של שחקן העבר, אהרון קפיטולניק, שמזוהה בעיקר עם קבוצת הכוח רמת גן ואף שיחק פעם אחת במדי הנבחרת. את הקריירה כשחקן יובל החל בילדים של הפועל פתח תקווה תחת אברם גרנט ובבוגרים אצל גיורא שפיגל, וכמו כן זכה לשחק במדי שמשון תל אביב עם גיבור ילדותו, גדעון דמתי.
אך פציעות בגיל צעיר היו עקב האכילס שלו והוא נאלץ לתלות במהרה את נעליו. "בדרך כלל אומרים שצריך לסמן מטרה בחיים ולהגיע אליה. אני חושב שהיופי בסיפור שלי הוא שהמטרה סימנה אותי. בחיים לא חשבתי שאהיה משקם מפציעות" מדגיש בהשתוקקות מי ששיקם לא מעט כדורגלנים בכירים כמו עומר אצילי, לידור כהן, גילי ורמוט, איתי שכטר, עומרי אלטמן ועוד רבים וטובים. גם הבעלים לשעבר של הפועל תל אביב, עידו חג'ג' וחיים אתגר, איש התקשורת, עברו אצלו שיקום.
לאחר פרישתו ממשחק החל קפיטולניק באימון במחלקת הנוער של הפועל תל אביב, והדריך בין השאר את ערן זהבי. במקביל, עסק בהתמחות תורת האימון ואף העביר הרצאות במכון וינגייט בנוגע להכשרת מאמנים מטעם ההתאחדות לכדורגל. "עברתי מסלול חיים יוצא דופן שהוביל אותי לפתח שיטה חדשה ומהפכנית לשיקום ספורטיבי מפציעות", מספר קפיטולניק. השיטה היא על שמו ואף נרשמה כסימן מסחרי לאחרונה. לאחרונה מגלים בה אנשי מקצוע, ביניהם רופאים, פיזיותרפיסטים ומאמני כושר.
"אם נהוג לאחר פציעה לנוח מנוחה מוחלטת, אחרי כמה ימים להתחיל בפיזיותרפיה ובמשך הזמן לשלב את ההיבטים הספורטיביים בשיקום, אני באמצעות פרוטוקולים של שיקום ספורטיבי, המותאמים לפציעה הספציפית, מתחיל באימון אקטיבי מהרגע הראשון", מספר קפיטולניק.
לשיטת "קפיטולניק" יש מספר יתרונות על פני השיטות הישנות, שדרכם מנסה יובל לפרוץ את הדרך לתודעה הציבורית הרחבה. השיטה מקצרת משמעותית את זמן ההשבתה של המטופל, מונעת פציעות חוזרות, ותאמינו או לא, אף משדרגת את איכות השחקן. השיקום מבוסס על פיתוח ייחודי המשלב בין ידע ויכולות מתחומי השיקום התנועתי ומתורות הענף והאימון. השיטה מתאפיינת בחיזוק קבוצות השרירים של האיבר הפגוע ומחזירה את אותם לטווח פעולה מלא, כשישנו תיאום עצבי בין כל שריר ושריר.
המקרה הראשון בו טיפל בכדורגלן היה לפני תשע שנים כששחקנה של בני יהודה דאז ובית"ר ירושלים כיום, לירוי צעירי, קרע את השריר הארבע-ראשי. "לפני שהגעתי אליו התייעצתי עם כמה שחקנים. הרגשתי כאבים במפשעה ולא יכולתי לזוז. הגעתי אליו אחרי האימון הראשון והבנתי שאני צריך לעבור ניתוח". מספר שחקנה של מכבי פתח תקווה, לידור כהן, שבמהלך עונת 2016/17, רגע אחרי המעבר מבית"ר ירושלים לפ"ת, סבל מהפציעה. "יובל אמר לי שהוא יוכל להחזיק אותי במשחק עד שאהיה מוכן. עד סיום העונה הייתי עם בקע רציני דרגה 5 ועבדתי איתו יום יום בלי להאמין שאוכל לשחק. הוא בא איתי לניתוח וראה הכל ועבדנו מאז בשיקום כל יום. אני זוקף לזכותו חלק נכבד בעונת השיא שלי אותה סיימתי עם 10 שערים".
גיא מלמד, שחתם לאחרונה במכבי נתניה כחלק מעסקת דיא סבע וכבר הספיק לפרוע שטרות ראשונים במשחק בשבת האחרונה עם שער ראשון, הוא עדיין מטופל של קפיטולניק. לפני שנתיים הגיע החלוץ למטפל בתיווך כמה מחבריו על מנת לפתור בעיה בשריר התאומים, שהיה נתפס לו בכל משחק בסביבות הדקה ה-60. "אל יובל הגעתי בערך לפני שש שנים לאחר המלצות חמות. הוא מיוחד מאוד בתחומו עם גישה טובה ומתאימה לכדורגל ואני ממליץ לכל אחד ללכת אליו", אומר מלמד.
קפיטולניק מספר על מטופל אחר שהיה לו, עומר אצילי, בזמן שזה היה באחד הצמתים המרכזיים בקריירה שלו. זה קרה במרץ 2016, עונתו האחרונה בבית"ר ירושלים. אצילי אובחן עם קרע בשריר הירך האחורי. הוא היה אמור להחלים תוך חודש וחצי. הקשר הגיע למטפל כשהוא סקפטי מאוד, אבל חזר למגרשים תוך עשרה ימים בלבד. לצערו, באותו הזמן היו לו מחלוקות עם אלי טביב, שרצה להאריך את חוזהו בארבע שנים נוספות. בסופו של דבר, למרות שהיה כשיר ב-100 אחוזים, הוא כלל לא היה בסגל ולא מסיבות רפואיות.
מי שעובד בשיתוף פעולה עם קפיטולניק הוא פרופסור משה דודאי, מומחה לניתוח בקעים של ספורטאים. "ניתחתי קרוב ל-900 ספורטאים", מספר דודאי, וממליץ מאוד על שיטת השיקום של קפיטולניק. "אני עובד עם עוד עשרה משקמים פיזיותרפיסטים מעולים, אבל יובל הוא היחיד שעובד איתו אני עובד שהוא לא פיזיותרפיסט. הוא מאוד מסור וממוקד, משקיע המון והתוצאות שלו מצוינות. השלב הראשון בטיפול לאחר פציעה הוא ההבחנה, לאחר מכן יש את הניתוח המתאים ולבסוף הדבר החשוב ביותר, השיקום הספציפי".
גם דוקטור שי טננבאום, מומחה לכירורגיה אורתופדית לכף רגל וקרסול, עובד עם קפיטולניק. "אנחנו משתפים פעולה בעיקר בעולם הכדורגל. על מנת שיהיה למטופל שלי מישהו שיוכל לשקם ולהחזיר אותו למגרשים, אני נעזר ביובל. הכרתי אותו דרך חבר ואני יכול להגיד שהוא כלי הנשק שלי בנוגע לשלב האחרון של שיקום וחזרה של השחקן מהפציעה הספציפית. העבודה של יובל מעולה".