טראמפ וקים במתח: מי יזכה בפרס נובל לשלום?
שמות של 331 אישים וארגונים הוגשו לוועדה באוסלו, והיום נדע מי הזוכה. האם לשני המנהיגים יש סיכוי? בין השמות שעליהם מתווכחים הפרשנים: נשיא דרום קוריאה, ר"מ אתיופיה שעשה שלום וסוכנויות של האו"ם
דונלד טראמפ? קים ג'ונג און? מון ג'אה אין? לקראת ההכרזה היום (יום ו') על הזוכה בפרס נובל לשלום נראה שקל יותר לפסול שמות מלהמר על הזוכה.
הזוכים בשנים האחרונות:
2014 - מללה יוספזאי וקאילאש סאת'יארטי
2015 - הקוורטט למען דיאלוג בתוניסיה
2016 - חואן מנואל סנטוס
2017 - הארגון לפירוק העולם מנשק גרעיני
רשימת שמות מכובדת הוגשה השנה לחמשת חברי הוועדה הנורבגית - 331 אישים וארגונים הוצעו כמועמדים אפשריים לפרס שיוענק. רק אנשים מסוימים רשאים להציע לוועדה שמות – בהם זוכי נובל לשעבר. היום יכריזו באוסלו על הזוכה, שיקבל את הפרס בטקס בדצמבר. כרגיל, למרות שרשימת המועמדים סודית, ההימורים על המנצח צוברים תאוצה.
מביקור השבוע באתרי ההימורים אפשר לחשוב שהמועמדים המובילים במירוץ הם רודן צפון קוריאה קים ג'ונג און, ונשיא השכנה מדרום מון ג'אה אין. השנה הם השיגו פריצת דרך ביחסי המדינות אחרי עשרות שנים של עוינות. מומחי הנובל מטילים ספק בסיכויים של השניים לזכות בנובל לשלום.
"מצד אחד פריצת הדרך הקוריאנית הייתה לדעתי הדבר הדרמטי ביותר השנה", אמר דן סמית, ראש מכון המחקר הבינלאומי לשלום בשטוקהולם. "מצד שני אני תוהה אם זה פזיז להעניק על בסיס זה את הפרס השנה".
נראה שהטענות נגד קים להפרת זכויות אדם יכריעו את הכף נגדו. אבל האם מון יכול לזכות לבדו? "פטר וולנסטין, פרופסור שבדי שמתמחה ביחסים בינלאומיים, חושב שהשנה של מון הייתה מוצלחת מדי. "הוא קידם את השלום באמצעות אולימפיאדת החורף", הזכיר וולנסטין את האולימפיאדה בדרום קוריאה - שאליה הגיעה משלחת מהצפון.
ומה עם טראמפ? כמה אישים בינלאומיים כמו בוריס ג'ונסון, שהיה שר החוץ בבריטניה, ואפילו מון בעצמו, קראו להעניק לו את הפרס. הם חושבים שטראמפ עשוי לזכות בפרס על קידום השלום בחצי האי קוריאה – וההפגישה היסטורית עם קים ג'ונג און.
באתר ההימורים בטסון היו השבוע סיכויי הזכייה של טראמפ 1 ל-7, הרבה לפני נשיא צרפת עמנואל מקרון, ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין – כולם עם סיכויים של 1 ל-75.
לדעתו של דן סמית פרס נובל לשלום לטראמפ יהיה לא ראוי. הוא הזכיר כמה החלטות של טראמפ שהיו "מאוד שליליות בכל הנוגע לשלום" – בין השאר הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן ומהסכם האקלים שנחתם בפריז בכהונת ברק אובמה.
בקיץ התפייסו אתיופיה ואריתריאה אחרי 20 שנים של עוינות, ובחודש שעבר חתמו על הסכם שלום. עבור פרופסור וולנסטין ראש ממשלת אתיופיה הוא מועמד ראוי לנובל לשלום. אלא שראש הממשלה אביי אחמד התמנה לתפקיד רק באפריל, והפיוס עם אריתריאה היה רק בחודשים האחרונים. זה עלול להיות מעט מאוחר מדי עבור חברי הוועדה, שמקבלים את רשימת המועמדים כבר מתחילת השנה.
כשאין מועמד מובהק על פעילותו השנה, יש שמעריכים שהזוכה יקבל את הפרס על פעילות ארוכת טווח. אחרי שתנועת MeToo העלתה את המודעות בעולם לתקיפות והטרדות מיניות של נשים, ייתכן שמי שיקבלו את הפרס הם אלה שנלחמים באלימות נגד נשים. שני מועמדים בולטים: הגניקולוג הקונגולזי דניס מקווגי, שבמשך שנים ארוכות מסייע לשיקום נשים שנאנסו ונדיה מוראד, יזידית שהייתה שפחת מין של דאעש והפכה לפעילה בולטת למען נשים.
הנריק אורדאל, ראש מכון המחקר לשלום באוסלו, מאמין שהפרס ילך לתוכנית המזון הבינלאומית של האו"ם, שמאכילה מיליוני רעבים בשנה. אורדאל אמר שמאזורי הקרבות בתימן עד למחנות הפליטים של בני הרוהינגה, "הרעב שוב הופך לאתגר ההומניטרי הגדול ביותר של זמננו".
מועמדים אפשריים אחרים הם סוכנות הפליטים של האו"ם, הבלוגר הסעודי הכלוא רעיף בדאווי, ארגונים שמגנים על התקשורת כמו עיתונאים ללא גבולות והוועדה להגנה על עיתונאים, וגופים רוסיים שפועלים למען זכויות אדם כמו ארגון ממוריאל ועיתון האופוזיציה "נובאייה גאזטה". בשנה שעברה זכה בפרס הארגון הבינלאומי לפירוק מנשק גרעיני.