רומניה מצביעה: משפחה - איחוד בין גבר לאישה בלבד
אזרחי רומניה יצביעו במשאל עם על תיקון לחוקה שישנה את הגדרת המשפחה מ"איחוד בין בני זוג" לאיחוד בין גבר לאישה - מהלך שימנע אפשרות עתידית להכרה בנישואים גאים. "דחיקת ציבור שלם לשולי החברה"
זכויות הלהט"ב ברומניה ניצבים בפני צומת מסוכן, כשבמדינה נפתח היום (שבת) משאל עם בנוגע להצבעה על תיקון חוקתי שיקשה על נישואים חד מיניים. התיקון, אם יאושר, ישנה את הגדרת המשפחה בחוקת רומניה, מאיחוד בין בני זוג, לאיחוד בין גבר לאישה, וימנע אפשרות עתידית לאישור והכרה רשמיים בנישואים גאים במדינה.
את המשאל, שיימשך יומיים, יזמה קבוצה שמרנית במדינה, והוא זכה לתמיכתה של הכנסייה האורתודכסית. החוק ברומניה כבר אוסר על נישואים חד מיניים, והמתנגדים לתיקון טוענים כי מטרתו היא לגרום לבני ובנות קהילת הלהט"ב להרגיש אזרחים מדרגה שנייה, ובנוסף יקשה עליהם בתהליכי אימוץ ופונדקאות.
יוזמי התיקון מסרו כי המהלך נבע מכך שהדור הצעיר נחשף בבתי הספר ל"מבנה לא מסורתי של המשפחה הנורמטיבית". ארגונים לזכויות להט"ב מתחו ביקורת על התיקון וטענו כי הוא מהווה כר פורה להומופוביה. עוד ציינו כי המהלך מבסס טיעון שלפיו נישואים שאינם הטרוסקסואליים, לא ראויים להכרה רשמית, ודוחק בכך ציבור שלם לשולי החברה ומציג אותם כנחותים.
בעצרת שנערכה בנושא מוקדם יותר השבוע בדרום המדינה, אמר כומר מקומי כי "הומוסקסואליות היא חריגה מהנורמה, שהחלה תחילה במדינות המערב". הוא הוסיף: "החריגה הזו זקוקה לטיפול יותר מאשר לחקיקה של בעלי השקפות שונות בסוגייה".
הסוגייה בהכרה רשמית של נישואים חד מיניים עוררה לאחרונה ביקורת גם בארצות הברית, לאחר שמחלקת המדינה הודיעה כי לא יוענקו יותר וויזות לבני זוגם של דיפלומטים להט"בים. ההוראה החדשה הופצה במזכר של האו"ם בחודש שעבר.
במזכר נכתב כי ארה"ב לא תנפיק ויזה מסוג G-4, שמיועדת לעובדים של ארגונים בינלאומיים וחברי המשפחה הקרובה שלהם, לבני זוג מאותו מין. במקום זאת, בני זוג מאותו מין של דיפלומטים המשרתים בארה"ב יצטרכו להציג הוכחה לנישואים כדי להיות זכאים לאשרה מסוג זה.
החוק החדש משנה את המדיניות שהנהיגה ב-2009 מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, שהכלילה במונח "משפחה" גם בני זוג מאותו מין של דיפלומטים זרים, מה שאפשר להם לקבל את הוויזה.
המדיניות החדשה עוררה ביקורת מצד ארגונים הפועלים לזכויות עבור להט"בים, משום שלדבריהם היא אינה מתאימה לדיפלומטים המגיעים ממדינות עוינות לקהילה הגאה.