מחקר חדש: הטרדה מינית פוגעת לא רק בנפש - אלא גם בבריאות
בצל קמפיין MeToo מגלה מחקר חדש שהטרדות מיניות לא רק שפוגעות בנפש, אלא מגבירות את הסיכון למחלות כרוניות
ההטרדה המינית שעלולה להסתיים בהתקף לב: מחקר חדש חושף כי הטרדות מיניות ותקיפה מינית פוגעות לא רק בנפש אלא גם בגוף, ומגבירות את הסיכון למחלות פנימיות. הממצאים משני מחקרים שנערכו בארה"ב ובאירופה, פורסמו בגיליון החדש של כתב העת JAMA Internal Medicine.
במחקר אחד שנערך באזור פיטסבורג שבארה"ב בו השתתפו 304 נשים בגילאי 40 עד 60, דיווחה אחת מכל חמש שעברה הטרדה או תקיפה מינית. 19 אחוז מתוך 304 הנשים שנחקרו סיפרו שהוטרדו מינית, ו-23 אחוז דיווחו כי הותקפו מינית.
החוקרים מצאו כי בהשוואה לנשים שלא עברו הטרדה מינית, אלה שהוטרדו היו בסיכון גבוה פי 2.36 לפתח יתר לחץ דם, ו-89% סבלו מהפרעות שינה. עוד נמצא כי הסיכוי לחלות ברמות שומנים גבוהות בדם גבוה פי 3 בקרב נשים שהוטרדו מינית.
תוצאות דומות נמצאו בקרב נשים שעברו תקיפה מינית: אלה נמצאו בסיכון גבוה פי 2.86 לפתח דיכאון קליני, פי 2.26 ללקות בחרדה קלינית ובסיכון גבוה פי 2.15 להפרעות שינה. על פי אחת ההשערות, הטרדה מינית גורמת לשינויים ברמת הורמוני הסטרס ובהם קורטיזול, המשפיעים על לחץ הדם, רמות השומנים ודפוסי השינה.
"הממצאים חשובים ואינם מפתיעים", מסביר פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' בביה"ח בילינסון ויו"ר האיגוד לרפואה פנימית בישראל, "ידוע כי אחד מגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם הוא לחץ נפשי. נשים שעברו הטרדה או התעללות מינית, נשארות לא רק עם נזק נפשי, אלא גם עם נזק גופני, ומכאן חשיבות המחקר".
"דיכאון, הפרעות בשינה, הפרעות ברמות השומנים והעלייה בלחץ הדם שנמצאו במחקר, הם ביטוי גופני לסטרס הנפשי", מוסיף פרופ' אליס, "ואין ספק שאצל נשים שעברו טראומה כזו, יש צורך להיות עם האצבע על הדופק גם בהיבט הרפואי.
"לכן, נשים שעברו הטרדה או התעללות, צריכות ליידע את רופא המשפחה, שהוא האדם הקרוב ביותר אל המטופל מבחינה רפואית, כדי שיבצע את ההערכות הרפואיות, ויוכל להפנות לבדיקות ולגורמים המתאימים, הן הנפשיים והן הרפואיים".
נשים שהוטרדו מינית נחשפות:
הקשר בין הטרדה מינית לבעיות בריאות
צילום: shutterstock
מומלצים