שתף קטע נבחר

 

הממשלה תאשר: אחד מכל שמונה בני פלאשמורה יעלה לישראל

יותר משמונה שנים ממתינים אלפים באדיס אבבה ובגונדר - כדי לעלות לישראל. הממשלה תאשר הגעה של מקצתם לישראל, בעלות של 184 מיליון שקל. ח"כ יחימוביץ': "סיבת העיכוב הינה גזענות לשמה"

 

חברי הקהילה היהודית מחזיקים בתמונות קרובי משפחתם בישראל באדיס אבבה (צילום: AP)
ממתינים באדיס אבבה. ארכיון(צילום: AP)
 

על רקע מחאה ציבורית נרחבת, הממשלה צפויה לאשר מחר (א') את הבאתם לארץ של כ-1,000 איש מתוך 8,000 שממתינים לעלייה בגונדר ובאדיס אבבה שבאתיופיה, המכונים בני הפלאשמורה. על פי הצעת ההחלטה שהגישו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון, בשנה הקרובה תאושר עלייתם לישראל של בני הקהילה שהוכיחו כי הם מזרע ישראל מצד אביהם ומעוניינים להתגייר, ושילדיהם כבר נמצאים בארץ והגישו בקשה להעלותם.

 

יחד איתם יעלו גם בני או בנות זוגם וילדיהם הנוספים, בתנאי שהם רווקים וללא ילדים משל עצמם - זאת כדי שהזכאות לעלייה לא תיגרר לדור נוסף. מדובר בבני הקהילה שעזבו את כפריהם לפני 2010 וממתינים מאז באחד משני המחנות הגדולים באתיופיה. על פי ההחלטה, שר הפנים אריה דרעי ורשות האוכלוסין וההגירה יבדקו את בקשות העלייה ויאשרו אותן. על פי ההערכות כ-1,000 איש עומדים בקריטריונים. אם המספר יתברר כגבוה יותר – הדבר יובא לאישור מחודש בממשלה.

 

על פי ההחלטה, בני הקהילה יקבלו רישיון לישיבת קבע בארץ ומשרד העלייה והקליטה יעניק להם זכויות שוות כשל כל עולה מאתיופיה. כמו כן, אגף הגיור במשרד ראש הממשלה יעמיד שירותי גיור ו"מעטפת רוחנית" לטובת גיורם המלא של העולים, זאת מכיוון שהם נחשבים כזרע ישראל מצד אביהם בלבד. בהצעת ההחלטה מצוין כי בחודשיים האחרונים של שנת 2018 יועלו עד 100 איש, והיתר עד תחילת דצמבר 2019. משרד החוץ יעדכן את ממשלת אתיופיה בהחלטה.

אינפו גרפיקה כמות עולים מ אתיופיה ל ישראל יהודים 27 שנים ל מבצע שלמה ()

עלותה התקציבית של ההחלטה עומדת על כ-184 מיליון שקלים, והיא תגרור קיצוץ רוחבי של 0.3% מעודפי משרדי הממשלה השונים. כל עולה יתוקצב ב-59 אלף שקלים לצורך שהייתו במרכז קליטה, סל הקליטה שהוא יקבל יעמוד על כ-22 אלף שקלים והוא יקבל בנוסף מענק דיור על סך 100 אלף שקלים.

 

הסוכנות היהודית התחייבה לפעולות הכנה לעלייה של בני הפלשמורה לישראל, לאפשר ביצוע בדיקות רפואיות לעולים ולארגן את כרטיסי הטיסה והדרכונים שלהם.

 

החלטות ממשלה קודמות קבעו: הסתיימה הבאתם לישראל

היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע פרגו, התייחסה בחוות הדעת המצורפת להצעה לטענה כי בני הפלשמורה, שאינם זכאים לעלייה על פי חוק השבות, מקבלים תנאים מועדפים. היא כתבה כי "ככל שמתרבות החלטות בעניין כניסתם לישראל של בני הקהילות מאתיופיה, בין השאר מטעמים הומניטריים, וזאת על אף החלטות הממשלה הקודמות שבהן נקבע כי הסתיימה הבאתם לישראל, עשוי להתחדד השוני בין היחס כלפי קבוצה זו לבין קבוצות אחרות המקבלות מעמד בישראל מטעמים הומניטריים".

ממתינים באדיס אבבה (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
ממתינים באדיס אבבה (ארכיון)(צילום: AP)
 

חברי הקהילה היהודית מחזיקים בתמונות קרובי משפחתם בישראל באדיס אבבה (צילום: AP)
(צילום: AP)

חברי הקהילה היהודית מחזיקים בתמונות קרובי משפחתם בישראל באדיס אבבה (צילום: AP)
(צילום: AP)

חברי הקהילה היהודית מחזיקים בתמונות קרובי משפחתם בישראל באדיס אבבה (צילום: AP)
(צילום: AP)
בשנת 2015 הממשלה קיבלה החלטה להעלות את כל 9,000 בני קהילת הפלשמורה שהמתינו באותה עת בגונדר ובאדיס אבבה, אך לא תקצבה את המהלך ובסופו של דבר העלתה עד כה רק 1,300 מהם. גורמים בממשלה אומרים כי זו תהיה ההחלטה האחרונה בעניין הבאתם המאורגנת של הממתינים.

 

שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר הודיעה כי תתמוך בהחלטה רק בתנאי שהמענק לרכישת דירה יוכפל מ-100 ל-200 אלף שקלים, מאחר שלטענתה "המענק הקיים אינו מאפשר באופן מעשי לרכוש דירה וכך מנציח את הישארותם של העולים במרכזי הקליטה". כמו כן היא דורשת שיינתן היתר כניסה למדינה לאלף מבני דור הרביעי מעל גיל 18 משאר מדינות העולם, במסגרת איחוד משפחות, בתנאים זהים להחלטה זו.

 

במטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה הביעו אכזבה קשה מההחלטה הצפויה. "אנחנו רואים את ההחלטה הזאת כמין 'ספר לבן'", אמרו. "לפני כשלוש שנים הממשלה קיבלה פה אחד החלטה להעלות את כל בני הקהילה. פתאום, בלי שום הסבר הגיוני, החליטו להעלות רק אלף איש ולהשאיר 7,000 מאחור. זו החלטה אכזרית ששוב מפרידה בין משפחות. מי שיש לו ילדים באתיופיה יצטרך להחליט אם הוא מעדיף להתאחד עם הילדים שלו בישראל או להישאר עם הילדים שלו שם".

 

גם יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), שעסקה רבות בנושא, מתחה ביקורת על ההצעה: "ההחלטה הראויה היחידה שהיה על הממשלה לקבל היא העלאתם המיידית של כלל 8,000 יהודי אתיופיה הנמקים באדיס ובגונדר. העלייה מאתיופיה היא היחידה בתולדות המדינה המבוצעת טיפין-טיפין ובכפוף לנימוקים 'תקציביים' לכאורה, כשברור לכל כי סיבת העיכוב הינה גזענות לשמה".

 

יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, בירך על ההחלטה אך קרא גם הוא להרחיבה. "אני מקווה שהיא תתגמש עוד יותר, כי היא הייתה צריכה לאפשר העלאת משפחות שלמות ולמנוע תופעות קשות של הפרדת המשפחות שמחכות אפילו 18 שנים במחנות בגונדר ואדיס אבבה. אני קורא לכל אדם לחשוב האם היה מוכן להותיר את ילדיו, נכדיו או הוריו מאחור מבלי לדעת מתי והאם יוכל להתאחד עמם בשנית".

 

יו"ר הקואליציה, דודי אמסלם (הליכוד), שהכריז בעבר כי יימנע מלהצביע עם הקואליציה במליאת הכנסת עד ליישום החלטת הממשלה מ-2015, משבר אשר נפתר לאחר הסיכום על העלאת 1,300 מבני הקהילה, אמר: "למרות הקשיים וגילויי הגזענות מכל מיני גורמים לכל אורך הדרך, פעלתי בנחישות כדי לסיים את איחוד המשפחות של ילדים, נכדים והורים שמחכים ומצפים להתאחד עם בני משפחותיהם שנמצאים בתת תנאים במחנות ההמתנה באדיס ובגונדר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ממתינים באדיס אבבה
צילום: AP
מומלצים