אתם שמנים? צפו ל-8 שנים של מחלות
מחקר חדש מגלה: מחלות מטבוליות מסכנות חיים - סוכרת, יתר לחץ דם, סרטן, שבץ ועוד - מופיעות אצל מי שסובלים מהשמנת יתר לפחות שבע שנים מוקדם יותר מאשר אצל בעלי משקל תקין. אצל נשים המצב בכלל מדכא: גם הימנעות מעישון וביצוע פעילות גופנית לא מוסיפות להן שנים של בריאות
השמנה היא המגפה של העולם המודרני, ומחקר חדש מציג עוד מחיר שאנו משלמים עליה: גברים ונשים הסובלים מהשמנת יתר
יאבדו בממוצע כשמונה שנים "בריאות" במהלך חייהם, ויפגשו את המחלות מסכנות החיים הרבה יותר מוקדם מחבריהם החטובים.
המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי היוקרתי לנסט (The Lancet), מצא כי גברים ונשים הסובלים מהשמנה - קלה או חמורה - יהיו חולים יותר בגיל צעיר יותר מאנשים עם משקל תקין.
המחקר שנערך באירופה הקיף כ־120 אלף גברים ונשים בני 40 ומעלה. הוא בדק את ההשפעה שיש להשמנה על הופעת מחלות במהלך השנים, כשפעילות גופנית ועישון נלקחים בחשבון.
מהמחקר עולה כי מי שסובל מהשמנת יתר חמורה יאבד בממוצע כשמונה שנים של חיים בריאים ללא מחלות. מי שסובל מהשמנה קלה יותר יאבד בממוצע כשלוש שנים נטולות מחלות.
לפי המחקר, גברים במשקל תקין חיים בממוצע 69.3 שנים ללא מחלות רקע. גברים שמנים שאינם מעשנים יהיו חולים כבר מגיל 63. שמנים ומעשנים? צפו למחלות כבר בגיל 57.
ואיך משפיעה פעילות גופנית על גברים שמנים? אלה שפעילים גופנית יהיו חולים בממוצע החל מגיל 62, ומי שאינם פעילים גופנית יהיו חולים כבר בגיל 58 (המחקר לא בדק את ההבדלים בין גברים מעשנים ולא מעשנים בכל הנוגע להשפעת הפעילות הגופנית).
בעוד אצל גברים שמנים העישון אחראי לשש שנים של מחלות וחוסר פעילות לארבע שנים, אצל נשים התמונה שונה ומפתיעה. נשים במשקל תקין חיות ללא מחלות 69.4 שנים, מספר כמעט זהה לגברים באותו מצב. לעומת זאת, נשים שמנות - מעשנות או לא מעשנות - יהיו חולות כבר בגיל 61 בממוצע. כמו כן,
נשים שמנות, בין שהן עוסקות בפעילות גופנית ובין שלא, תהיינה חולות מגיל 62 בממוצע. המשמעות: רק המשקל קובע אצלן.
"הנתונים מחזקים את העובדה שהשמנה היא מחלה"
ד"ר רז הגואל, רופא משפחה מומחה העוסק ברפואת השמנה, אומר: "זהו המחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה בנוגע לקשר בין השמנה לשנים ללא מחלות. חשיבותו של המחקר היא בחיזוק העובדה שהשמנה היא מחלה, היא אחד הגורמים המובילים לתחלואה כרונית, ויש לפתח עבורה אסטרטגיות טיפוליות בשלבים מוקדמים, טרם הופעת מחלות נלוות".לדבריו, "בשנים האחרונות ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע. בעקבות זאת אושרו על ידי ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי), ה־EMA (רשות התרופות האירופית) ומשרד הבריאות הישראלי תרופות שיעילות לטיפול בהשמנה. תרופות אלו פועלות לאיזון המנגנונים האחראים על השובע במוח, ומאפשרות למטופל לשנות את אורח החיים שלו".
ד"ר הגואל מסביר כי "כאשר המטופל מפחית משמעותית ממשקלו באמצעות הטיפול התרופתי ואינו עוסק באופן עקבי במחשבות על אוכל, הוא מסוגל להתחיל בטיפול היקפי רב־תחומי, הכולל טיפול תרופתי, טיפול תזונתי, טיפול רגשי, ובהמשך הוספת פעילות גופנית. מדובר בטיפול מותאם אישית למחלה, בהתאם לממצאי האבחון הקליני (היסטוריה רפואית, מחלות רקע) והפסיכו־סוציאלי (התנהגותי ורגשי) של המטופל".
לפני כחמישה חודשים קבעו החברה לחקר וטיפול בהשמנה וההסתדרות הרפואית כי השמנה היא גורם המוות החמישי בעולם. 25% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חולה בהשמנה, כמו גם 12.5% מהילדים בכיתות ז'. 70% מהאנשים החולים בהשמנה חולים גם במחלות מטבוליות, ובהן סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד. על פי הנתונים, כ־4,000 איש מתים בכל שנה בישראל כתוצאה מהשמנה, 1,410 מתוכם מתים ממחלות לב הנובעות מהשמנה, 532 מסוכרת 2 הנובעת מהשמנה, 546 מאי־ספיקת לב, 446 משבץ, 347 מסרטן מעי גס, ועוד.
השמנה היא מחלה. צפו בדיון באולפן:
מחיר ההשמנה
צילום: shutterstock
מומלצים