הקשר הקטלני בין דלקות חניכיים לבעיות בריאות בגוף
מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין בעיות חניכיים לבריאות הכללית. מלבד אובדן שיניים, הנזק עלול להיות חמור יותר ולקדם מחלות מסכנות חיים. 5 הבעיות הרפואיות שעלולות להיגרם עקב דלקות חניכיים
דלקת חניכיים נחשבת לאחת המחלות הכרוניות השכיחות בעולם המערבי וההערכה היא כי 85% מהישראלים בגיל 65 ומעלה סובלים מכך, אך היא נפוצה גם בגילאים צעירים יותר.
הבשורה הטובה? קצת מודעות, אבחנה מקדימה וטיפול מניעתי יסייעו לצמצם או להעלים לגמרי את הנזק שעלול להיגרם לשיניים ולמערכות אחרות בגוף. אז מהם 5 הבעיות הרפואיות שעלולות להיגרם עקב דלקות חניכיים?
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
1. מחלות לב
מזה שנים רבות מחקרים מראים כי יש קשר בין מחלות חניכיים ותחלואה קרדיאלית. לחולים במחלת חניכיים מתקדמת סיכוי של פי 2.93 להתקף של שבץ לב על פי חלק מהמחקרים ושבץ לב סופני (ותמותה) עד פי 1.5.
על פי מחקרים אחרים הסיכוי לחלות במחלת לב כלילית עולה פי 2 עד 1.5, כאשר בגברים מגיל 50 יש קפיצה משמעותית בסיכון. מחקר שנעשה לפני כעשור בהדסה עין-כרם הוכיח קשר בין חומרת מחלת החניכיים לבין חומרת מחלת הלב.
2. סרטן
כולם יודעים כי על מנת להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן, יש להימנע מעישון, לאכול בריא ולעשות ספורט אך פעולה שגרתית פשוטה יכולה להרחיק עוד יותר את המחלה, וזה פשוט על ידי שמירה על היגיינת הפה (גהות הפה) ובעצם שמירה על בריאות הפה. מחקרים מצביעים על קשר מובהק בין מחלות חניכיים מתמשכות לבין התפתחות סרטן מסוגים שונים.
כיצד דלקת חניכיים הופכת לקטליזטור להתפתחות סרטן? לתהליכים ממאירים שמתפתחים בגוף האדם יש קשר לזיהומים היוצרים מצב דלקתי כרוני. למרות שמנגנון הפעולה של התופעה עדיין לא ברור לחלוטין, חיידקים הפעילים במחלות חניכיים חודרים למחזור הדם במהלך דלקת החניכיים ומגיעים לכל האיברים בגוף, וכך גם הרעלנים שהם מייצרים המונעים פעילות תקינה של המערכת החיסונית כנגד התאים הסרטניים.
מצב בריאות הפה עשוי להעיד על הימצאות סרטן למשל זיהומים שונים בחלל הפה (פצעי אפטה, דלקת חניכיים כרונית, פטרת בחלל הפה). גם דימום שלא פוסק, לאחר עקירת שן או טיפול כירורגי בחלל הפה, יכול להעיד על סרטן דם או בעיית קרישה. גוון החניכיים או שינוי בפלורה החיידקית בפה יכול לרמז על לוקמיה ומחלות אחרות.
3. דמנציה
תופעה מאוד לא נעימה הבאה לידי ביטוי בירידה בתפקודי המוח מתרחשת בגיל המבוגר וגורמת לשינויים תפקודיים והתנהגותיים. מחקר מקיף שפורסם באוגוסט 2017 , מצא קשר מובהק בין דלקת חניכיים מתמשכת לבין הסיכוי ללקות באלצהיימר.
במחקר רחב היקף שנערך בטאיוואן החוקרים מצאו כי מי שסבל במשך כעשר שנים מדלקת חניכיים כרונית, סיכוייו להפוך לחולה דמנטי גדולים ב-70% ממי שמצב החניכיים שלו תקין.
המחקר הטייוואני מאשש השערות ומחקרים קודמים בנושא, ביניהם מחקר שנעשה בשנת 2010 והצביע על קשר ברור בין קצב איבוד שיניים – תוצאה של מחלת חניכיים מתמשכת – לבין הישגים נמוכים במבדקים מנטאליים בגיל המבוגר.
3. סוכרת
סוכרת ומחלות חניכיים משפיעות אחת על השנייה לרעה. סוכרת מעכבת ריפוי תקין בתגובה לדלקת ומתוך כך מגבירה את הסיכון לפגיעה בבריאות הפה, להתקדמות מהירה והרסנית של מחלת חניכיים ולפגיעה בשיניים. מלבד הסוכרת שעלולה להחמיר באופן משמעותי את מחלת החניכיים, דלקת חניכיים פעילה עלולה לפגוע בהשגת איזון סוכרתי.
מחקר שנערך לאחרונה מצא גם כי מחלות חניכיים יכולות לרמז על הימצאות סוכרת, אנשים עם מחלת חניכיים חמורה - שבה השן נמצאת בסכנת אובדן - היו בסיכון גבוה יותר ללקות בסוכרת לא מאובחנת. ואכן, 8.6% מהאנשים הללו זוהו כסובלים מסוכרת לא מאובחנת. לשם השוואה, רק 1.5 אחוזים מאלה עם מחלת חניכיים מתונה נמצאו כסובלים מסוכרת לא מאובחנת. בסך הכל, 5.8 אחוזים מהמשתתפים במחקר - החל מאלו עם מחלת חניכיים נורמלית עד חמורה - סובלים מסוכרת לא מאובחנת.
4. לידה מוקדמת
בהיריון ישנה חשיבות יתרה לשמור על היגיינת הפה, חוסר הקפדה גורמת לתהליכי דלקת חניכיים קיצוניים יותר ממצב שאישה אינה בהריון. נמצא כי הרעלנים החודרים למחזור הדם עלולים לגרום ללידה לפני שבוע 37 ולמשקל יילוד של פחות מ-2500 גרם, פי 4.5 עד 7 יותר מאישה הריונית בריאות הפה שלה תקינה לפי מחקרים שונים.
מה לעשות על מנת להפחית את הסיכון לסבול מהבעיות הללו?
ראשית, מודעות לדלקת חניכיים. יש לשים לב לסימנים המרמזים כי ישנה דלקת חניכיים בחלל הפה. בין הסימנים: חניכיים נפוחות ובצקתיות, בגוון אדום בוהק, המדממות בקלות. חייבים להגיע לרופא שיניים לביקורת שגרתית אחת לשנה לפחות ולשיננית לניקוי השיניים מדי חצי שנה (ויש כאלה שיצטרכו אפילו כל 3 חודשים).
שנית, חשובה הקפדה על היגיינת חלל הפה בשגרה. צחצוח שיניים נכון פעמיים ביום (על פי הוראות והדרכה של השיננית ורופא השיניים), בנוסף לביקורים תקופתיים במרפאת השיניים, ישמרו על היגיינת פה ויצמצמו משמעותית את הסיכונים.
הכותב הוא מומחה לרפואת שיניים ציבורית והרופא הראשי של רשת כללית סמייל