ברזיל: הישג ענק למועמד הימין הקיצוני בבחירות לנשיאות
ז'איר בולסונרו, המכונה "טראמפ של ברזיל", גרף 46.7% מהקולות - קרוב מאוד לרף ה-50% שהיה מבטיח לו את הנשיאות. פרננדו חדד ממפלגת השלטון, מחליפו של לולה שנכלא, יתמודד מולו בסיבוב השני שייערך בסוף החודש. תומכי בולסונרו חגגו, חבריהם הציתו קלפיות וטענו להונאה
הימין הקיצוני בברזיל רשם הישג גדול הלילה (ב') עם ניצחונו של מועמד המפלגה הסוציאל-ליברלית (PSL) ז'איר בולסונרו בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות. בתום ספירת הקלפיות זכה בולסונרו, המכונה "טראמפ של ברזיל", ב-46.7% מהקולות, פחות במעט מ-50% הנדרשים כדי לנצח בסיבוב אחד. איש "מפלגת הפועלים" שבשלטון פרננדו חדד גרף 28.37% והגיע למקום השני. הבחירות יוכרעו בסיבוב השני שיערך ב-28 באוקטובר, והסקרים צופים שהמרוץ יהיה צמוד.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עוד לפני שהתקבלו התוצאות הסופיות אמר חדד לתומכיו כי ניצחון של בולסונרו "יסכן את הדמוקרטיה". חדד קרא לאחד את השורות לקראת הסיבוב השני, כדי לנצח את מועמד הימין הקיצוני.
בולסונרו מצדו טען ל"בעיות בקלפיות האלקטרוניות". בסרטון שפרסם בפייסבוק אחרי פרסום התוצאות הסופיות הוא אמר כי "אני בטוח שאם זה לא היה קורה, היה לנו את שם הנשיא החדש כבר הערב. זו החירות שלנו שמונחת על כף המאזניים".
בולסונרו הוסיף: "שמענו כבר על בעיות רבות עם הסקרים, אנחנו לא יכולים לשתוק, נבקש מבית המשפט העליון לענייני בחירות פתרונות". עם קבלת התוצאות הראשונות יצאו תומכיו של בולסונרו להפגין מול בניין בית המשפט לבחירות בברזיליה. המפגינים קראו: "הונאה! הונאה!". בסאו פאולו הציתו מפגינים דגמים של קלפיות.
תומכים אחרים של בולסונרו חגגו בערים רבות את תוצאות הבחירות. הם הציבו בהפגנות בובות בדמותו של הנשיא לשעבר לואיז אינסיו לולה דה סילבה במדי אסיר. תומכים נוספים התגודדו מחוץ לביתו של בולסונרו בריו דה ז'ניירו, נופפו בדגל הלאומי הירוק-צהוב ושרו: "נשיאנו!". "הוא דוגמה להגינות, המדינה שלנו זקוקה למישהו שינקוט צעדים נוקשים", אמר אורלנדו סנה, בן 33, שסיפר כי דודו שירת בצבא עם בולסונרו.
במטה הבחירות של חדד במלון בסאו פאולו פרצו בתשואות עם פרסום המדגמים, שהראו שהמרוץ לנשיאות יגיע לסיבוב שני. כמה סקרים שנערכו לאחרונה מנבאים שחדד יכול לנצח את בולסונרו בסיבוב השני.
במקביל, בית המשפט האלקטורלי של ברזיל הודיע כי הוא חוקר תמונות שהופצו ברשתות החברתיות של תומכי בולסונרו, שהביאו עמם אקדחים לקלפיות.
הבחירות נערכות בשעה שברזיל מתמודדת עם משבר כלכלי חריף ועם חוסר אמון קשה של הציבור בפוליטיקאים על רקע פרשות השחיתות והאי-סדרים שטלטלו אותה בשנים האחרונות, פרשות שבמסגרתן נשלח לולה דה סילבה לכלא והודחה הנשיאה דילמה רוסף, בת טיפוחיו.
המרוויח העיקרי מהזעם הציבורי הוא איש הימין בולסונרו, גנרל לשעבר שניפק לאורך הקריירה הפוליטית שלו שלל אמירות נגד נשים ולהט"בים והביע תמיכה בשלטון הדיקטטורה הצבאית שהתקיים בברזיל במשך 21 שנה. בולסונרו הצליח לזכות בתמיכתם של רבים מהברזילאים בזכות עמדתו הנוקשה בנוגע לפשיעה, נאומיו הישירים והעובדה שהקריירה הפוליטית שלו הייתה בעיקרה חפה מהאשמות בשחיתות.
בולסונרו בן ה-63 דיבר בעבר בשבח המשטר הצבאי ששלט בברזיל וטען כי הביא לה שגשוג כלכלי. מדובר במשטר שהוציא להורג מאות ממתנגדיו ועינה עוד אלפים. בשנת 1991, אחרי שנבחר לקונגרס, אף קרא בולסונרו להחזיר את הממשל הצבאי, וב-1999 קרא למלחמת אזרחים ולהריגתם של כ-30 אלף איש בראשות הנשיא דאז. בהזדמנות אחרת השווה בין הומוסקסואליות לפדופיליה, והצהיר שלא יוכל לאהוב בן הומו וכי במקרה שיהיה לו ילד כזה הוא מעדיף שבנו ייהרג בתאונה. "ילדיי לא יכולים להיות הומואים, הם מחונכים טוב מדי", טען. ב-2014 אמר לחברת קונגרס שהיא אפילו לא שווה שיאנסו אותה: "לא הייתי אונס אותך כי אינך ראויה לכך". למחוקקת שאינה מסכימה עם דעותיו אמר בולסונרו כי היא "מכוערת מכדי להיבחר".
במקום השני ניצב כרגע פרננדו חדד ממפלגת הפועלים, שניצחה בארבע מערכות הבחירות האחרונות. חדד בן ה-55, נוצרי ממוצא לבנוני, הוא כלכלן, עורך דין ופרופסור באוניברסיטה. הוא היה שר החינוך בממשלות של לולה דה סילבה ושל רוסף, ובתחילת העשור כיהן כראש העיר סאו פאולו. בתקופת כהונתו כראש העיר חל שיפור בתשתיות התחבורה בסאו פאולו, ועובדה זו, כמו גם תוכנית מוצלחת למלחמה בסמים, נתנו לחדד מוניטין של אדם בעל יכולות ושל מי שמסוגל להוביל תהליכי מודרניזציה. עם זאת, לחדד יש גם בעיות: הוא נחשב לפוליטיקאי לא כריזמטי, וכשהתמודד על כהונה נוספת כראש העיר ב-2016 נחל תבוסה כשהפסיד כבר בסיבוב הראשון.
ברזיל היא הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, והיא שותפת סחר ענקית של מדינות באזור. יש לה גם משקל דיפלומטי רב ביחסים הבינלאומיים. המרוץ לנשיאות ברזיל היה מתוח וקשה לחיזוי כבר למן ההתחלה: הנשיא לשעבר דה סילבה הציג את מועמדותו אף שנשלח לכלא, וגם כשישב מאחורי סורג ובריח הוביל בסקרים בפער גדול. אלא שאז נאסר עליו כצפוי להתמודד על התפקיד, הקלפים נטרפו, וחדד נבחר לנציג המפלגה במקומו, תוך שהוא מבטיח לקדם את חזונו של דה סילבה.
בתפנית אחרת נדקר בחודש שעבר בולסונרו במהלך עצרת בחירות, ואת השבועות הבאים העביר במיטת בית החולים. רק לפני שמונה ימים שוחרר לביתו. אפילו בדרך הביתה, בטיסה מסחרית רגילה, הוכח עד כמה דמותו מפלגת את ברזיל, כשבסרטונים שהועלו לרשת החברתית נראו חלק מהנוסעים במטוס מוחאים כפיים לבולסונרו וקוראים לעברו "אגדה!", ואחרים נשמעו קוראים לו בוז.
אם בעבר היו מי שהעזו לקוות כי מערכת הבחירות הנוכחית תשים קץ לטלטלה בברזיל, שבמהלכה נשלחו לכלא פוליטיקאים ואנשי עסקים בכירים רבים בגין שחיתות, כעת ניצבים הבוחרים בפני מצב שבו שני המועמדים המובילים בבחירות רק משקפים את התהום שנפערה בין הפלגים בפוליטיקה הברזילאית.
בולסונרו, שמציג את עצמו כאיש מעמד הביניים, מנסה בדבריו להציג את ברזיל כמדינה בקריסה שבה סוחרי סמים ופוליטיקאים גונבים ונהנים מחסינות דומה והריקבון המוסרי פושה. הוא תומך בריכוך החוקים הנוגעים לנשיאת נשק כדי שאנשים פרטיים יוכלו להילחם בפושעים, ומבקש לתת יד חופשית יותר למשטרה להשתמש בכוח כדי להחזיר את "הערכים המסורתיים" הברזילאיים – הצהרה שמטרידה חלק מהבוחרים בהתחשב בעובדה שבולסונרו הביע בעבר סימפתיה לדיקטטורה והשמיע הצהרות קשות נגד נשים, שחורים והומואים. על רקע ההצלחה של בולסונרו בסקרים התעוררה בשבועות האחרונים בברזיל תנועת מחאה המחאה #לא_הוא, שבהובלת נשים הוציאה לרחובות עשרות אלפי בני אדם בקריאה שלא להצביע לו.
בשבוע שעבר חולל בולסונרו עוד סערה, כשאמר שאם יוכרז כמפסיד – לא יכיר בתוצאות. ביום שישי חזר בו מהדברים. אם יתמנה לנשיא, ממשלתו צפויה להחיש את ההפרטה של חברות ממשלתיות כדי להפחית את הגירעון התקציבי של ברזיל, והיא צפויה גם להפחית את ההגבלות הקשורות לאיכות הסביבה בתעשיות כמו חקלאות וכרייה. עוד הוא מבטיח להילחם בניסיון להתיר הפלות, בסמים ובנישואים חד-מיניים.
חדד מצדו מציג את ברזיל כמדינה שנחטפה על-ידי אליטות שיגנו בכל מחיר על העשירים ואינן מסוגלות לשאת את המחשבה שחיי העניים ומעמד הפועלים בברזיל ישתפרו. הוא הבטיח לבטל את הרפורמות שחולל הנשיא מישל טמר, רפורמות שלדבריו שחקו את זכויות הפועלים, וכן להגדיל את ההשקעה בתוכניות סוציאליות ולהחזיר את שנות התנופה הכלכלית האדירה שידעה ברזיל תחת הנהגתו של המורה הרוחני שלו, דה סילבה, שנים שבהן היה נראה כאילו ברזיל עומדת להפוך למעצמה עולמית בכל התחומים.
בין בולסונרו לחדד מוצאים את עצמם הברזילאים שסולדים משני המועמדים, ואלה רואים בשניים סמל למערכת המקולקלת. במערכת הבחירות הנוכחית נרשמה עלייה גדולה במספר המועמדים מקבוצות מקופחות, כגון שחורים, ילידים וטרנסג'נדרים, ויש מי שמאמינים שהרגש האנטי-ממסדי הזה עשוי להיות מתורגם לייצוג גדול יותר של הקבוצות הללו במוסדות השלטון.