הרצח בקונסוליה מאיים על מהפכת בן סלמאן
האיש החזק בסעודיה מתקרב למערב ומציג את ארצו כמודרנית - אבל לא מפסיק להיאבק במתנגדי המשטר. סעודיה מפרה זכויות אדם ועוצרת פעילים – ועכשיו טורקיה מאשימה אותה ברצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה באיסטנבול. הפרשנים מעריכים שזה כבר יהיה יותר מדי לבעלות הברית במערב
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, המנהיג בפועל של הממלכה השמרנית, מנסה לחזק את הקשרים עם המערב ולהצטייר כנאור ומודרני. היעלמותו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, מבקר חריף של השלטון בריאד, עלולה לגרום נזק קשה לבן סלמאן.
בשבוע שעבר נכנס חשוקג'י לקונסוליה הסעודית באיסטנבול, כדי לקחת מסמכי גירושים. ארוסתו חיכתה לו בחוץ. מאז הוא נעלם. טורקיה טוענת שג'מאל נרצח בקונסוליה, על ידי צוות מיוחד שסעודיה שלחה לחסל אותו. לפי ההערכה הטורקית הסעודים ביתרו את גופתו. רשת הטלוויזיה הטורקית NTV דיווחה היום שטורקיה ביקשה מסעודיה רשות לערוך חיפושים בקונסוליה, וזימנה את השגריר הסעודי לשיחה.
הפרשנים אומרים שלמרות שהטענה שסעודיה הורתה לחסל את חשוקג'י לא אושרה, היא תפגע קשות בתדמית הרפורמיסטית של בן סלמאן. "זו תהיה מכה קשה לתדמית שנאמני סעודיה מנסים בזהירות רבה כל כך לטפח במערב, במיוחד בוושינגטון", אמר כריסטיאן אולריכסן, חבר במכון בייקר באוניברסיטת רייס בארה"ב. בריטניה אמרה אתמול שהיא "פועלת בדחיפות" לאמת את "ההאשמות החמורות מאוד" בנוגע לגורלו של חשוקג'י, שגינה את המדיניות של בן סלמאן ואת ההתערבות של ריאד במלחמה בתימן.
יורש העצר של המלך סלמאן הוא אחד האנשים החזקים במזרח התיכון. השפעתו על סעודיה והאזור גדולה, והרפורמות החברתיות והכלכליות שלו - שנועדו גם כדי לחזק את ההשקעות בארצו - עוררו עניין גדול סביבו בעולם. בזמן שחלק משבחים אותו על שינויים פורצי דרך בסעודיה השמרנית – כמו האישור לנשים לנהוג, אחרים מזכירים שמדובר באיש אכזר שמפר זכויות אדם, ומדכא כל התנגדות פוליטית או מחאה נגד השלטון.
סעודיה עצרה השנה כמה פעילי זכויות אדם ופעילות למען זכויות נשים, וחלק מהעצורים הואשמו בפגיעה בביטחון הלאומי. מאז שנעצרו מספר הפרסומים עליהם בסעודיה מצומצם, ולא ברור מה עלה בגורלם ומה המצב המשפטי המעודכן בעניינם.
בן סלמאן, שבעולם כבר מכונה MBS, ספג ביקורת גדולה בנובמבר 2017 כשראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי נעצר בריאד, על רקע היחסים עם איראן – היריבה הגדולה של סעודיה. באותה תקופה נעצרו עשרות בכירים סעודים, במה שהוגדר על ידי השלטון כמלחמה בשחיתות.
אם אכן חשוקג'י נרצח היחסים בין טורקיה לסעודיה, המתוחים ממילא, ימשיכו להידרדר. השפעת הרצח עלולה לפגוע גם ביחסים של סעודיה עם ארה"ב – בת ברית חשובה. "ארה"ב צריכה לדרוש תשובות", כתב הוושינגטון פוסט, שבו פרסם חשוקג'י את הביקורת על השלטון של בן סלמאן.
"זה צפוי לגרום למשבר דיפלומטי עם טורקיה וגם לחזק את הנרטיב בוושינגטון שמחשיב את סעודיה של MBS כמדינה שנוטה למהלכים פזיזים מבלי לחשוב על ההשלכות שלהם", אמר אולריכסן, ומזכיר את הפעולות הפזיזות: "המצור על קטאר, מעצר אל-חרירי, הקרע עם קנדה, שלא לדבר על המלחמה עם תימן".
בסמה מומאני, פרופסור באוניברסיטת ווטרלו בקנדה, מסכימה שהמוניטין של בן סלמאן נמצא בסכנה. "אם המוות של חשוקג'י יאושר וההאשמות נגד סעודיה יישארו, התדמית של יורש העצר 'הרפורמיסט' תהפוך קשה יותר לעיכול, במיוחד בוושינגטון ובבירות מערביות אחרות".
ג'יימס דורסי, מומחה ליחסים בינלאומיים, אמר שהיעלמותו של חשוקג'י עלולה להוביל ל"הידרדרות משמעותית" ביחסים בין אנקרה לריאד. "טורקיה וסעודיה לא מסכימות על שלל נושאים, בהם איראן, קטאר והאחים המוסלמים. יש יותר חוסר הסכמה מהסכמה", אמר דורסי. "אם טורקיה תצליח להוכיח שחשוקג'י נהרג בקונסוליה, או על ידי סוכנים סעודים, יהיו לכך השלכות ארוכות טווח".
כאמור, היחסים בין אנקרה לריאד כבר מתוחים. ביוני 2017 ניתקו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין את היחסים עם קטאר - בגלל טענות לתמיכה בטרור והתקרבות לאיראן ולאחים המוסלמים. טורקיה תומכת בקטאר ומסייעת לה בזמן המשבר. הפרשן אולריכסן מעריך שאם יוכח שסעודיה אחראית למותו של חשוקג'י הדבר "צפוי לגרום למשבר דיפלומטי" בין אנקרה לריאד.
גם מומאני מאמינה שהיחסים צפויים להידרדר. "טורקיה תטען שמדובר בפגיעה בריבונות שלה, וסעודיה תצביע על הברית הטורקית-קטארית כהסבר להאשמות של טורקיה", היא אמרה.
עלי שיהאבי, ראש "קרן ערביה" הפרו-סעודית בוושינגטון, קורא שלא למהר עם הסקת המסקנות. הוא תוהה למה שממשלה תבצע "התנקשות מתוכננת מראש" דווקא בקונסוליה שלה. "הטורקים לא ניטראליים. בסיפור הזה יש חורים גדולים, אז בואו נחשוב לפני שאנחנו קופצים למסקנות", אמר.