"במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש": החלטת הריבית האחרונה של פלוג
נגידת בנק ישראל, שתסיים את תפקידה בחודש הבא, הודיעה כי הריבית נותרה ללא שינוי ועומדת על 0.1%. פלוג: "אני סבורה שבמבחן הזמן יתברר שקיבלנו את ההחלטות הנכונות". לפי ההערכות, העלאת הריבית הראשונה תתבצע רק ברבעון הראשון של 2019
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, פרסמה היום (ב') את החלטת הריבית האחרונה שלה בטרם תסיים את כהונתה בחודש הבא, לפיה הריבית תישאר בגובה 0.1% - שיעורה מאז מרץ 2015. ההחלטה להותיר את הריבית בשיעורה הנוכחי לא הפתיעה את השוק, שכן ההערכות בימים האחרונים היו כי העלאת הריבית הראשונה תתרחש רק ברבעון הראשון של 2019.
כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 0.1%
בנק ישראל הותיר גם הפעם את הריבית ברמה של 0.1%
מדובר בהחלטת הריבית האחרונה במהלך כהונתה של הנגידה, שתסיים את תפקידה בחודש הבא. בתחילת חודש יולי האחרון הודיעה פלוג כי תסיר את מועמדותה לכהונה נוספת.
החלטת הריבית הבאה תפורסם ב-26 בנובמבר. הריבית במשק עומדת על 0.1% מאז מרץ 2015. הפעם האחרונה בה בנק ישראל העלה את הריבית נרשמה בחודש יוני 2011, לפני כניסתה של פלוג לתפקיד.
"אי הוודאות לגבי הנגיד הבא לא תשפיע"
"היו אלה דיוני הוועדה המוניטרית האחרונים במסגרת זו שנוהלו על ידי. השאלה מי ינהל את הדיונים הללו בפעם הבאה מעסיקה את כולנו, אך היא לא השפיעה כהוא זה על ההחלטה", אמרה פלוג בתחילת דבריה.
"האם בשלו התנאים להעלאת הריבית? בעת הנוכחית סברה הוועדה שמוטב עדיין להמתין ולוודא שסביבת האינפלציה מבוססת בתוך היעד. שילוב של מספר משתנים הביאו את הוועדה להחליט שסביבת האינפלציה עדיין איננה מבוססת דייה.
"הוועדה המוניטרית תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשק המקומי ובמשק העולמי, ובמידה שהכלכלה הריאלית תמשיך להתפתח כצפוי ולא יחולו השפעות שליליות של המשק העולמי, תחליט הוועדה המוניטרית על העלאת הריבית לפי התבססות סביבת האינפלציה ביעד. אי הוודאות לגבי הנגיד הבא לא תשפיע כהוא זה על ההחלטה הבאה של הוועדה המוניטרית. במידת הצורך, המשנה לנגידה תמלא את מקומי בוועדה.
"בנימה אישית, עמדתי בראש הוועדה המוניטרית למעלה מחמש שנים. לוועדה זו יש מספר תפקידים, אבל החלטת הריבית היא המפורסמת שבהן והובלתי אותה במשך 57 החלטות. אני סבורה שבמבחן הזמן התברר ויתברר שקיבלנו את ההחלטות הנכונות, לטובת המשק ולטובת האזרחים. לא התפתינו ולא נאלצנו לנקוט באמצעים חריגים שהרבה מאוד בנקים מרכזיים נאלצו לנקוט".
בהתייחס לאתגרים הצפויים למחליפה אמרה פלוג כי "בתחום המדיניות המוניטרית האתגר הוא למצוא את תהליך הנורמליזציה שיתאים לתנאי המשק, וזה אומר לעשות את הדברים מהר מדי ולא מאוחר מדי. יש סיכונים בהקדמת צעדים וסיכונים באיחור צעדים, ומציאת האיזון הזה שהוועדה המוניטרית כל הזמן מחפשת, זה האתגר בהסתכלות קדימה".
"במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש"
לגבי העבודה מול משרד האוצר ולשימור מעמד הבנק אמרה הנגידה היוצאת כי "בבנק יש אנשי מקצוע מעולים ומאוד מאוד מחוייבים, וזה הבסיס לכך שמעמדו של הבנק יישמר. הודעתי לפני זמן מה על כוונתי לא להתמודד לקדנציה נוספת וקיוויתי שההליך יהיה מהיר יותר. במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש ואני מקווה שבקרוב מאוד ייבחר מחליף ראוי שיענה על הקריטריונים".
פלוג הוסיפה כי "חשוב מאוד שהממשלה תשמור על המסגרות הפיסקליות, ואני חושבת שהעובדה שנהנינו בשנים הקודמות מתקבולי מסים גבוהים מכל מיני סיבות חד פעמיות, איפשרו לממשלה להגדיל את הוצאותיה ללא העלאת מסים. הממשלה עשתה נכון שלא הורידה את המסים על בסיס אותם תקבולים חד פעמיים.
מרחב התמרון שיש לבנקים מרכזיים לא מסתכם רק בריבית, יש גם כלים אחרים. ריבית יכולה לרדת לטריטוריה שלילית, והיא גם נמצאת בטריטוריה השלילית בבנקים מרכזיים אחרים, אבל יש גם כלים אחרים בארסנל".
המשק ממשיך לצמוח
על פי התחזית המקרו כלכלית של חטיבת המחקר של בנק ישראל, תחזית הצמיחה ל-2018 עומדת על 3.7%, והתחזית ל-2019 עומדת על 3.6%. להערכת חטיבת המחקר, ריבית בנק ישראל תתחיל לעלות ברבעון הראשון של 2019 לרמה של 0.25%. בנק ישראל דחה את עיתוי העלאת הריבית הצפוי, והיא דחייה קלה מפני שהבנק המרכזי מעריך שהאינפלציה המונה בחודשים האחרונים משקפת תופעה זמנית וכי האינפלציה תוסיף לעלות בקצב דומה לקצב שהבנק העריך ביולי. בהתאם להערכת הבנק לגבי המשך עליית האינפלציה, הריבית צפויה לעלות פעם נוספת, ל-0.5% ברבעון השלישי של 2019.
בהודעה שפורסמה מוקדם יותר על ידי בנק ישראל נכתב כי "הוועדה המוניטרית מעריכה שהכוחות התומכים בעליית האינפלציה ממשיכים לפעול", ושהסיכון העיקרי להתבססות האינפלציה ביעד הוא האפשרות לייסוף חד בשקל.
תמונת המקרו של הכלכלה העולמית מוסיפה להיות חיובית, ובפרט בארה"ב, אך מדדים שונים מצביעים על אובדן המומנטום על רקע החרפת "מלחמת הסחר", עליית הסיכון הפוליטי באירופה, והתנודתיות בשווקים הפיננסיים של המשקים המתעוררים. ה-Fed צפוי להמשיך להעלות את הריבית; באירופה וביפן אינפלציית הליבה עדיין נמוכה והמדיניות המרחיבה נמשכת.
הוועדה המוניטרית ציינה עוד בהחלטתה כי נבלמה מגמת הירידה במחירי הדירות שהחלה לפני כשנה, נמשכת עליית היקף המשכנתאות החדשות וריבית המשכנתאות נותרה יציבה. התחלות הבנייה עלו ברבעון השני, אבל היקפן בכל זאת מאוד נמוך.
בכוונת הוועדה המוניטרית להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד.