שתף קטע נבחר

 

פה זה לא אירופה: הרצח שינער את בולגריה

11 שנה אחרי שהצטרפה לאיחוד האירופי, בולגריה היא עדיין נטע זר: כשמסביבה שגשוג ודמוקרטיה – אצלה השחיתות חוגגת ועיתונאים מושתקים. האונס והרצח של העיתונאית החוקרת ויקטוריה מרינובה, שהעזה לדבר על מעילת ענק, יכול להיות נקודת מפנה

משטרת בולגריה, החוקרת את רצח ויקטוריה מרינובה שגופתה נמצאה בשבת בפארק בעיר רוסה, ליד הגבול עם רומניה, הודיעה בצהריים (יום ג') כי עצרה לזמן קצר חשוד, אזרח רומני, אך שחררה אותו אחרי שקבעה כי אין לו קשר למעשה. המשטרה מסרה כי החקירה נמשכת.

 

לפי החשד, מרינובה נאנסה לפני שנרצחה. רק ימים אחדים קודם לכן עסקה בתוכנית הטלוויזיה שלה בפרשת שחיתות שבה מעורבים גורמי ממשל ושבמרכזה מעילה בכספים שמקורם באיחוד האירופי.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: EPA)
מרינובה. הבטיחה שהתכונית שלה תחקור בעצמה(צילום: EPA)

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: AFP)
זירת הרצח ברוסה(צילום: AFP)

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: EPA)
משמרת מחאה לזכר מרינובה. "שיחקרו, לא נאמין לתוצאות"(צילום: EPA)

מרינובה בת ה-30 עבדה בערוץ הטלוויזיה המקומי הקטן TVN והנחתה שתי תוכניות תחקירים. אתמול טען שר הפנים של בולגריה מלאדן מרינוב כי אין שום ראיה המלמדת שרצח מרינובה קשור לעבודתה כעיתונאית, אבל רק ב-30 בספטמבר, ימים לפני הרצח, היא הציגה בתוכניתה שני עיתונאים חוקרים, אטילה בירו ודימיטר סטויאנוב, שנעצרו בתחילת החודש שעבר בשל תחקיר שניהלו בנוגע לפרשת השחיתות הגדולה. השניים נעצרו בדרום סופיה, כשיצאו לבדוק מידע שלפיו גורמים כלשהם משמידים מסמכים הקשורים למעילה בכספי האיחוד האירופי. למרינובה עצמה לא הייתה כנראה מעורבות של ממש בתחקיר, אבל היא הבטיחה שתוכניתה תחקור בעצמה את הפרשה ועצם הדיבור על התחקיר של השניים בתוכנית שלה נגע בעצב רגיש בבולגריה.

 

בולגריה, שהצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 2007 ובשנה שעברה דורגה במקום ה-71 בלבד במדד השקיפות העולמי, היא מדינה שהשחיתות פושה בה. ההצטרפות לאיחוד פתחה בפני בולגריה דרכים חדשות לכספים מבריסל, כספים שנועדו לקדם מיזמי תשתיות ותוכניות אחרות שאמורות לשפר את החיים בבולגריה, כך שיעמדו בסטנדרטים של האיחוד האירופי. האפשרות לשים יד על הכספים האלה מעניינת מאוד הן גורמי ממשל והן כנופיות פושעים בבולגריה.

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: AFP)
"בלי חופש אין דמוקרטיה". בולגרים מפגינים על הרצח(צילום: AFP)

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בדירוג חופש העיתונות שמפרסם ארגון "עיתונאים ללא גבולות" דורגה אשתקד בולגריה במקום ה-111 מתוך 180 מדינות – המיקום הגרוע ביותר של מדינה מהאיחוד האירופי. רצח מרינובה היכה בהלם את ארגוני העיתונאים בבולגריה ובאירופה, אבל לדברי עיתונאים במדינה הוא תואם את האווירה שבה עבדו.

 

הבעלים של אתר התחקירים Bivol.bg שחשף את פרשת השחיתות, אסן יורדנוב, אמר אמש לסוכנות הידיעות AP כי עיתונאים בבולגריה סופגים איומים כדי למנוע מהם לדווח על שחיתויות של גורמי ממשל. לדבריו אף שאי אפשר לקבוע כרגע שיש קשר ישיר בין רצח מרינובה לעבודתה, פרשת השחיתות שבה עסקה בתוכנית שלה היא "נושא ששום כלי תקשורת בולגרי ארצי אחר לא העז לדווח עליו". בעקבות הרצח קרא אתר התחקירים להקים ועדת חקירה עצמאית בינלאומית, בטענה שהשחיתות בבולגריה עלולה לפגוע בחקירה שינהלו רשויות אכיפת החוק הבולגריות.

 

אחרי הרצח: המעילה נחקרת, נכסים הוקפאו

הנציבות האירופית קראה אתמול לחקירה מהירה של הרצח, והדגישה ש"אין דמוקרטיה בלי חופש עיתונות". מרגריטיס שינאס, דוברו של נשיא הנציבות ז'אן-קלוד יונקר, אמר כי הנציבות מצפה מבולגריה לנהל "חקירה יסודית שתביא לדין את האחראים למעשה ותבהיר אם הרצח קשור לעבודתה של מרינובה". גם ממשלת גרמניה גינתה בחריפות את הרצח, ומשרד החוץ בברלין מסר כי חשוב שתתנהל חקירה מהירה.

ויקטוריה מרינובה, עיתונאית שנרצחה בבולגריה (צילום: AFP)
מרינובה. "נגעה בנושא שאיש לא העז לגעת בו"(צילום: AFP)

בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה (צילום: AFP)
רצח עיתונאים שלישי באיחוד האירופי בתוך שנה. זוכרים את ויקטוריה(צילום: AFP)

מרינובה היא העיתונאית השלישית שנרצחת באיחוד האירופי בשנה האחרונה. באוקטובר אשתקד נרצחה במלטה דפני קרואנה גליציה, העיתונאית החוקרת המפורסמת ביותר במדינה, בפיצוץ מכונית. בפברואר השנה נורה למוות יאן קוצ'יאק, עיתונאי סלובקי. סוון גיגולד, חבר גרמני בפרלמנט האירופי מטעם מפלגת הירוקים, אמר שכל אירופה צריכה לדאוג מרצח מרינובה: "קודם מלטה, אחר כך סלובקיה, עכשיו בולגריה. לא מתקבל על הדעת ששוב רוצחים עיתונאים באירופה".

 

אמש בשעת לילה מאוחרת הודיעו הרשויות בבולגריה כי הן פתחו בחקירה סביב הטענות למעילה בכספי האיחוד האירופי. משרד הפנים הודיע כי התביעה פתחה בחקירה בנוגע לפעילותה של קבוצת GP, חברת בנייה בולגרית פרטית גדולה, בחשד למעילה בכספים האלה, והקפיאה נכסים שלה בשווי 14 מיליון אירו.

האיחוד האירופי ()

שעות לפני כן יצאו מאות בולגרים למשמרות מחאה בעקבות רצח מרינובה. ברוסה, העיר שבה בוצע הרצח, נראו מפגינים, חלקם דומעים, מדליקים נרות ומניחים ורדים ותמונות של מרינובה. בבירה סופיה התאספו מפגינים ליד כנסייה. כריסטינה פטקוב, אחת המשתתפות, אמרה שלבולגרים יש "אפס אמון" בשלטונות: "לא משנה מה יהיו התוצאות של חקירת הרצח, אנשים לא יאמינו בהן".

 

סטויקה פנגונובה, אם לשלושה שהשתתפה במשמרת המחאה ברוסה, אמרה שהיא בטוחה שהרצח תוכנן מראש. "אין שום סיכוי שאאמין שהרצח הזה היה אקראי בהתחשב בכך שהוא קרה רק כמה ימים אחרי תוכנית שבה עסקו בתחקיר על מעילה גדולה כל כך בכספים. אני שמחה שאנשים רבים כל כך באו לכאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בולגריה רצח עיתונאית חוקרת ויקטוריה מרינובה
צילום: EPA
מומלצים