נוזפת באו"ם, מגנה את חמאס ומבקרת בכותל: סיפור האהבה של ניקי היילי וישראל
מהרגע שנכנסה לתפקידה, שגרירת ארה"ב שיקמה את היחסים עם ישראל ולא פספסה שום הזדמנות כדי לתמוך בה מעל בימת האו"ם. מנאומים חוצבי להבות נגד ההטיה המובנית נגד ישראל ועד הפרישה ההיסטורית ממועצת זכויות האדם ואונסק"ו. סיכום עידן השגרירה שהודיעה על פרישה
ישראל איבדה חברה באו"ם: שגרירת ארצות הברית לאו"ם, ניקי היילי, הודיעה היום (ג') במפתיע כי היא עוזבת את תפקידה. במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ היילי שמרה לעצמה את הסיבה להחלטתה, אך פירטה את הישגיה וציינה את המלחמה התמידית בהטייה נגד ישראל.
בת המהגרים שהתייצבה לצד ישראל. פרופיל של שגרירה
שיקמה את היחסים מתקופת אובמה
היילי נכנסה לתפקידה באו"ם בינואר אשתקד, ומינויה אושר ברוב עצום בסנאט. לקודמתה בתפקיד, סמנתה פאוור, היו יחסי עבודה מצוינים עם משלחת ישראל באו"ם, אך הם התערערו קשות בסוף כהונתה, כאשר נדרשה להימנע בהחלטה 2334 נגד ההתנחלויות שגררה משבר עמוק ביחסי ממשל אובמה-נתניהו.
מאז שהיילי נכנסה לתפקידה היחסים השתנו לטובה. החלפת הממשל בוושינגטון הובילה לשינוי דרסטי של הטון כלפי ישראל, והיילי לא פספסה אף הזדמנות לגינוי היחס לישראל מצד האו"ם בכל ישיבה של מועצת הביטחון. בחודש פברואר 2017, כחודש בלבד לאחר כניסתה לתפקיד, דיברה היילי בתדרוך לכתבים לאחר ישיבה של מועצת הביטחון ודבריה סחפו את הרשת. ראש הממשלה בנימין נתניהו שיתף אותם ברשתות החברתיות וכתב בפייסבוק: "השגרירת היילי - תודה לך על התמיכה החד-משמעית בישראל! הגיע הזמן לשים סוף לאבסורד באו"ם".
בין היתר אמרה היילי: "באופן מפתיע, סוכנות האו"ם לעניינים פוליטיים הקדישה חטיבה שלמה לענייני פלסטינים. תחשבו על זה: אין חטיבה המוקדשת לשיגורי הטילים הלא-חוקיים בצפון קוריאה, אין חטיבה למדינה התומכת בטרור מספר 1 בעולם - איראן. הגישה המשוחדת בנושא הישראלי-פלסטיני לא מסייעת לתהליך השלום.
"אין לזה שום קשר למציאות של העולם מסביבנו. המוסר הכפול עוצר נשימה. רק לפני כמה ימים ביקשה ארצות הברית ללא הצלחה ממועצת הביטחון לגנות פיגוע טרור בישראל, כשמחבל פתח באש על אנשים שחיכו לאוטובוס ואז דקר אחרים. מועצת הביטחון לא תהסס לגנות פיגוע כזה בכל מדינה אחרת. אך עבור ישראל, הבקשה נדחתה וזו בושה".
טראמפ נמנע, אך היילי הכריזה: "הכותל - חלק מישראל"
אבל זאת הייתה רק יריית הפתיחה ליחסים בין היילי לירושלים. במאי 2017, בזמן שאנשי הנשיא טראמפ התחמקו מהשאלה אם הבית הלבן מכיר בכותל המערבי כחלק מישראל, הביעה היילי עמדה נחרצת בסוגיה בראיון לרשת CBN.
לקראת ביקורו של הנשיא בארץ, אמרה: "אני לא יודע מה המדיניות של הממשל, אבל אני מאמינה שהכותל המערבי הוא חלק מישראל. אני חושבת שכך התייחסנו לעניין בעבר וכך אנחנו צריכים להתייחס לכך גם היום. תמיד חשבנו שהכותל המערבי הוא חלק מישראל". היילי הביעה תמיכה נלהבת גם במעבר השגרירות האמריקנית לירושלים, שאכן התרחש מאוחר יותר. "כמובן שאני מאמינה שאנחנו צריכים להתייחס לירושלים כבירת ישראל והשגרירות צריכה לעבור לשם, הרי כל הממשלה הישראלית נמצאת בירושלים".
ביוני 2017 ביקרה היילי בישראל. היא ביקרה בכותל המערבי, צעדה במנהרת טרור שאותרה לפני מבצע צוק איתן ונפגשה עם תושבי קיבוץ נחל עוז ביחד עם השגריר הישראלי באו"ם דני דנון. תושבי העוטף הוקסמו מהיילי ומהקשבתה אליהם: "היא הייתה מקסימה", סיפרה אושרית, תושבת הקיבוץ.
"הילדים סיפרו לה על המצב בקיבוץ והיא הייתה קשובה ומאוד נעימה". בכותל סיפרה היילי כי "היא נפעמת מאוד מהיחס החם שהציבור בישראל נותן לי. זה לא מגיע לי, אני רק אומרת את האמת. זה מאוד כואב שרק עכשיו אחרי הרבה שנים אומרים בגלוי את האמת".
אבל כהונתה של היילי באו"ם לא התאפיינה רק בדיבורים ונאומים חוצבי להבות בעד ישראל, אלא גם בצעדים היסטוריים מרחיקי לכת שהיא הייתה שותפה בכירה בהם, כמו פרישתה של ארה"ב ממועצת זכויות האדם ביוני השנה. במסיבת עיתונאים לאחר הפרישה כינתה היילי את מועצת הביטחון "ביב שופכין".
היא מנתה את ההחלטות נגד ישראל ואמרה כי מספר ההחלטות גבוה מזה שהתקבלו נגד איראן, סוריה וצפון קוריאה ביחד. היא הוסיפה כי ארה"ב פורשת כי למועצה נטייה כרונית לפעול נגד ישראל. "ההתמקדות הבלתי-פרופורציונלית והעוינות הבלתי נגמרת של המועצה כלפי ישראל מהווים הוכחה חותכת לכך שהיא פועלת ממניע פוליטי ולא מתוך הגנה על זכויות אדם", אמרה השגרירה.
באוקטובר 2017 הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית באופן דרמטי כי ארה"ב תפרוש מאונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, בעקבות חילוקי דעות על מדיניות הארגון - ויחסו נגד ישראל, פרישה שתיכנס לתוקף בסוף 2018.
פעמים רבות תקפה היילי מעל בימת האו"ם את חמאס. באחת הפעמים טענה היילי כי הארגון משתמש בילדים כבשר תותחים. "כל מי שבאמת איכפת לו מהילדים בעזה צריך לדרוש מחמאס להפסיק מיד להשתמש בילדים כבשר תותחים בעימותים של עם ישראל", אמרה היילי בישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם בעניין עזה. בדבריה במועצה גינתה את השימוש שעושים באזרחים כמגן אנושי במלחמות ברחבי המזרח התיכון: "קשה להעלות על הדעת מעשה פחדני יותר – אפילו כשמדובר בטרוריסטים – מאשר הסתתרות מאחורי אזרחים חפים מפשע".
"אי אפשר להתעלם מהאיום האיראני"
גם בנושא איראן היילי נקטה קו עקבי ותקיף ועמדה לצד ישראל מול האויבת הגדולה שלה. בדבריה היום אמרה היילי כי תוך פחות משנתיים הצליחה ארה"ב להפנות את תשומת הלב העולמית לסכנה שבהסכם הגרעין עם איראן. "כל המדינות צריכות להבין שאי אפשר להתעלם מכל הדברים הרעים בהסכם ויש לראות אותם כפי שהם - איומים", אמרה.
רק בחודש שעבר, לאחר פיגוע קטלני שהתרחש במצעד צבאי באיראן, האשימו האיראנים את ישראל וארה"ב במעורבות במקרה. "רוחאני יכול להאשים אותנו ככל שירצה", אמרה היילי. "כל שעליו לעשות זה להביט במראה". "העם האיראני מוחה", הוסיפה היילי. "כל דולר שמגיע לאיראן מנותב לצבא, רוחאני מדכא את עמו במשך זמן רב והוא צריך להביט פנימה כדי להבין כיצד מתרחשים פיגועים בארצו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה הערב לשגרירה הפורשת ומסר: "אני מודה לשגרירה ניקי היילי שהובילה מאבק חסר פשרות נגד הצביעות של האו"ם ולמען האמת והצדק של מדינתנו. דרך צלחה".
גם נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, אמר כי הוא "מבקש להודות לניקי היילי, שגרירה של אמת, מעומק ליבנו ובשם אזרחי ישראל כולם. היילי הציגה עמדה בלתי מתפשרת בכל הקשור לעמדות ארה״ב בנושאי המזרח התיכון וישראל, והגנה על זכותנו הברורה לשמור על בטחון אזרחינו. לא אחת הובילה היילי, באמירותיה הישירות, הסרה של המסכה הצינית מעל פני תהליכים שהובלו באו״ם ובארגונים בינלאומיים.
אני מודה לגברת היילי על אומץ ליבה ועל כהונה שתזכר כנקודת מפנה ביחסה של ארצות הברית כלפי האירגונים הבינלאומיים ובאשר ליחס המפלה אשר לא אחת נוקטים ארגונים אלה נגד מדינת ישראל. אנו נמשיך לראות בניקי ידידת אמת ונשמח לקבל את פניה בבית הנשיא בביקורה הבא בישראל".