נדחקה הצידה והתפטרה: היילי עוזבת את טראמפ
השגרירה באו"ם הובילה את מדיניות החוץ עד המינויים של מזכיר המדינה פומפאו והיועץ בולטון. הם החלישו ותסכלו אותה, וכשהחליטה לפרוש לא טרחה לעדכן אותם. במכתב ההתפטרות לטראמפ כתבה: "הגענו להישגים גדולים, התחלנו לבטל את ההטיה חסרת הרחמים נגד ישראל". מה תעשה עכשיו?
הודעת ההתפטרות של ניקי היילי הפתיעה רבים בממשל טראמפ, וגם את בעלות הברית של ארה"ב. גורמים בבית הלבן נדהמו לשמוע מהתקשורת על פרישתה של השגרירה באו"ם, ובעלות הברית לא קיבלו עדכון מראש מהיילי או מהבית הלבן. גורם אמריקני אמר שהיילי לא עדכנה בהחלטתה את מזכיר המדינה מייק פומפאו ואת היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, מה שמעיד על היחסים העכורים שלה עם השניים.
היילי תפרוש מתפקידה בסוף 2018. טראמפ אמר אמש שהוא שוקל לבחור בדינה פאוול לתפקיד השגרירה החדשה באו"ם, ושהיילי תסייע לו בהחלטה. פאוול הייתה בעבר סגנית היועץ לביטחון לאומי והתפטרה. טראמפ אמר שגם בתו איוונקה יכולה להיות שגרירה נהדרת, אבל הוא יואשם בנפוטיזם אם יבחר בה. על רקע דבריו של הנשיא, בתו מיהרה להכחיש את את האפשרות שתחליף את היילי. "זה כבוד לשרת בבית הלבן לצד כל כך הרבה עמיתים נהדרים, ואני יודעת שהנשיא יציע מועמד נהדר להחליף את השגרירה היילי. אני לא אהיה המחליפה שלה", כתבה בחשבון הטוויטר שלה.
בהצהרה לתקשורת אתמול בבית הלבן אמר טראמפ שהיילי פנתה אליו כבר לפני חצי שנה, ואמרה שהיא רוצה להפסיק את תפקידה. "נתתי את כל מה שהיה לי בשמונה השנים האחרונות", אמרה היילי על השנתיים כשגרירה ושש השנים כמושלת דרום קרוליינה. טראמפ החמיא לה ואמר שהיא "עשתה עבודה יוצאת מהכלל" בתפקידה כשגרירה.
לא רק החלטתה של היילי הפתיעה את וושינגטון, אלא גם העיתוי שלה – פחות מחודש לפני בחירות האמצע שקריטיות לטראמפ. הנשיא נשאל מדוע ההודעה נמסרה דווקא היום, שהרי היילי תעזוב רק בסוף 2018. טראמפ התחמק והתחיל לדבר על פעילותה של היילי בשלל נושאים, כמו איראן וצפון קוריאה.
כדי לנסות להבין את הסיבה האפשרית להתפטרותה של היילי צריך לחזור חצי שנה אחורה, אז ביקשה מטראמפ לעזוב. באותה תקופה מינה הנשיא את פומפאו לתפקיד מזכיר המדינה במקומו של רקס טילרסון, ואת ג'ון בולוטון לתפקיד היועץ לביטחון לאומי. בתקופת טילרסון הייתה היילי הקול הבולט במדיניות החוץ של ארה"ב. בימי פומפאו ובולטון היא נדחקה הצידה.
גורם בבית הלבן אמר היום שהיילי הייתה מתוסכלת מהירידה במעמדה, ומכך שבולטון ופומפאו הפכו לפנים הבולטות – של מדיניות החוץ של טראמפ. פומפאו מוביל מאז כניסתו לתפקיד מו"מ עם צפון קוריאה, שנגדה הובילה היילי סנקציות במועצת הביטחון. בולטון הפך לדמות המובילה בממשל במדיניות הענישה והסנקציות נגד איראן ותוכנית הגרעין שלה.
לפני חצי שנה, אז לפי טראמפ פנתה אליו היילי וביקשה לעזוב, נחשפו פערים בין השגרירה לבית הלבן. בהופעה טלוויזיונית היא הרגיזה את טראמפ כסיפרה על החלטת הממשל להטיל עוד סנקציות על רוסיה – סנקציות שמעולם לא הוטלו. גורמים בבית הלבן אמרו שהתוכניות השתנו מבלי שהיילי קיבלה עדכון. כשגורם בבית הלבן אמר באפריל שהיילי "התבלבלה" היא השיבה: "עם כל הכבוד, אני לא מתבלבלת".
אפשרויות אחרות לסיבת ההתפטרות קשורות לעתידה הפוליטי של היילי – ולרווחתה הכלכלית. מקורב להיילי אמר ל-CNN שהשיקול העיקרי שלה הוא כלכלי. הבת הבכורה של היילי לומדת בקולג', והבן שלה מסיים תיכון בקרוב. היא רוצה להרוויח יותר כסף. היילי הבהירה במסיבת העיתונאים היום שאין לה תוכניות קונקרטיות אחרי הפרישה. בסביבתה מעריכים שהיא תרצה לעבוד במגזר הפרטי.
שמה של היילי עלה כמועמדת עתידית לריצה לנשיאות. בארה"ב תהו אם הפרישה לא מעידה על כוונתה של היילי להתמודד בבחירות כבר ב-2020 – מול הנשיא טראמפ. "לא, אני לא רצה לנשיאות ב-2020", צחקה, והוסיפה שתשתף בקמפיין לבחירתו המחודשת של טראמפ. בארה"ב אומרים שייתכן מאוד שהיא בחרה "לקחת פסק זמן" מהפוליטיקה כדי לחזור בעתיד "בגדול", אולי בבחירות 2024.
בשבוע שעבר הגיעה היילי לפגישה בבית הלבן והודיעה לטראמפ סופית על החלטתה. אתמול פורסם מכתב ההתפטרות שהוגש לטראמפ ב-3 באוקטובר. "הגענו להישגים גדולים באו"ם", כתבה היילי לטראמפ, ומנתה כמה מהפעולות המרכזיות שלה ושל הנשיא באו"ם - הארגון שנגדו מתחו ביקורת קשה.
"העברנו את הסנקציות הקשות ביותר נגד מדינה כלשהי בדור האחרון, והפעלנו לחץ על צפון קוריאה להתפרק מנשק גרעיני. העברנו אמברגו נשק על דרום סודן שיסייע להפחית את האלימות, ובתקווה יביא שלום למדינה המוטרדת. עמדנו לצד בעלת הברית שלנו ישראל והתחלנו לבטל את ההטיה חסרת הרחמים נגדה באו"ם. דיברנו בנחרצות נגד הדיקטטורות באיראן, סוריה, ונצואלה, קובה וכן – רוסיה", כתבה היילי.
"לאורך כל הדרך עמדנו לצד הערכים והאינטרסים האמריקניים, ותמיד שמנו את אמריקה במקום הראשון. אני גאה בכך". במכתב ההתפטרות היילי התחייבה שלא תרוץ לשום תפקיד ב-2020. "כאזרח פרטי אני מצפה לתמוך בבחירתך המחודשת לנשיא, ולתמוך במדיניות שלך".
היחסים הטובים בין טראמפ להיילי הם כלל לא דבר מובן מאליו. טראמפ הפתיע כשמינה את היילי לתפקיד, אחרי שבפריימריז הרפובליקניים היא לא תמכה בו אלא במרק רוביו ובהמשך בטד קרוז. היא מונתה לתפקיד אחרי שש שנים שבהן הייתה מושלת דרום קרוליינה, אך ללא ניסיון של ממש במדיניות חוץ. היא העידה על עצמה שיש לה נטייה "לנער" ארגונים ממשלתיים מסורתיים – מה שבוודאי קסם לטראמפ. למרות הביקורת הגדולה שלה נגד האו"ם דוברו של מזכ"ל האורגון אנטוניו גוטרש מסר היום שלשניים היה "שיתוף פעולה מצוין" ו"יחסי עבודה הדוקים ומועילים מאוד".
בעקבות מאמר אנונימי שבו כתב בכיר בממשל טראמפ על ההתנגדות לטראמפ כתבה היילי בחודש שעבר מאמר בוושינגטון פוסט. היא כתבה שיש לה חילוקי דעות עם טראמפ – אבל סיפרה על הגאווה שבעבודה איתו. "אני גאה לשרת את הממשל הזה, ותומכת נלהבת של רוב החלטותיו והדרך שבה צועדת המדינה. עם זאת אני לא מסכימה עם הנשיא על הכול".