שתף קטע נבחר
 

רפורמה בתעודות הסל: התעודה "חוסלה" והמשקיעים נפלטו החוצה

רפורמה בתעודות הסל שנכנסה לתוקף בימים האחרונים, הובילה לסגירתן של עשרות תעודות סל. לא מעט מהמשקיעים בתעודות הללו גילו בהפתעה כי הם "נפלטו החוצה". בכיר בענף: "זה פשוט הפסדי להמשיך ולנהל אותן"

ע' הוא לקוח אחד הבנקים המסחריים. הוא מחזיק בתיק השקעות קטן הכולל מספר קרנות נאמנות ותעודות סל בודדות בסכומים נמוכים יחסית.

 

ע' לא עוקב באופן שוטף אחר ה"תיק" שלו, אולם במקרה נודע לו לפני שבועיים, כי הכספים המושקעים באחת מתעודות הסל העוקבת אחרי כלכלת ברזיל – "הראל ברזיל", הועברו לחשבון העו"ש שלו. כשיצר קשר עם הבנק, הסבירו לו שם כי החברה המנהלת את תעודת הסל, החליטה לסגור את התעודה והעבירה לחשבונו את שווי אחזקותיו בתעודה.

 

ע' הופתע מהמהלך שבוצע ללא ידיעתו, אולם מעבר לכך, הוא מתקומם על כך שהתעודה "חוסלה" כעת, לאחר שהסכום שהשקיע ירד בכ-50%. "זה לא סכום גדול, וזו תעודה שאני מחזיק כבר הרבה שנים ולא ממש עוקב אחרי הביצועים שלה, אבל זה מרגיז שאני מגלה פתאום שהחליטו למכור אותה כשאני מופסד בחצי".

 

ניהול תיק השקעות? הרובוט הופך את זה ליותר זול ונגיש

הטכנולוגיות זינקו, הקפה צנח והמטבעות האקזוטיים התרסקו: זה מה שקרה בשווקים בתשע"ח

איפה כדאי לשים את הכסף? ההמלצות לתשע"ט

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ואמנם התעודה של הראל אינה היחידה שנסגרה, החברה עצמה סגרה 16 תעודות בחודש האחרון והיד עוד נטויה. חוץ מזה, היא גם לא החברה היחידה. מספרים דומים פחות או יותר של תעודות סגרו החברות האחרות המנהלות תעודות סל, בהן קסם ופסגות.

 

סך הכל מדובר בעשרות תעודות שנסגרו בתוך כחודש ובהיקף כספי של כמה מיליונים, בהן היו מושקעים לא מעט אנשים.

 

הרקע למהלך הזה הוא תיקון בחוק שנכנס לתוקף בימים האחרונים (תיקון 28), הקובע שתעודות הסל יהפכו מעתה לסוג של קרנות נאמנות. התיקון הזה, שיתבצע במספר פעימות עד סוף 2018 ובמסגרתו יסווגו מחדש כ-700 תעודות סל, נועד להפוך את המוצרים הפיננסיים הללו למפוקחים יותר ולהגביר את השקיפות בהם.

 

מבחינת ציבור המשקיעים, לשינוי הזה אין ממש השלכות מעשיות, אולם מבחינתם של מנהלי תעודות הסל - הם נדרשו לבצע מספר פעולות כדי להתאים את התעודות לדרישות הרגולטוריות.

 

כחלק מההתאמה הזו, מנהלי התעודות עשו "חושבים מחדש" לגבי התעודות השונות שהם מנהלים וכאלו כאמור יש מאות. "יש גם כך תעודות סל שהן לא אטרקטיביות מבחינתנו. יש בהן מעט משקיעים יחסית, ההון המושקע בהם קטן ועלויות התפעול שלהן גבוהות. עכשיו, בעקבות התיקון בחוק, אנחנו נדרשים להוצאות נוספות וזה פשוט הפסדי להמשיך ולהחזיק אותן", אומר ל-ynet בכיר באחת מהחברות המנהלות.

 

בחברות הללו מדגישים, כאמור, כי מדובר בתעודות זניחות יחסית עם סכומים לא גדולים וכמות לקוחות קטנה, שהניהול שלהן הפך ללא כלכלי בשל עלויות התפעול הכרוכות בהן. בכל מקרה, לדבריהם, הליך הסגירה נעשה בהתאם לכללים ולתקנות.

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם ההתנהלות הזו באמת תקינה?

על פי הכללים שקבעה רשות ניירות ערך, מותר למנהל התעודה לסגור אותה בהודעה מראש (באמצעות מערכת המגנ"א - מערכת גילוי נאות אלקטרונית, שבמסגרתה מוצגות הודעות של הגופים הפיננסים באתר האינטרנט של הרשות). ההחלטה האם לסגור ומתי נתונה לשיקול דעתו של מנהל התעודה.

 

"יש היגיון במתן אפשרות למנהל התעודה לסגור אותה. אין טעם לנהל תעודה הפסדית לאורך זמן. בסופו של דבר זה פוגע במשקיעים עצמם", אומר ל-ynet בכיר בשוק ההון. "גם המחוקק הכיר בכך שאין כדאיות בניהול קרן נאמנות אשר שווייה נמוך והחוק קובע כי אם שווי הנכסים של קרן יורד מתחת לרף מסוים, במשך תקופה, חייב מנהל הקרן לפרק את הקרן, או למזג אותה עם קרן אחרת בעלת שווי נכסים גבוה יותר". בכל הקשור להודעה למשקיעים הוא אומר "למנהל התעודה אין ממשק עם הלקוחות - המשקיעים. מי שאמור לעדכן את המשקיעים, זה יועץ ההשקעות בבנק".

 

מנגד, בבנק טוענים כי לא הבנק הוא שרכש ללקוח את התעודה וגם לא ייעץ לו בעניין, אלא מדובר בתעודה שהועברה לפני שנים מבנק אחר. בכל מקרה, טוענים שם, הבנק עמד בחובות החלות עליו, מה גם שהודעה של כמה ימים מראש לא היתה משנה את התמונה מבחינת הלקוח.

 

מה שאולי מפתיע בכל הסיפור הזה, ורבים לא באמת מודעים לכך, הוא שלמנהלי תעודת הסל וקרנות הנאמנות שמורה הזכות "לחסל" בכל רגע נתון (תוך מתן הודעה מראש) את המוצרים הפיננסיים שלהם, אם נראה להם לנכון לעשות זאת.

 

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "רשות ניירות ערך הובילה את הרפורמה "תיקון 28" במטרה להסב את תעודות הסל לקרנות סל ובכך להעניק לציבור המשקיעים מוצר השקעה טוב יותר, בטוח יותר ומפוקח יותר.

 

"במוצרי ההשקעה החדשים של קרנות הסל, קיימת חובת דיווח, מבעוד מועד, ישירות למשקיע על כוונה לפרק קרן וזאת לצד הדיווח במערכת המגנא המיועדת לכלל ציבור המשקיעים.

 

"ניהול נכסי התעודה או הקרן בהיקף נמוך לאורך זמן אינם בהכרח משרתים את עניינו של המשקיע, ולכן קיימת אפשרות בידי מנהל תעודת סל ומנהל קרן נאמנות לבצע פירוק של המוצר ובנסיבות מסוימות הם אף מחוייבים לעשות כן.

 

"שוק ההון הישראלי משופע בכמות חסרת תקדים של קרנות ותעודות סל, גם בהשוואה בינלאומית, ולכן בנסיבות בהן נאלץ המשקיע להתמודד עם פירוק מוצר אשר הכדאיות שלו מוטלת בספק, עומדת בפניו אפשרות לבחור מתוך מגוון רחב של מוצרים נוספים, אשר במקרים רבים מאופיינים בעלויות נמוכות אף יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים