שתף קטע נבחר
 

דייר חדש בישראל: נמר פרסי נדיר

לאחר מותו של פלי הנמר הקשיש בספארי ברמת גן, הגיע בחודש שעבר אלכסנדרוס, נמר פרסי צעיר מגן חיות ביוון במסגרת תוכנית לרבייה של הנמרים המצויים בסכנת הכחדה בטבע. בספארי חיפשו שם חדש בפרסית. גולשים מאיראן ומהעולם הציעו עשרות שמות לטורף הנדיר. הזדמנות אחרונה לגולשי ynet להצביע עבור השם לנמר

הנמר החדש בספארי    (צילום: שי בן נפתלי, ארז ארליכמן )

הנמר החדש בספארי    (צילום: שי בן נפתלי, ארז ארליכמן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
בתחילת 2017 מת פלי, נמר פרסי נדיר וקשיש בן 17 שנה בספארי ברמת גן. בת הזוג שאיתו, ושתי, בת ה-14 נותרה בגפה במתחם הנמרים הפרסיים ובספארי החלו לפעול להבאת נמר צעיר לישראל.
 

במסגרת תוכנית אירופאית לרבייה של הנמרים הנדירים המצויים בסכנת הכחדה בטבע, האחראי על רביית הנמרים הפרסיים באירופה מגן החיות בליסבון בפורטוגל החל לחפש עבור הספארי נמר צעיר, לאחר שעודכן כי פלי מת.  

 

נמר פרסי בספארי רמת גן (צילום: שי בן נפתלי)
(צילום: שי בן נפתלי)

 

אלכסנדרוס היווני מתרגל לחיים עם ושתי ברמת גן

"הוא מכיר את כל בעלי החיים וגם את הקשרים המשפחתיים ביניהם ויודע כבר שהיו לנו זוג נמרים זקנים ושנצטרך ביום מן הימים להחליף אותם בצעירים. אף אחד לא רוצה שנמרים יחיו בתת תנאים, כי אין לאף גן חיות מקום ראוי להחזיקם", אומרת ל-ynet קרן אור, זואולוגית הספארי ברמת גן.

 

לאחר מותו של פלי, נבחר נמר צעיר בשם אלכסנדרוס, בן שנה ושלושה חודשים מגן החיות אטיקה באתונה ביוון. בין שני גני החיות נוצר קשר והחלו בהליך הבירוקרטי המפרך לקבל אישור להטיס את הנמר לישראל, מאחר והוא מוגדר כבעל חיים מוגן שאסור בסחר עקב מצבו הרעוע בטבע.

 

לנמר אלכסנדרוס הוכן אזור מסתור ומרופד בתוך ארגז בחצר הסמוכה לבית הלילה של הנמרים. הליך התאקלמותו של נמר בביתו החדש אורך זמן והמטפלים נערכו מבעוד מועד כדי לאפשר לו קליטה רגועה ככל האפשר. "המטפלת מיוון כתבה שיש לו אופי מאוד נוח ופשוט לוקח לו זמן להתאקלם", אומרת ל-ynet מיכל יניב, מטפלת במחלקת טורפים.
 
נמר פרסי בספארי רמת גן (צילום: שי בן נפתלי)
(צילום: שי בן נפתלי)
 

זקוק לשקט וזמן כדי להתאקלם בישראל

ושתי, הנמרה הוותיקה בירכה את הדייר החדש בקולניות עצבנית. בספארי הפרידו ביניהם ודאגו שכל אחד יבלה את זמנו בחצר - ושתי בשעות היום והנמר בשעות הלילה.

 

"את ושתי הוא פוגש בזמן שהותם בבית הלילה כאשר מפריד בניהם תא ביטחון. הם רואים, שומעים ומריחים אחד את השני כל הזמן. כיאה לחיה טריטוריאלית, היא התעצבנה שמישהו 'נכנס לה לשטח'. היא רשפה ונהמה עליו", אומרת מיכל. "הנמר מעצם היות צעיר יותר ו'חדש' קצת פחד מוושתי ולכן פחות רשף, אם כי, מדי פעם גם הוא הביע את עמדתו ודעתו על מה שקורה".

 

נמר פרסי בספארי רמת גן (צילום: שי בן נפתלי)
(צילום: שי בן נפתלי)

 

לדבריה, לאחר כשבועיים של הסתגלות, הוא החל להכיר את המטפלים וגילה סקרנות ועניין בנעשה סביבו. בספארי הציבו מצלמות מעקב כדי לראות כיצד הוא מתנהג בשעות הלילה, לאחר סגירת הגן בו מתאפשר לו לטייל בחצר. "הוא צריך את השקט והזמן שלו להתאקלמות ואנחנו מאפשרים לו את זה. בערב הוא מסתובב בחצר ויכולנו לראות בעזרת המצלמות כי הוא מריח, סקרן, בודק ואפילו אוהב לשבת בדיוק בפינה שוושתי אוהבת לשבת במהלך היום".

 

נמר פרסי (צילום: shutterstock)
נמר פרסי בגן חיות באירופה(צילום: shutterstock)

 

האיראנים מצטרפים לבחירת השם לנמר

בספארי נוהגים לבחור שם לחיות שהינו בעל קשר לארץ מוצאן. לאחר שזואלוגית הספארי, קרן אור, האזינה לתוכנית אירוח ברשת בה התארחה ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן מהמרכז האקדמי שלם ומרכז עזרי, בעלת הפודקאסטים איראניום מועשר ואיראן בקטן. היא פנתה אליה בבקשה לסיוע בבחירת שם פרסי מתאים לנמר החדש.

 

"אי אפשר היה שלא להתרשם מהבקיאות, ההתלהבות והתשוקה שלה לשפה ולתרבות הפרסית", מציינת קרן. "מתן שם אותנטי המתקשר למקום המחייה המקורי ולתרבות האנושית שקיימת במקום זה, הוא בבחינת סגירת מעגל. שכן בעלי החיים שבגני החיות הם שגרירים לאחיהם שבטבע ונמצאים אצלנו בין היתר על מנת לספר את סיפורים של אחיהם בטבע".

 

נמר פרסי (צילום: shutterstock)
נמר פרסי בגן חיות באירופה(צילום: shutterstock)
 

 

תמר נרתמה למשימה והציעה בתחילה את השם את השם "פַּלַנְג", נמר בפרסית, אך לדבריה, השם היה דומה מדי לפדנג, טיגריס סומטרי קשיש בספארי שהורדם לאחר שסבל ממחלות. "הצעתי שנבקש מחבריי האיראנים להציע שם לנמר, ושמבין השמות שיוצעו הישראלים יצביעו ויבחרו כמה", אומרת תמר ל-ynet.

 

היא פרסמה פוסט בפרסית בפייסבוק שלה ובקבוצות שונות לבחירת שם לנמר והתגובות לא איחרו להגיע. "הגיבו איראנים שחיים בחו"ל. איראנים שחיים בתוך איראן כתבו לי בפרטי וכתבתי את הצעותיהם בדיון וגם איראנים ישראלים", היא מגלה.

 

הצעות לשמות לנמר מתוך עמוד הפייסבוק של תמר עילם גינדין (צילום מסך)
הצעות לשמות לנמר מתוך עמוד הפייסבוק של תמר עילם גינדין(צילום מסך)

 

רסתם, כורש או אמיד

לדבריה, מספר גולשים איראניים חשבו בשוגג כי הנמר נלקח מאיראן "ודרשו" את השבתו. עשרות שמות הוצעו על ידי גולשים איראניים מכל העולם במהלך השבועות האחרונים.

 

"היו כאלה שהציעו לקרוא לו על שם חודש הלידה שלו (חֹ'רְדָאד) או על שם החודש שבו הגיע לארץ (שַׁהְרִיוַר), אבל בעברית זה נשמע מכוער או סתם קשה להגייה", מפרטת תמר. "היו שהציעו לקרוא לו על שם בני משפחת המלוכה, וזה עורר דיון על האם זה כבוד שיקראו לנמר על שמך או הבעת זלזול, כי הוא בכל זאת חיה".

 

לדבריה, השם הפופולארי ביותר שהציעו הגולשים היה "רֹסְתַם" והוא גם אחד המועדפים עליה. "נמר נחשב חיה אמיצה ורסתם הוא הגיבור הכי גדול במיתולוגיה האיראנית. מה שעוד מייחד אותו מכל הגיבורים האחרים הוא שיש לו בגד שעשוי מעור נמר", היא מפרטת. "כמו בעברית ובאנגלית, שמתבלבלים בהן בין נמר וטיגריס, גם לבגד של רסתם קוראים בַּבְּר-בַּיָאן (בבר - טיגריס, סנסקריט וִיָאגְהְרַה), אבל מציירים אותו עם חברבורות של נמר".

 

בספארי צמצמו את הרשימה לשישה בלבד - רסתם, כורש, כנדלוס, ראמבד אזאדי ואמיד. גולשי ynet מוזמנים לבחור את השם המועדף עליהם.

 

 

בסכנת הכחדה בטבע

מספרם של הנמרים הפרסיים בטבע הוערך לפני כ-13 שנה על ידי איגוד השימור העולמי (IUCN) בכ-1,300 פרטים בלבד. מאות נמרים עדיין חיים ברחבי איראן ואפגניסטן, עשרות בטורקמניסטן ופרטים מעטים בארמניה ואזרבייג'אן. ההערכות האופטימיות מציינות כי ישנם עשרות נמרים פרסיים באזור הרי הקווקז, אך הפסימיות שביניהן מעידות כי מדובר בכעשרה פרטים בלבד.

 

נמר פרסי בספארי (צילום: shutterstock)
נמר פרסי בגן חיות באירופה(צילום: shutterstock)

 

ציד, הרעלות על ידי חקלאים לאחר שהנמרים טרפו צאן ובקר, פגיעה באזורי המחייה הטבעיים של הנמרים מאיימים על המשך קיומם בטבע. בטבע טורפים הנמרים הפרסיים צבאים, איילים, יעלים וחזירי בר.תוחלת החיים שלהם בטבע היא בין 10-15 שנה ובשבי מצליחים להגיע ל-20 שנה. בשנים האחרונות הושבו מספר נמרים פרסיים בחזרה לטבע ברוסיה, חלקם אף בעידודו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

 

כיום חיים 100 נמרים פרסיים בלבד ב-44 גני חיות באירופה, כחלק מתוכנית רבייה של מינים בסכנת הכחדה חמורה בטבע וביניהם גם בספארי ברמת גן ובגן החיות התנ"כי בירושלים. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי בן נפתלי
נמר פרסי חדש בספארי ברמת גן
צילום: שי בן נפתלי
מומלצים