שתף קטע נבחר

 

דנמרק: מכחישי שואה מול ריבלין בטקס תודה על הצלת יהודים בשואה

נשיא המדינה הגיע להניח זר לזכר קורבנות השואה וכאות תודה לעם הדני שהציל יהודים רבים. מולו הפגינו מכחישי שואה עם שלטים: "עצרו את הצביעות"

כמה מכחישי שואה הפגינו הבוקר (יום ה') בעיירה גילליי שבצפון דנמרק שאליה הגיע נשיא המדינה ראובן ריבלין לטקס שבמהלכו הניח זר לזכר קורבנות השואה וכאות תודה לעם הדני שהציל יהודים רבים. הטקס התקיים בכנסייה שבעליית הגג שלה החביאו הכמרים יהודים לפני שהוברחו בספינות דייגים לשבדיה וניצלו. יהודים נוספים הוסתרו בבתים בעיירה ובמקומות נוספים לאורך החוף.

מכחישי שואה מפגינים ריבלין בדנמרק ()

מכחישי שואה מפגינים ריבלין בדנמרק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מכחישי שואה מפגינים ריבלין בדנמרק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במהלך הטקס לציון 75 שנה להצלת 7,000 יהודי דנמרק, שבו השתתף גם ראש ממשלת דנמרק לארס לוקה ראסמוסן, נשאו מכחישי שואה שלטים בנוסח: "עצרו את הצביעות". לפני הטקס הניח ריבלין זר בעיירה לזכר קרבנות השואה שיצאו מהמקום הזה מול חבורת מכחישי השואה.

 

כאמור, יותר מ-7,000 מבני הקהילה היהודית הדנית ניצלו מהרדיפות הנאציות והובאו לשבדיה באוקטובר 1943. טקס ההנצחה והזיכרון התקיים בכנסייה שבה הוסתרו מאות יהודים. בטקס השתתפו נציגי הקהילה היהודית בדנמרק ובכירים נוספים. אל הנשיא התלווה בביקורו דן כצנלסון, שהוברח יחד עם בני משפחתו על ידי המחתרת הדנית לשבדיה, ובכך ניצלו חייהם. דן נולד ב-1941 בפרברי קופנהגן והוברח לשוודיה במבצע ההצלה כשהוא בן שנתיים.

 

סיפור הצלתם של יהודי דנמרק הוא מהסיפורים המיוחדים ויוצאי הדופן בשואה. 90 אחוזים מיהודי דנמרק ניצלו וכששבו לדנמרק בתום המלחמה גילו שרכושם נשמר מפני שהדנים דאגו לכך. "אלפי דנים סיכנו את חייהם על מנת לעזור לחבריהם היהודים, בתקופה הכי חשוכה בתולדות האנושות", אמר ריבלין היום. "בתוך שלושה שבועות, 7,900 יהודים ומשפחותיהם הגיעו לשוודיה שהעניקה להם מחסה. כאשר הגסטפו פשט על הבתים היהודים הוא מצא אותם ריקים".

 

הנשיא המשיך: "התעוזה, האומץ, האנושות והאחדות של דנים רבים ושל המחתרת הדנית עמדו כחומה בין יהודי דנמרק למכונת ההשמדה הנאצית. כאשר נשאלו אזרחי אירופה מדוע לא עזרו לחבריהם היהודים, הם לעיתים קרובות ענו 'מה יכולנו לעשות?'. כאשר הדנים האמיצים הללו נשאלו מדוע הם עזרו ליהודים הם ענו 'כיצד יכולנו לעשות דבר אחר? זו הייתה חובתנו כבני אדם'. הצלת יהודי דנמרק צריכה להזכיר לנו שאנחנו, יחידים ואומות, לא תמיד 'מצייתים לפקודות'. יש לנו את האפשרות לבחור".

 

ריבלין ורעייתו נחמה נפגשו אתמול עם מלכת דנמרק מרגרט השנייה בארמון המלוכה. בפגישה השתתף גם שר החוץ הדני אנדרס סמולסן. הנשיא הביע את צערו בפני המלכה על מות בעלה, הנסיך הנריק, מוקדם יותר השנה. הוא הודה למלכה על מעורבותה האישית לאורך השנים לשימור זיכרון הצלת יהודי דנמרק ולמען היחסים הטובים עם הקהילה היהודית ועם מדינת ישראל.

 

עוד דיבר הנשיא על התפתחות היחסים הבילטרליים בין שתי המדינות בתחומים האזרחיים והביטחוניים, פתיחת מרכז החדשנות הדני בתל אביב הנותן תנופה לקידום יחסי הסחר, המדע והטכנולוגיה ועל עוצמת הקשר בין המדינות בתחומים מקצועיים כמו בריאות, חינוך, חדשנות, מדע ומנהל ציבורי. הנשיא שב והזמין את המלכה להגיע ולבקר בישראל בקרוב.

 

ריבלין פתח את הביקור בהנחת זר באנדרטת המחתרת הדנית, שעמדה בראש מבצע ההצלה של יהודי דנמרק במלחמת העולם השנייה. את הנשיא ליווה שר ההגנה הדני קלאוס היורט פרדריקסן. למרגלות האנדרטה פגש הנשיא את סאלי ביסיאקוב, שניצל בזכות מאמציה של המחתרת בהיותו בן 15. באוקטובר 1943, עזב סאלי עם בני משפחתו את ביתו למסתור בקופנהגן. חייו ניצלו כשהועבר בבטן סירת דיג לשבדיה. הנשיא ונחמה לחצו את ידו בחום ושוחחו עמו על קורותיו. "בדנמרק הצילו את היהודים בנחישות ואנחנו מעריכים את זה גם היום", אמר הנשיא במפגש עם ביסיאקוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים