להפיק חשמל מזבל: שיכון ובינוי לוקחת את המחוייבות להגן על הסביבה צעד אחד קדימה
כבר למעלה מ-90 שנה ששיכון ובינוי מהווה חלק משמעותי בבניית המדינה ופעילה ברחבי העולם. במסגרת חזונה ליצירת סביבת חיים בת קיימא, החברה מקימה בימים אלו מתקן חדשני לטיפול ולמחזור פסולת עירונית ובונה את בית המשפט בחדרה, הראשון בישראל ש-80% מצריכת החשמל שלו תסופק מאנרגיית השמש
בשיתוף Superbrands
סיפורן של חברות קבוצת שיכון ובינוי שזור בסיפורה של המדינה. הוותיקה בחברות הקבוצה, סולל בונה, נוסדה בשנת 1924 תחת השם "המשרד לעבודות ציבוריות". עם הקמתה יועדה החברה להפוך לזרוע המבצעת של ההסתדרות בתחומי הבנייה והעבודות הציבוריות בארץ ישראל, וכן כמכשיר לקליטת עלייה ולהכשרה מקצועית של עובדים.
שיכון ובינוי הייתה שותפה במהלך השנים להקמת הפרויקטים המובילים במדינה, החל בבניית הנמל הראשון בארץ ישראל ומפעל החשמל בנהריים, דרך הקמת משכן הכנסת, המוביל הארצי, וכלה בהקמת מנהרות הכרמל ומתקן ההתפלה בחדרה. זאת, בנוסף לבנייתן של מאות אלפי דירות ובניינים בכל רחבי הארץ.
מותגי על נוספים בערוץ Superbrands:
- שקיפות כערך עליון: yad2 מגן על האינטרסים של הגולשים
- לא מבינים ביין? אל דאגה, ליקב רמת הגולן יש אפליקציה בשביל זה
- הטבות אישיות לפי הרגלי קנייה: לייף סטייל מכירים את הלקוחות שלהם
הפעילות הבינלאומית של חברות הקבוצה החלה כבר בשנות ה-50 של המאה שעברה, כאשר שרת החוץ דאז, גולדה מאיר (ששימשה לפני כן כחשבת בסולל בונה), ראתה חשיבות לאומית ביצירת קשרים עם מדינות אפריקה המתפתחות - וגייסה את סולל בונה לביצוע המשימה.
בשנת 1989 הועברה השליטה בסולל בונה לידי קונצרן שיכון ובינוי, ובשנת 1996 נרכשה הקבוצה על ידי העובדים וחברת אריסון השקעות. בשנת 2006 הפכה אריסון השקעות לבעלת השליטה והשנה החברה נרכשה על ידי נתי סידוף, איש עסקים בתחום הנדל"ן, ישראלי המתגורר בארה"ב.
כיום, שיכון ובינוי היא קבוצת תשתיות ונדל"ן גלובלית, הפועלת בישראל ובכ-20 מדינות בעולם. החברות בקבוצה פועלות בענפי התשתיות, הבנייה, הנדל"ן, האנרגיה המתחדשת, הזכיינות והסביבה על תחומיהם השונים, לרבות סלילה ותשתית, קבלנות בנייה, ייזום נדל"ן ובניית שכונות מגורים על פי התקן לבנייה ירוקה, הקמה והשכרה של נכסים מניבים, אנרגיה מתחדשת, טיהור וטיפול במים ועוד.
חזון הקיימוּת
בהתאם להגדרה המקובלת בעולם לפיתוח בר-קיימא, חרתה קבוצת שיכון ובינוי על דגלה "להיות קבוצה עסקית מובילה, היוצרת סביבת חיים בת-קיימא ומתקדמת בארץ ובעולם, למעננו ולמען הדורות הבאים". הגדרה זו מבטאת את השאיפה לאזן בין הצורך
לפתח ולבנות את סביבת החיים האנושית, לבין המחויבות להגן על ערכים סביבתיים, חברתיים וכלכליים, הנדרשים כדי להבטיח כי גם בעתיד העולם יהיה כזה שטוב לחיות בו.
עקרונות הקיימוּת הפכו לנדבך מרכזי בכל רבדי הפעילות של שיכון ובינוי והוטמעו בתרבות הארגונית כולל הכשרות מקצועיות שוטפות לעובדים. בפרויקטים שהחברה מקימה מוטמעים סטנדרטים גבוהים של בנייה ירוקה ותשתיות ירוקות תוך שימוש חוזר בחומרים, חיסכון במשאבים וצעדים להגנת החי והצומח.
כחלק ממחויבותה לשקיפות, פרסמה קבוצת שיכון ובינוי זו השנה החמישית דוח קיימות ואחריות תאגידית, אשר יצא לאור בסמוך למועד הפרסום של הדוחות הכספיים. הדוח מציג את פעילות הקבוצה בהיבטים של קיימות ועומד בתקן הדיווח המתקדם ביותר ולראשונה עמד גם ברמת השקיפות המתקדמת ביותר.
בנייה ירוקה
תשע שנים מאז אימצה הקבוצה את התקן הוולונטרי לבנייה ירוקה כתקן פנים ארגוני מחייב, מתוכננות ונבנות כל התחלות הבנייה של דירות למגורים בישראל על פי תקן ישראלי 5281 לבנייה ירוקה. בשנת 2016 לראשונה, 100% מהדירות שנבנו על ידי שיכון ובינוי נדל"ן היו בבנייה ירוקה. שנה לאחר מכן, גם 100% מהדירות שנמסרו על ידי החברה היו כאלה. בשנת 2017 אף קיבל פרויקט חלומות פארק גנים, מתחם המגורים של שיכון ובינוי נדל"ן בוויטנברג פתח תקווה, תו תקן בדירוג 3 כוכבים בבנייה ירוקה על ידי מכון התקנים הישראלי. בנוסף, החברה בונה פרויקטים מיוחדים בהתאם לתקן LEED האמריקני.
הדרכים הירוקות
בהמשך לאימוץ התקן לבנייה ירוקה החליטה הקבוצה לבחון את אימוץ התקן הבינלאומי Greenroads ככלי הערכה אובייקטיבי להשלכות הסביבתיות של כבישים ותשתיות תחבורה. כיום, שלושה פרויקטים של תשתיות באחריות סולל בונה משמשים את Greenroads Foundation כפיילוט להסמכת כבישים על פי תקן זה בישראל, שיאומץ גם בביצוע כביש 77 על ידי החברה. כמו כן, סולל בונה פועלת להסמכתו של פרויקט 288SH, שאותו היא מבצעת ביוסטון, טקסס.
בית המשפט מאופס האנרגיה הראשון
חברת שיכון ובינוי סולל בונה זכתה במכרז לבינוי בית המשפט בחדרה, שייבנה לראשונה במתכונת של בניין מאופס אנרגיה. המתמודדים במכרז נדרשו לתכנן בניין שלפחות 80% מצריכת החשמל השנתית שלו תסופק באמצעות פאנלים סולאריים, שייצרו חשמל ללא תלות ברשת חברת החשמל. מלבד התרומה להפחתת פליטת גזי חממה, הפרויקט צפוי לחסוך כחצי מיליון שקל בשנה בהוצאות חשמל. המבנה צפוי להשתרע על פני 8,000 מ"ר ולספק למבקרים ולעובדים בו שפע של תאורה טבעית, צמחייה עשירה, איוורור וקירוי בשטחים הציבוריים. ההיקף הכספי של הפרויקט עומד על כ-150 מיליון שקל, ומשך תקופת התכנון וההקמה צפוי להימשך כ-3 שנים.
מיחזור פסולת עירונית
קבוצת שיכון ובינוי זכתה בשנה החולפת באמצעות יחידת הזכיינות שלה, יחד עם GES מקבוצת עזריאלי, במכרז להקמת מתקן חדשני וראשון מסוגו בישראל למחזור פסולת עירונית, בהיקף של כ-750 מיליון שקל. המכרז הוא לזיכיון בשיטת BOT (בנה-הפעל-העבר) של החשב הכללי ושל המשרד להגנת הסביבה לתכנון, הקמה, מימון, והפעלה של מתקן לטיפול מכני וביולוגי (MBT) בפסולת עירונית באזור השפד"ן, סמוך לראשון לציון. המתקן צפוי לקלוט אלפי טונות של פסולת ביתית בשנה ולסייע בצמצום שיעור הפסולת העירונית המופנית כיום להטמנה. לצורך זה יבצע המתקן שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים להפרדת תוצרי מחזור כגון מתכות, פלסטיק, זכוכית ונייר. הפרויקט ייצר גם חשמל "ירוק" מגז טבעי וקומפוסט, אשר יופקו בתהליכים ביולוגיים מתקדמים משיירי מזון ופסולת אורגנית.
מעבדת החדשנות INFRALAB
במסגרת פעילות החדשנות של שיכון ובינוי, בהמשך לתוכנית החדשנות שלה BUILDUP, זכתה בשנת 2017 החברה ביחד עם חברת Enel, ענקית האנרגיה מאיטליה, במכרז של רשות החדשנות להקמה וניהול של מעבדת חדשנות פתוחה. מעבדת INFRALAB יצאה לדרך ומזמינה סטארט-אפים ישראליים הפועלים בתחומי הבנייה, התשתיות והאנרגיה להצטרף לשורותיה ולהשתלב בחזית הפיתוחים הטכנולוגיים העולמית. המעבדה תמוקם בחיפה ותכלול פלטפורמה להדמיית רשת חשמל חכמה (Smart Grid), מעבדים רבי-עוצמה, פלטפורמה לפיתוחי Big-Data, תשתית פיתוח ל-IoT (האינטרנט של הדברים), רחפנים, מערכות מציאות מדומה ומציאות רבודה, רובוטים תעשייתיים, מדפסות תלת-ממד ועוד. המעבדה תספק מימון של מיליון שקל, תעמיד לרשות החברות תשתית טכנולוגית ותסייע ביצירת קשרים מקצועיים בתעשייה המקומית והעולמית, ובגיוס מימון.
אבני דרך בחייו של שיכון ובינוי
1924 - הקמת חברת סולל בונה.
1927 - החברה מקימה את מפעל החשמל ההידרואלקטרי בנהריים.
1936 - בניית נמל תל אביב.
1960 - נפתח פרויקט הקמת משכן כנסת ישראל.
2007 - תחילת העבודה על פרויקט מנהרות הכרמל בחיפה.
2012 - איכלוס פרויקט פיור חלומות השרון בקריית השרון בנתניה - בניין ראשון שתוכנן לפי עקרונות בנייה ירוקה, ובדירוג מצטיין.
2014 - ביצוע השלב הראשון באכלוס מעונות הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב (מתחם ברושים).
2015 - הקמת פרויקט תחנת כוח תרמו סולארית, אשלים.
2016 - השקת תכנית החדשנות Build Up.
2017 - השקת מגה פרויקט בטקסס, ארה"ב, להקמת Manages Lanes.
2018 - המתקן החדשני ביותר בישראל לטיפול ולמיחזור פסולת עירונית. נתי סיידוף רוכש את קבוצת שיכון ובינוי והופך לבעל השליטה.
דברים שלא ידעת על שיכון ובינוי
- שיכון ובינוי פעילה ב-4 יבשות וב-20 מדינות בעולם בתחומי התשתיות, הנדל"ן, והאנרגיה המתחדשת.
- שיכון ובינוי נדל"ן בנתה ב-8 השנים האחרונות 4,574 דירות לפי תקן בנייה ירוקה, שחוסכות לדיירים מדי שנה 20% בצריכת החשמל.
- שיכון ובינוי סולל בונה מקימה את בית המשפט בחדרה ש-80% מצריכת החשמל בו תסופק באמצעות אנרגיה חלופית.
- שיכון ובינוי הייתה שותפה להקמת מתקן להתפלת מי ים שבו הותפלו ב-2017 כ-134 מיליון מ"ק – כמות השווה לעליית מפלס הכינרת ב-81 ס"מ.
- שיכון ובינוי השתתפה בבניית הנמל הראשון בארץ ישראל, משכן הכנסת וסלילת כביש 6.