הוכרזו קרנות הפנסיה המוזלות החדשות
כצפוי, אלטשולר-שחם, מיטב דש, פסגות והלמן-אלדובי הן הקרנות הנבחרות שהציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר במסגרת ההליך. מדובר בהוזלה בדמי הניהול בהשוואה לאלו שמשלמים היום חלק ניכר מהעובדים, אך עם זאת, הם התייקרו בהשוואה לדמי הניהול שהוצעו במכרז הקודם
רשות שוק ההון, פרסמה הבוקר (א') את שמות ארבע קרנות הפנסיה הזוכות בהליך בחירת הקרנות המוזלות שיוצעו לציבור. כצפוי, הקרנות שנבחרו הן: אלטשולר-שחם, מיטב דש, פסגות והלמן-אלדובי.
על פי התוצאות שפרסמה רשות שוק ההון, תעריפי דמי הניהול המרביים של החברות הנבחרות יהיו: 1.49% מההפקדות החודשיות ו-0.1% מהצבירה בקרן באלטשולר-שחם ובהלמן אלדובי, 2.49% מההפקדות החודשיות ו-0.05% מהצבירה בקרן במיטב-דש, ו-1.68% מההפקדות החודשיות ו-0.0905% מהצבירה בקרן בפסגות.
עם זאת, לאחר הפרסום, הודיע, מנכ"ל קרן הפנסיה של הלמן אלדובי, איתי ברדה, כי הקרן תוזיל את דמי הניהול מהצבירה ב-50% והם יעמדו על 0.05 בלבד, בכך למעשה הקרן של הלמן-אלדובי תציע את דמי הניהול הזולים ביותר.
רשות שוק ההון תבחר 4 קרנות פנסיה מוזלות שיוצעו לציבור
משלמים ביוקר? פורסם מכרז חדש לקרן פנסיה מוזלת
דמי הניהול שהוצעו בהליך יחולו על המצטרפים לקרנות הנבחרות למשך 10 שנים. החל מה-1 בנובמבר 2018 יצרפו כלל המעסיקים במשק, עובדים חדשים לאחת מבין ארבע הקרנות שנבחרו בהליך, לפי דמי הניהול שנקבעו. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שלוש שנים.
כאמור, מטרת ההליך היא להנגיש לציבור קרן פנסיה במחיר מוזל ובעיקר לציבור העובדים הבלתי מאוגדים והפורשים לפנסיה. עם זאת, המהלך מייצר בחלק מהמקרים דווקא מציאות הפוכה, ומייקר את דמי הניהול בהשוואה לאלו הקיימים היום בקרנות ברירת המחדל.
נזכיר כי על פי הליך הבחירה הקודם, הקריטריון העיקרי ולמעשה היחיד היה מי שתציע את דמי הניהול הזולים ביותר. במכרז זכו אז הלמן אלדובי ומיטב דש, כאשר עד כה הצטרפו אליהן כ-120 אלף חוסכים.
דמי הניהול שהציעו השניים עמדו על 1.49% מההפקדה ו-0.001% מהצבירה בהלמן אלדובי ו-1.31% מההפקדה ו-0.01% מהצבירה במיטב דש, שיעורים נמוכים בהרבה מהרף שהציבו במכרז הנוכחי. יתרה מכך, ל-ynet נודע כי חלק מהקרנות (בהן הלמן אלדובי, כאמור) הציעו בהליך הנוכחי דמי ניהול נמוכים יותר, מאלו שפרסמה רשות שוק ההון, אלא שעל פי הליך נקבע שקרנות הפנסיה יישרו קו לפי דמי הניהול הגבוהים מבין ההצעות שהוצעו.
אז אמנם, בהשוואה לדמי הניהול הגבוהים שרבים מהעובדים משלמים כיום, מדובר בבשורה, אולם כאמור, בהשוואה למכרז הקודם, מדובר בעלייה בדמי הניהול.
בהליך הנוכחי נקבע עוד כי תינתן הנחה בדמי ניהול גם לעמיתים שיפרשו לגמלאות בקרנות הנבחרות, כך שדמי הניהול שיגבו מהם לא יעלו על 0.3%. נכון להיום משלמים הפורשים על קצבת הזקנה שלהם את דמי הניהול המקסימליים הקבועים בהוראות הדין, בשיעור של 0.5%.
נציין כי פרסום הזוכים בהליך נדחה, בשל עתירה לבג"ץ שהגישו קרנות הפנסיה הגדולות בטענה כי הופלו לרעה במסגרת הקריטריונים שקבעו כי תינתן העדפה לקרנות הפנסיה הקטנות יותר. החברות משכו את עתירתן בסוף השבוע, בעקבות המלצת שופטי בג"ץ, ובכך למעשה נסללה הדרך להכרזת הזוכים בהליך, שכאמור היו צפויים.