טראמפ: "לא בטוח שהאדם אשם בשינוי האקלים"
הנשיא האמריקני אמר כי הוא לא רוצה להשקיע משאבים כדי לעצור את התחממות כדור הארץ: "איני רוצה לתת טריליוני דולרים ולאבד מיליוני משרות". במקביל, יועצו הכלכלי התייחס לדו"ח האו"ם שהתריע מפני אסון ואמר: "לא צריך להיכנס לפאניקה"
כמעט שנה וחצי אחרי שחזר בו מהסכם האקלים, הנשיא האמריקני משנה כיוון? נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שינה מעט את עמדתו בנושא שינויי האקלים ואמר כי הוא "לא חושב שמדובר בתרמית". עם זאת, טראמפ אמר כי אינו יודע אם השינויים הם תוצאה של מעשה אדם ופקפק בממצאים המדעיים הטוענים כי ההוריקנים הפוגעים בארצו התחזקו עקב השינויים הללו. "אני חושב שמשהו קורה. משהו משתנה והוא ישתנה שוב בחזרה", הוא אמר.
בראיון לתוכנית "60 דקות", אמר הנשיא האמריקני כי הוא לא רוצה לשים את ארצו במצב שבו תצטרך להוציא משאבים רבים בתגובה לשינויים האקלים. "אני אומר זאת כך: איני רוצה לתת טריליוני דולרים ולאבד מיליוני משרות", אמר טראמפ, "אני חושב שמשהו קורה. משהו משתנה והוא ישתנה שוב בחזרה". כשנשאל מה יאמר למדענים הקובעים כי שינויי האקלים גרועים מאי פעם, אמר טראמפ: "תצטרכו להראות לי את המדענים כי יש להם אג'נדה פוליטית גדולה מאוד".
המראיין ג'ורג' סטפנופולוס, שכיהן בעבר כדובר הבית הלבן בחלק מתקופת כהונתו של הנשיא ביל קלינטון, שאל את יועצו של טראמפ לגבי הדו"ח של האו"ם, שקבע כי יש לנקוט בפעולה דרסטית כדי להציל את כדור הארץ. קודלו השיב: "אנחנו תמיד לומדים את הדברים האלה. הבעיה כאן היא הגודל והעיתוי. באופן אישי אני חושב שדו"ח האו"ם הוא מאוד מאוד מחמיר. אני לא חושב שזו טקטיקה של הפחדה, אבל אני חושב שהם מעריכים יתר על המידה את הסכנה".
קודלו אמר כי לדעתו יש התחממות גלובלית בכדור הארץ, אך הוסיף כי הוא מטיל ספק בממצאי הדו"ח. "אני לא חושב שאנחנו צריכים להיכנס לפאניקה", אמר היועץ. "אני לא חושב שיש אסון קרוב, אבל אני חושב שאנחנו צריכים להסתכל על הממצאים בצורה אנליטית".
מהדו"ח החדש של האו"ם, שפורסם בשבוע שעבר, עולה כי הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ עלולה לעלות לרמה הגבוהה ב-1.5 מעלות מזו של 1800 בין 2030 ל-2052, אם לא תיבלם פליטת גזי החממה. הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC) נפגש בשבוע שעבר בדרום קוריאה כדי לסיים את כתיבת הדו"ח, שהוכן לבקשת ממשלות בעקבות הסכם האקלים שנחתם בפריז בשנת 2015.
הנוסח הסופי של הסכם פריז, שנחתם בדצמבר 2015 ובינתיים פרש ממנו ממשל טראמפ, אמור להגביל את ההתחממות הגלובלית הרבה מתחת ל-2 מעלות צלזיוס, ואולי אף 1.5 מעלות, בהשוואה לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית.
על-פי מחברי הדו"ח, חלה כבר עלייה של מעלה אחת, בעיקר בשל פליטת פחמן דו-חמצני (CO2) כתוצאה משריפת דלקים מזהמים. בכל שנה סופגים היערות, האוקיינוסים והקרקע 4.5 מיליארד טונות של פחמן, ובכך מונעים עליית טמפרטורות גבוהה עוד יותר, אבל במקרה של התחממות מתמשכת אותו "ביב שופכין" של פחמן עלול להפוך למקור של פחמן - ואז הבעיה תהיה חמורה בהרבה. לפי הדו"ח, עלייה ב-1.5 מעלות תהיה מסוכנת פחות מאשר עלייה של 2 מעלות.
עוד נכתב בדו"ח של האו"ם כי כדי לעמוד במגבלת 1.5 המעלות נדרש "שינוי מהיר, מרחיק לכת וחסר תקדים" בשימוש באנרגיה, בתעשייה, בתחום הבנייה, בתחום כלי הרכב ובערים. בדו"ח נכתב כי בקצב הנוכחי נגיע לעלייה של 1.5 מעלות בין 2030 ל-2052.