שתף קטע נבחר
 

שיהיה לכם מושג ירוק: המדריך השלם לבחירת צבע לבית

בחירת הגוון היא בהחלט לא הדבר היחיד שצריך לקחת בחשבון כשבוחרים צבע לבית. כושר היאחזות, רמת כיסוי, כושר נשימה ועמידות, האם הצבע יתקלף והאם יהיה קל לתחזוקה - רגע לפני שאתם הופכים את הבית, אתר "המקצוענים" עם הדברים שכדאי לדעת

 רבים מתלבטים ארוכות לגבי בחירת גוון הצבע, אך פחות שמים דגש על התאמת סוג הצבע למטרת הצביעה. התוצאה: לא תמיד הצבע נאחז בצורה טובה, מונע הצטברות של עובש או אוטם את הקיר בצורה מספקת. מה כדאי לבדוק לפני? לפניכם המדריך השלם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

התכונות שיגרמו לצבע להיות עמיד לאורך זמן

בחרתם גוון? נהדר. עכשיו בדקו מהן תכונות הצבע והאם הוא תואם את מטרת הצביעה. התכונות המרכזיות שיש לבחון הן כושר הכיסוי של הצבע, כושר הנשימה, כושר העמידות, כושר ההידבקות וכושר הרחיצה שלו.

 

כושר כיסוי: כושר הכיסוי של צבע מוגדר ככמות שטח שניתן לכסות ביחידת נפח של צבע מסוים. "בדרך-כלל מבטאים את כושר הכיסוי במ"ר לכל ליטר, בהתייחס לעובי שכבת צבע אחת יבשה", מסבירה לילך מרזר, אדריכלית וראש המחלקה לעיצוב פנים בסטודיו 6b. "כושר הכיסוי המוצהר אינו מציאותי, מפני שלא תמיד הוא משקף את כל התנאים: פני השטח, מומחיות בעל המקצוע, אופן הצביעה ותנאי מזג-האוויר במהלך הצביעה".

 

כושר נשימה: "כושר נשימה זו אחת התכונות החשובות ביותר שיש לקחת בחשבון בבחירת צבע לצביעת קירות חוץ ופנים", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "כשאומרים שהצבע 'נושם', מתכוונים לכך ששכבת הצבע מסוגלת לאפשר מעבר של אדי מים דרכה בצורה דו-כיוונית, מחוץ לבית אל תוכו ולהיפך. זאת, מבלי שהצבע יתקלף, ייפרד או ייסדק. אם הצבע אינו 'נושם' יכולה להיווצר בעיית עיבוי, בייחוד בעונת החורף כשבחוץ הטמפרטורה מאוד נמוכה, ובפנים הבית מחומם. אם יצטברו אדי מים על קירות הבית הפנימיים, זה הם יהוו מצע נוח להתפתחות של עובש ופטריות על הקירות".

 

מרזר: "לגבי קירות, הרי שצבע חוץ 'נושם', לא יאפשר חדירה של טיפות מים אל תוך הקיר. אמנם צבע בלבד, אינו יכול להוות שכבת איטום, אך הוא בהחלט אמור לדחות את חדירת טיפות המים דרכו".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

עוד כתבות בנושא:

עשה זאת בעצמך: צביעה וחידוש רהיטים

חיפוש בעלי מקצוע: ההמלצות שיעזרו לכם

הנדימן או בעל מקצוע מומחה?

 

כושר עמידות: אם הקיר, הסורג או המעקה שאנו צובעים מיועד להיות בחוץ, חשוף לשמש ולגשם, הרי שלכושר העמידות שלו חשיבות רבה. "צבע חוץ אמור להיות בעל כושר עמידות גבוה שיאפשר לו לעמוד בפני פגעי מזג-האוויר", אומר אמיר נבון, אדריכל וממקימי סטודיו 6b. "גם צבע המיועד לצביעת מתכות חייב להיות בעל עמידות גבוהה, כדי למנוע מצב של חדירת מים והתפתחות קורוזיה שתפגע בחוזק של המתכת".

 

כושר הידבקות (היאחזות): כושר היאחזות הוא שייקבע האם הצבע ייצמד אל התשתית אותה אנו צובעים. בין אם זה קיר, רהיט, משקוף או פריט ממתכת. נבון: "בבחירת הצבע יש לוודא שהוא מתאים אל התשתית הקיימת. לא כל סוג של צבע ייצמד בצורה טובה אל התשתית שבחרנו. לעתים, הוא כבר נצבע בשכבת צבע מחומר מסוים, ואם לא נבחר נכון ולא נמרח שכבה של צבע מקשר לפני כן, הוא לא "ייתפס" על המשטח, וכעבור תקופה קצרה נבחין בקילופי צבע".

 

כושר רחיצה: כושר הרחיצה יכול להיות פרמטר חשוב כשמדובר בקירות או בחדרים שבהם יש תנועה רבה ויש סיכוי שהתשתית תתלכלך. למשל, קירות בחדרי ילדים, במטבח ובסלון. זאת, בייחוד בבית עם ילדים קטנים או בעלי חיים, מרזר: "כדאי לבחור בצבע רחיץ - כזה, שאם ננקה אותו הוא לא יתקלף ולא ייהרס. כמובן שהכוונה היא לניקוי בעזרת מגבונים לחים או מטלית לחה, והכוונה היא לא להתזת מים על גבי הקיר ושפשוף שלו עם סקוטש".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כמה מילים על בחירת גוונים

הצבע יכול לשמש כאמצעי הבלטה או כהענקת רקע. פלטת הגוונים בבית היא אחד הפרמטרים החשובים ביותר בעיצוב הבית, שכן לצבעוניות הסובבת אותנו יש השפעה מכרעת על הנפש. נבון: "הצבע הוא הגורם העיקרי לקביעת התחושה המתקבלת עלי-ידנו כשאנו נכנסים לחלל מסוים. שינוי גוון בחלל מסוים, עשוי לשנות את כל האווירה שבו. אגב, ההתייחסות לצבעים שונה מאדם לאדם. גוון מסוים יכול לעורר אסוציאציה חיובית אצל אדם אחד, ותחושת דחייה אצל אחר. היחס אליו הוא אישי ומשתנה מאדם לאדם, ולכן אם מצאתם את השילוב שנעים לכם בבית, גם בלי להקפיד על 'חוקי הצבע' – הצלחתם".

 

ובכל זאת, כמה כללי אצבע. כי כדי לשבור את הכללים, כדאי לפחות לדעת מהם.

 

בטבע קיימים שלושה צבעי יסוד שאותם לא ניתן להרכיב משום שהם מכונים צבעים 'ראשוניים' - אדום, כחול וצהוב. כל שני צבעים ראשוניים שניקח ונערבב בכמויות שוות, ייצור לנו את צבעי המשנה – ירוק, כתום וסגול. עד כאן, כמעט כל מי שסיים גן חובה יודע.

 

מרזר: "כדי ליצור גוונים שונים (שאינם צבעים, אל מעין תתי-צבעים), יש לערבב אחד מהצבעים המשניים עם אחד מצבעי היסוד הראשוניים. ברגע שנערבב שלושה צבעי יסוד, נקבל גוונים 'עכורים' יותר. תוספת צבע לבן, תיצור לנו גוונים פסטליים. תוספת צבע שחור, תיצור לנו גוונים מעושנים יותר".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חלוקה נוספת של הגוונים היא לגוונים חמים ולגוונים קרים. נבון: "על פי החלוקה הקלאסית, גוונים חמים הם אדום, כתום וצהוב. גוונים קרים הם כחול, ירוק וסגול. אך גם סיווג זה אינו מוחלט, שכן אם ניקח צבע סגול שמורכב מכמות גדולה יותר של כחול (ומעט אדום) הוא ייחשב לסגול קר. אם הוא יהיה מורכב מכמות גדולה יותר של צבע אדום הוא ייחשב לסגול חם".

 

עוד כמה ביטויים שכדאי להכיר: צבעים אכרומטיים, הם צבעים נייטרלים (שחור, לבן ואפורים למיניהם). מרזר: "פלטת גוונים מונוכרומטית היא פלטת גוונים שכוללת את אותו הצבע ברמות בהירות שונות. צבעים אנלוגיים, הם צבעים שנמצאים סמוכים זה לזה בגלגל הצבעים (למשל, אדום וכתום). צבעים משלימים, הם צבעים הממוקמים זה מול זה (אדום מול ירוק, כחול מול כתום, סגול מול צהוב)".

 

כשאתם בשלב בחירת גוון הקירות, יש כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון. האחד, מה הפונקציה שאמור למלא החדר (שינה, לימוד, אירוח וכו'). השני, שגוון הקיר הוא רק גוון אחד מכלל הגוונים שיהיו באותו החלל. יש את גוון התקרה, גוון הרצפה, גוון הריהוט והטקסטיל. הקיר אמור להשלים את התמונה המלאה ולא להיבחר


בצורה המנותקת משאר הגוונים בבית. מוקד השירות: "מומלץ לבדוק את הגוון המתאים בתאורה טבעית ולא בתאורה מלאכותית שיכולה להשפיע על התוצאה הסופית. ניתן לקחת מספר דוגמאות של צבע על גבי פלטות גבס בגודל של 1 מ"ר, ולמקם אותם בחלל, לפני שצובעים אותו. הדבר נכון גם לגבי צביעת קירות חיצוניים בבית".

 

מחפשים צבע? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

פורסם לראשונה 24/10/2018 08:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים