משפצים? 5 טיפים שיקטינו את חשבון החשמל
כבר בשלבי השיפוץ והבנייה יש כמה דברים שכדאי שתקפידו עליהם, כדי שלא תשלמו על כך בחשבון החשמל במשך שנים ארוכות. מה למשל? כוונון התרמוסטט של הדוד, בידוד הבית והצנרת והתאמת המזגן לדפוס השימוש של דיירי הבית. אתר "המקצוענים" וחברת החשמל עם הטיפים
יש הרבה דברים שניתן לעשות כדי להקטין את צריכת החשמל בבית. חלקם, אפשריים רק בשלב התכנון והבנייה של הבית. אם אתם בשלבי הקמת בית חדש, או משפצים בית קיים הנה כמה עצות לבנייה חכמה יותר ולאבזור הבית בצורה שתקטין לכם את חשבון החשמל לטווח ארוך.
כוונו את טמפרטורת המים בדוד החשמל ל-60 מעלות
במדינה חמה כמו שלנו, זה בפירוש בזבוז לא ליהנות מאנרגיית השמש לצורך חימום המים. ישנן יחידות דיור שבהן מסתפקים הבעלים בדוד חשמל בלבד, לעתים בשל היעדר אפשרות להתקין קולטי שמש. ואולם, אם אין בעיה כזו, כמובן שכדאי להתקין דוד חשמלי עם קולט שמש.
"דוד השמש מתפקד למעשה כמו הדוד החשמלי: המים מחוממים באמצעות קולטים וכאשר האנרגיה אינה מספיקה, מופעל גוף החימום החשמלי כדי להשלים את חימום המים עד לטמפרטורה הרצויה שנקבעה באמצעות התרמוסטט של הדוד", מסביר שלומי לוי, מהמחלקה לייעול הצריכה בחברת החשמל.
לדבריו, "כדי להגדיל את החיסכון, מומלץ להקפיד לכוון את טמפרטורת המים שאליה מכוון התרמוסטט של הדוד לחימום המים ל-60 מעלות. כוונון לטמפרטורה גבוהה יותר, יגדיל את איבוד החום מן הדוד, ויאיץ את הצטברות האבנית. ברגע שכמות גדולה של אבנית מצטברת על גוף החימום, היא גורמת לבידוד שלו ולהארכת משך חימום המים. בכך כמות החשמל שנצרכת גדולה יותר.
"בנוסף, התקנה של קוצב זמן (טיימר), שמתוכנן מראש להפעלת הדוד לחימום מים בסמוך למועד השימוש במים החמים ולמשך הזמן הרצוי, עשוי להפחית את איבוד החום בדוד ולשפר את יעילותו".
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
שפרו את רמת הבידוד התרמי של מיכל המים ושל צנרת המים החמים
בידוד תרמי תקין תורם לשמירה על חום המים במיכל ולחיסכון בצריכת החשמל. "במידה והמכשיר וצנרת המים החמים מבודדים כהלכה, הפסד החום יהיה איטי יותר והמים החמים יישמרו במיכל האגירה לאורך זמן", מסביר לוי. "מאידך, כאשר שכבת הבידוד התרמי מתבלה, חום רב הולך לאיבוד דרך המעטפת של מיכל המים החמים והמחמם המים צורך יותר חשמל מן הדרוש, בייחוד בחורף".
דאגו לבידוד תרמי של המבנה
רמת הבידוד התרמי של הבית (קירות, תקרה, חלונות וכדומה) משפיעה באופן ישיר על צריכת החשמל לחימום ולמיזוג אוויר. לוי: "שימוש בחומרי בנייה מבודדים בקירות ובתקרות, מניעת כניסת קרני שמש ישירות באמצעות הצללות ייעודיות, התקנת חלונות בעלי בידוד כפול, שימוש בציפויים מחזירי קרינה על חלונות, כל אלה ועוד עשויים לגרום לחיסכון כספי בהוצאות החימום בחורף והמיזוג בקיץ".
התאימו את סוג המזגן לדפוסי השימוש שלכם בבית
מזגני אוויר הם אמצעי החימום היעיל ביותר, אך גם לבחירה בסוג המזגן השפעה על צריכת החשמל. השאלה האולטימטיבית שעולה בפנינו היא איזו חלופה לבחור, האם מזגן מיני מרכזי או האם מזגנים מפוצלים בודדים עבור החללים השונים בבית.
ובכן, התשובה לשאלה זו לא חד-משמעית ותלויה גם במשתנים נוספים כגון: המקום הנדרש להתקנת היחידות החיצוניות של המזגנים, סוגיות ארכיטקטוניות כגון המראה של הבית והחזיתות ועוד. לוי: "הקו המנחה בהיבט של חיסכון אנרגטי היא דפוסי השימוש הצפויים במזגנים. לפיכך, התקנת מזגנים מפוצלים מאפשרת גמישות רבה יותר הן בנוחות המשתמש והן בהיבט של החיסכון האנרגטי מאחר והיא מאפשרת להפעיל מזגן בודד רק עבור החלל שבו נדרש מיזוג. מאידך, כאשר דפוסי השימוש זהים עבור מספר חללים סמוכים, ניתן יהיה להשתמש במערכת מרכזית אחת עבורם".
כיצד יודעים האם המזגן יעיל? "את היעילות האנרגטית מבטאים המדדים הבאים: דירוג אנרגטי באמצעות האותיות הלועזיות A , B, C, D וכדומה, כאשר האות A מבטאת את היעילות הגבוהה ביותר", מסביר לוי. "מדד נוסף המבטא את היעילות האנרגטית של המזגן הוא מקדם היעילות COP –coefficient of performance . ככל שערך זה גבוה יותר, היעילות של המזגן גבוהה יותר. ערכי מקדמי יעילות אופייניים של מזגנים יעילים הם באזור הערך 4, ואף יותר מכך".
אור טבעי יחסוך בחשמל אך בהיעדר הצללה יגביר הוצאות עבור קירור
"ניצול אור טבעי יאפשר חיסכון בצריכת החשמל לתאורה ואף ישפר את ההרגשה של דיירי המקום שישהו בחלל המואר", אומר לוי. "ואולם, למרות שאור טבעי הוא מבורך, הוא חייב להיעשות עם חשיבה על מניעת כניסת קרני שמש ישירות. זאת, משום שאמנם תחסכו בעלויות התאורה, אך תבזבזו יותר כסף על קירור החלל. וכשההוצאות על תאורה נמוכות משמעותית מהוצאות הקירור של החלל, חשוב לדאוג לפתרונות הצללה ולחומרי בידוד מתאימים לחלונות ולדלתות. למשל, כמות גדולה של חלונות בלגיים אולי תהיה מהממת מבחינה עיצובית אך תגרום להוצאות מוגברות על קירור בקיץ ועל חימום בחורף".
לדבריו, "גוונים בהירים של רצפות, קירות, תקרות ואפילו ריהוט, יאפשרו החזר טוב יותר של האור בחלל ובכך יאפשרו להסתפק בעוצמות נמוכות יותר של תאורה, שיפחיתו בהוצאות התאורה. בנוסף, מומלץ לתכנן תאורה מבוזרת, פונקציונלית ונקודתית שמעבר להיותה נוחה במיוחד לתפעול, היא מאפשרת חיסכון בצריכת החשמל והפעלה של תרחישי תאורה שונים בהתאם לסוג השימוש באותו החלל".
גם לבחירה בגופי התאורה ובסוג הנורות יש השפעה על הוצאות החשמל על תאורה ועל חימום. מוקד השירות: "נורות הלוגן, למשל, לא רק שהן בזבזניות חשמל הן גם גורמות לחימום של החלל. לעומתן, תאורת פלורסנט ולד נחשבת לחסכונית יותר גם מבחינת עלויות התחזוקה וגם מבחינת צריכת החשמל".
מחפשים חשמלאי? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"