שתף קטע נבחר

כך הפלסטינים מאבדים את ירושלים

ניתוק מהגדה, מכירת נכסים ליהודים, פתיחת שוק העבודה בישראל וחשיפה לתמורות החברתיות של החברה בארץ. השר לשעבר לענייני ירושלים ברשות הסביר בעיתון "אל קודס" הפלסטיני את חששו מהתהליך שעובר על העיר

 

ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארכיון(צילום: EPA)

השיח התקשורתי שלנו הפלסטינים, אוצר המילים שלנו, הסגנון הדרשני המתלהם – מכל אלה כדאי לנו להיפטר במהירות. למילים יש משמעות, וככל שהן ברורות ומדויקות יותר כן ייטב. פעמים רבות אני משתאה מול אמירות כמו "המתנחלים פורצים" אל בית בסילואן, או "פורצים" אל בית בעיר העתיקה. האם זו האמת? הרי פריצה היא כניסה בכוח למקום מבוצר ומוגן, ואילו חלק מהבתים בירושלים שהמתנחלים נכנסים אליהם נמכרו באופן חוקי או באמצעות מסמכים מזויפים. כך או אחרת, המתנחלים נכנסים אל הבתים בחסות המשטרה אחרי ששילמו את הסכום הדרוש.

 

 

כאשר מתארים במילה "פריצה" את הכניסה לבתים שנמכרו יש בכך משום הטעיית הציבור וניקוי של המוכרים מאשמה, גם אם לא במתכוון. לכן, שומה עלינו לדייק בשיח הציבורי שלנו. האם אדם מסוים אכן מכר נכס בירושלים ומסר אותו למתנחלים? אמצעי התקשורת חייבים לנהוג משנה זהירות בשאלה זו, אך גם למלא את תפקידם הביקורתי. יש לחשוף את האמת בנוגע למוכרים, יהיו אשר יהיו, ללא כל משוא פנים או פחד.

 

מה שמתרחש בירושלים מסוכן מאוד, וחמורה מכך העובדה שהקברניטים אינם מבינים את גודל הסכנה הממשמשת ובאה, סכנה המאכלת את ירושלים במהירות ובהתמדה. תחת זאת הם מדקלמים סיסמאות וקלישאות המעידות על אדישות, ואולי אפילו על שותפות פעילה במתרחש.

 

הכיבוש הישראלי בירושלים אינו כיבוש צבאי שיסתיים עם נסיגת הצבא. זהו כיבוש עמוק שחודר באופן יומיומי לכל תחומי החיים בעיר. מוסדות רבים הקצו לו כלים ומשאבים ובראשם משרד החינוך, לשכת ראש הממשלה, האפוטרופוס על נכסי נפקדים, מוסדות ממשלתיים-למחצה וארגונים אזרחיים ודתיים קיצוניים. חלקם מכנים את התהליך "ייהוד ירושלים", אך לדעתי מדובר בנושא מסוכן ועמוק יותר.

 

הכיבוש העמוק בירושלים השתרש והתמסד והוא מתבטא בתחומי הבריאות, החינוך, התעסוקה, התכנון והבנייה, ואפילו בחיים החברתיים, באמצעות ההפרדה בין תושבי ירושלים הפלסטינים ובין תושבי הגדה. ישראל מנסה להעמיק את המרחק בינם ובין הרשות הפלסטינית באמצעות הבלטה של הכישלון ואוזלת היד של הרשות בעניינים הקשורים לירושלים, לתושביה הפלסטינים, לבעיותיהם ולשאיפותיהם.

זיאד אבו זיאד  (צילום: עטא עוויסאת )
זיאד אבו זיאד (צילום: עטא עוויסאת )

לתהליכים אחדים יש השפעות ארוכות טווח על ירושלים ועל תושביה הפלסטינים: שוק העבודה הישראלי נפתח בפני הפלסטינים תושבי ירושלים, הם נחשפים לתמורות חברתיות וערכיות בישראל, ונישואים עם ערבים אזרחי ישראל הופכים לאפשרות מוחשית, בד בבד עם הכשלת האפשרות לנישואים עם תושבי הגדה.

 

לצד זאת, הכיבוש מרחיב את מעגל השליטה הפיזית על הקרקעות דרך השתלטות מתוכננת ויזומה על נכסים ערביים, אם בדרך של קנייה חוקית ואם בהעלמת עין מזיוף מסמכים וממכירות מזויפות. גם האפוטרופוס על נכסי נפקדים משכיר את הרכוש שמופקד בידיו לקבוצות של מתנחלים.

 

כך או אחרת, לא כל הנכסים העוברים מפלסטינים ליהודים בירושלים עברו בכוחנות ובאופן שניתן לכנותו "פריצה". עלינו להודות שיש מקרים של מכירה, ושבמקרים אלו מעורבים בעלי הקניין או אחרים

 

אני קורא לראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס להקים מיד ועדה בלתי תלויה של מומחים שחבריה יהיו אישים לאומיים שאינם חברים במוסדות הרשות. ועדה זו תקבל מנדט לתשאל כל בעל תפקיד, בכיר ככל שיהיה, במטרה לחשוף את מוקד הליקוי ולבחון את מעורבותם של גורמים שונים במכירת נכסים. הוועדה תוכל גם להמליץ על נקיטת הצעדים הדרושים כדי למנוע הישנות המקרה.

 

  • עו"ד זיאד אבו זיאד כיהן בעבר כשר הפלסטיני לענייני ירושלים. המאמר המלא התפרסם בעיתון הפלסטיני "אל-קודס". גרסה זו מתפרסמת במסגרת פרויקט "אופק לתקשורת הערבית" שמטרתו לחשוף את הציבור בישראל לתקשורת בעולם הערבי. תרגם מערבית: צאלח עלי סואעד

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
זיאד אבו זיאד
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים