שתף קטע נבחר

 

מתחזות לחד-הוריות: התוכנית שתפגע כלכלית בבדואים פוליגמיים

פרסום ראשון: השרים איילת שקד וחיים כץ יפרסמו תזכיר חוק לפיו הכסף שמועבר לנשים בדואיות המכריזות על עצמן במרמה כחד הוריות, יקוזז מחשבונותיו של האבא. שרת המשפטים: "נמנע את קידום הגברים הפוליגמיים בשירות המדינה"

פרסום ראשון: המדינה החליטה לפגוע בתמריצים הכלכליים שמעודדים לדבריה את תופעת הפוליגמיה במגזר הבדואי. שרת המשפטים איילת שקד ושר ההרווחה חיים כץ פרסמו היום (ג') תזכיר חוק הקובע כי המוסד לביטוח לאומי יקזז את הסכום שמקבלות הנשים ברמייה מהגבר הנשוי. 

 

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)
 

 

מדובר ביישום של אחת מהמלצות הצוות הבין-משרדי להתמודדות עם הפוליגמיה, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור, שהוגשו בחודש יולי השנה. בממשלה מקווים כי זאת הדרך שתקטין את המוטיבציה לביצוע גירושים פיקטיביים, שבעזרתם הגברים הפוליגמיים מתנערים מאחריותם למשפחות, ומעבירים את הנטל על כלל הציבור.

 

תזכיר החוק קובע את סמכותו של הביטוח לאומי לנכות מהגבר את כספי המזונות ששולמו לנשותיו ולילדיו ללא צורך בפנייה להליכים משפטיים, באמצעות קיזוז מקצבאותיו או עיקול חשבונותיו. כחלק מהתקנות תוגדר תקרה מסוימת לקיזוז כדי להשאיר עבור האב סכום מחייה מינימלי. נכון להיום, בתי הדין השרעיים נוטים לפסוק מאות שקלים בודדים לאישה במסגרת דמי המזונות, ובמרבית המקרים הסכום לא מספיק לאם והילדים.

 

קצבת הבטחת ההכנסה שמוענק מהביטוח הלאומי להורה יחיד להבטחת הכנסה גבוהה יותר מהגמלה שמוענקת לזוג. יחד עם זאת, במקרה שהגבר מתנער מדי המזונות - הביטוח הלאומי משלם את חובותיו לאישה. המוסד אמנם רשאי לתבוע את כספי המזונות מהגבר בבית המשפט, אך מדובר בהליך ארוך ועד לסיומו המשמעות היא שסך התשלומים מהווה תמריץ כלכלי לדיווח פיקטיבי של היפרדות בני הזוג.

 

איילת שקד באולפן ynet (צילום: ירון ברנר)
"נמנע קידום של גברים פוליגמיים בשירות המדינה" שרת המשפטים איילת שקד(צילום: ירון ברנר)

חיים כץ ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם )
"סוגרים את הסכר". שר הרווחה חיים כץ(צילום: מארק ישראל סלם )

בעקבות פניית חופש המידע של תנועת "רגבים" לביטוח הלאומי, התגלה כי בשנת 2017 נשים בדואיות שהוגדרו רווקות חד-הוריות קיבול קצבאות הבטחת הכנסה בסך 103.5 מיליון שקלים, המהווים 4.9% מההוצאה השנתית לקצבאות, למרות שמדובר בקבוצה שמהווה רק כ-0.08% מכלל האוכלוסייה. בשנת 2012 קיבלו נשים המוגדרות כך קצבאות הבטחת הכנסה בסך 91 מיליון שקלים, המהווים 3.6% מההוצאה הכללית על קצבאות דומות - נתון המעיד על כך שמספרן גדל באופן ניכר בשנים האחרונות.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחוז המשפחות החד-הוריות עם ילדים בקרב הבדואים הוא הגבוה בארץ ועומד על 10.2% מכלל המשפחות, לעומת 5.8% בלבד בקרב האוכלוסייה היהודית במחוז המרכז. נתוני הביטוח הלאומי מלמדים אף הם כי כ-10% מהנשים הבדואיות שקיבלו מענק דמי לידה הן חד-הוריות בעצמן. דו"ח שהוגש לאחרונה לשרת המשפטים קובע כי ישנן 7,269 נשים בדואיות המוגדרות כרווקות חד הוריות עם ילדים, לצד מאות נשים נוספות שנרשמו כגרושות וילדו לאחר הגירושין ילד למי שממנו נפרדו לכאורה.

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה לקראת הגשת תזכיר החוק כי "תופעת הפוליגמיה היא חמורה ומדינת ישראל תמשיך במלחמה בה. החוק הוא חלק מטיפול כולל נגד הפוליגמיה, הכולל גם אכיפה פלילית חזקה ומניעת קידום של גברים פוליגמיים בשירות המדינה. אני מודה לשר והרווחה חיים כץ על פעולתו לפרסום תזכיר החוק ולמנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור על דו"ח הפוליגמיה המקיף שפרסמה לאחרונה".

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ הוסיף כי "המדינה לא תמשיך לעמוד מהצד ולאפשר רמייה שיטתית על חשבון כספי הביטוח של כלל אזרחי ישראל. מי שמנסה לרמות בתשלומי מזונות יידע שאנחנו סוגרים את הסכר ושמים סוף לשיטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ, אמיל סלמן
שקד וכץ
צילום: יואב דודקביץ, אמיל סלמן
מומלצים