שתף קטע נבחר

מרד הרופאים: לא מדווחים למשרד הבריאות על זיהומים

חשיפה: בתי־החולים הממשלתיים החליטו להפסיק להעביר נתונים ליחידה למחלות זיהומית של משרד הבריאות. לטענתם דרישות הדיווח הן שגויות ולא מקצועיות. משרד הבריאות: "מודל הדיווח תוכנן ונבנה על ידי קבוצת מומחים במניעת זיהומים"

סערה בבתי־החולים הממשלתיים: רוב בתי־החולים הממשלתיים הודיעו בימים האחרונים למשרד הבריאות על כוונתם להפסיק להעביר מידע ליחידה הארצית למניעת זיהומים במשרד הבריאות.

 

בבתי־החולים טוענים שאנשי היחידה למניעת זיהומים, בראשות פרופ' יהודה כרמלי, דורשים העברת דיווחים מיותרים וחסרי ערך, במקום להסתמך על הנהלים הקיימים של האיגוד למניעת זיהומים.

  

"ביחידה הארצית למניעת זיהומים לא רואים חולים ולא מתעסקים בחולים", זעם גורם בכיר באחד מבתי־החולים. "זה מטורף שאני צריך לקבל מהם הנחיות איך צריך לפעול ועל מה צריך לדווח על מנת למנוע זיהומים. בגללם, במקום לטפל בחולים אני צריך למלא שאלונים על נושאים שהם לא חשובים".

  

מניעת זיהומים בבתי חולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מניעת זיהומים בבתי חולים(צילום: shutterstock)

 

"הרגולטור קובע את ההנחיות המקצועיות לרופאים"

בבתי־החולים סבורים כי חשוב שיהיה דיווח ותיעוד של זיהומים שיועבר למשרד הבריאות על מנת ללמוד ולהפיק לקחים, אך לטענתם מודל הדיווח הנוכחי הוא שגוי. "צריכה להיות ועדת היגוי שכוללת מומחים רבים שתשב ותקבע מה חשוב ומה לא. ההנחיות לא יכולות להתבסס על החלטות של אדם אחד בלבד. זו התנהלות כוחנית", אמר אותו גורם.

 

"צריך לזכור שליחידה למניעת זיהומים יש הרבה מאוד כוח, כי על פי החלטה שלהם נותנים תמריצים כספיים לבתי־חולים וזה מנוף לחץ כלכלי עלינו ועל המנהלים שלנו".

  

בחודשים האחרונים ניסו הרופאים להגיע להסכמות עם פרופ' כרמלי אך ללא הצלחה, מה שהוביל אותם כעת להחלטה על הפסקת שיתוף הפעולה עם דרישותיו. גם פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, תומך בהחלטת בתי־החולים. "עד להסדרה מוסכמת בנושא אין לפעול על פי הוראות המודל", נאמר במכתב שהעביר להם.

  

"בכל העולם אין תקדים לכך שהרגולטור קובע הנחיות מקצועיות לרופאים. זה תפקידם של אנשי המקצוע ושל האיגודים הרפואיים", הסבירה פרופ' מירי וינברגר, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית־החולים אסף הרופא ויו"ר האיגוד למחלות זיהומיות בישראל. "אין שום תוכנית ארצית עם יעדים לאומיים לשימוש מושכל באנטיביוטיקה, אלא בעיקר דורשים מאיתנו למלא טפסים ודוחות בעניין. צריך לכנס את כל אנשי המקצוע המומחים ולבנות תוכנית מקיפה וכוללת".

  

בבתי־החולים טוענים גם שמשרד הבריאות מציב דרישות רבות, אך לא נותן משאבים כדי שניתן יהיה לממש אותן. "ביחידות למחלות זיהומיות אין תקנים לאנשי מקצוע שיבצעו את כל הדוחות שדורש משרד הבריאות", הוסיפה פרופ' וינברגר. "אין לנו בעיה להעביר נתונים למשרד הבריאות, אבל זה חייב להיות בשיתוף פעולה ובאופן מסודר ומוסכם עם גורמי המקצוע".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מודל הדיווח תוכנן ונבנה ע"י קבוצת מומחים במניעת זיהומים והופץ להערות שנידונו במסגרות שונות, כולל בוועדה בראשות המשנה למנכ"ל. המודל מכוון לשפר נושאים שונים בתשתיות ותהליכים החשובים למניעת זיהומים. גורמי המשרד וחטיבת בתי־חולים הנחו את בתי־החולים לדווח בהתאם למודל. לקראת מודל 2019 יתקיים דיון נוסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים