שתף קטע נבחר

אחות ב"מאיר": "אנשים מתים בחדר מיון כי יש מחסור בכוח אדם"

הוועדה לביקורת המדינה קיימה היום דיון מיוחד על מצוקת האחיות, והתמונה שעולה מהדיון עגומה: אין מספיק כוח אדם, הן חשופות לאלימות מצד המטופלים והמשפחות, והמשימות המוטלות עליהן אינסופיות. "כל אחות שאני פוגשת מתארת מציאות בלתי נסבלת של שחיקה, אלימות מתמדת, שכר רעב ועומס מסביב לשעון", אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ שלי יחימוביץ

הוועדה לביקורת המדינה קיימה היום (יום ד') דיון מיוחד על מצוקת האחיות: תת-תקינה, כריעה תחת העומס, שכר נמוך וחשיפה לאלימות מתמשכת, וזאת בהמשך לשורה ארוכה של דו"חות מבקר המדינה שפורסמו בשנים האחרונות ועסקו בנושא.

 

בדו"ח המבקר התפרסם כי שיעור האחיות ל-1,000 נפש בישראל ירד מ-6.0 בשנת 2004 ל-4.9 בשנת 2015. זאת, שעה שבתקופה המקבילה עלה שיעורן הממוצע במדינות המפותחות (מדינות ה-OECD) מ-8.1 ל-9.3. המבקר קבע שהמחסור גורם לשחיקת הצוות, לפגיעה בתפקוד מערכת הבריאות ולירידה באיכות השירות הרפואי.

 

חנה רומנו ()
חנה רומנו בדיוני הוועדה לביקורת המדינה
 

לדיון שהתקיים בכנסת הגיעו אחיות רבות מבתי החולים בכל רחבי הארץ, שהשמיעו את מצוקתן הקשה והסבירו שהמצב הקטסטרופלי עולה בחיי אדם: "אתמול בלילה מתה לנו ילדה בת 24. בתור אחראית משמרת לא היה לי זמן לדבר עם האמא. לא אני ולא כל איש צוות אחר, כי במקביל היה איש עם אירוע מוחי, חולה בהתקף לב שבסכנת חיים ואירועים נוספים", סיפרה בבכי חנה רומנו, אחות ראשית מיון בבית החולים מאיר בכפר סבא.

 

"אנו חווים את זה יום-יום במשמרות הצפופות והבלתי נסבלות שאנו עוברים. חולים שוהים במיון בממוצע עשר שעות. יש כאלו ששוהים שעות עם טיטולים ספוגי שתן וצואה שלא מחליפים להם. זה איום ונורא, ושאף אחד לא יחשוב שאנשים לא מתים כי אין כוח אדם. אני יוצאת מחדר המיון עם דמעות בעיניים בכל משמרת. אף אחת מחברותיי לא רוצה לעבוד במיון עם כל הקושי שאנו חווים. מי שמחזיק את מערכת הבריאות אלו הן האחיות. ביום שנצעק 'עד כאן', הכל יקרוס".

 

מיכאלה קורצקי, מיילדת בסורוקה, הוסיפה: "אצלנו בבית החולים יש 17,772 לידות בשנה, שזה 28 לידות במשמרת עם 7 מיילדות בלבד. התקינה מדברת על 161 לידות בשנה למיילדת, ואצלנו כבר מזמן כל מיילדת חצתה את רף 200 הלידות בשנה. אנחנו לא יכולות להיות עם היולדות והתינוק רגע אחרי שהסתיים התהליך.

 

עומס אינסופי בחדרי המיון. מצוקת האחיות (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
עומס אינסופי בחדרי המיון. מצוקת האחיות(צילום: אסף פרידמן)

 

"קרה לא אחת שהתינוק הפסיק לנשום, יולדת דיממה, ולא היה אף אחד שראה כי ברחנו למישהי שהייתה צריכה ללדת. יש קבוצות של נשים נגד המיילדות, שטוענות שאנו לא מאפשרות להן את חוויית הלידה. הן צודקות כי מגיע להן לחוות את הלידה כמו שצריך, אבל אין מי שיעשה את זה כי אין מיילדות - אנו בחוסר אדיר".

 

"המטלות יוצרות נתק בינינו לבין המטופלים"

איריס שפיגל, אחות חדר ניתוח באיכילוב: "נוספו לנו אין-ספור מדדים שאנחנו צריכים להכניס לתוך המחשב. אלו דברים שיוצרים נתק בינינו לבין המטופל, ובמקום יותר זמן להיות איתו, עם המשפחה שלו, אנחנו ממלאות נתונים במחשב. כיום כל אחות עושה מה ששלוש אחיות עשו בעבר, נוסף לכך שהיא גם סניטר ומנקה. הפסקות אוכל ושירותים הפכו כבר לפריבילגיה".

 

אחיות נוספות השמיעו בוועדה טענות כי כל העת נוספים בבתי החולים מטלות ונהלים חדשים, אך התקינה לא השתנתה זה יותר מעשרים שנה: "לרופאים יש הכוח והם לא קיבלו את המשימות. הכל נפל עלינו, האחיות. תמונת המצב שיש לנבחרי ציבור על הנעשה בבתי החולים לא נכונה, כי הם מקבלים שירות אחר", אמרה האחות מיכל ברמי בדיון בכנסת.

  

"כל אחות שאני פוגשת מתארת מציאות בלתי נסבלת של שחיקה, אלימות מתמדת, שכר רעב ועומס מסביב לשעון", אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ שלי יחימוביץ (המחנה הציוני). "אחות בישראל פשוט עובדת פי שניים יותר מאשר אחות במדינות המפותחות. מה שהן צריכות לשאת הוא בלתי נסבל. אין עוד מקצוע כל כך קשה. אני לא מבינה מדוע ההסתדרות לא מרימה ראש, ומתעדפת את הנושא עד שכל המדינה תרעד".

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם (הליכוד): "ליוויתי לצערי באחרונה ידיד בבית חולים, וחד-משמעית ראיתי כי אם המשפחה לא נמצאת עם החולה כל הזמן, הוא פשוט יכול למות. זה ממש לא מתקבל על הדעת. עוד מעט יצטרכו המשפחות גם להביא את התרופות לבתי החולים. אני לא חושב שיש במאבק למען האחיות עניין של קואליציה ואופוזיציה. הן הבסיס של מערכת הבריאות, ונילחם למענן".

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר כי "לאחרונה נחתם הסכם תוספת לעוד 100 אחיות במחלקות שונות ועוד 208 אחיות למיונים. המטרה שלנו היא להוציא רבים מהחולים מבתי החולים לטיפול בתוך הקהילה".

 

האחות הראשית במשרד הבריאות ד"ר שושי גולדברג הוסיפה: "היעד המרכזי של משרד הבריאות בהגדלת מספר האחיות בא לידי ביטוי השבוע, כשלמעלה מ-4,000 סטודנטים התחילו לימודי אחיות. מקצוע האחיות מעוגן בצורה חוקית, ואנו עובדים לנסח חוק חדש וטוב יותר שייצא לדרך כבר בשבוע הקרוב".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים