התובעת בהאג מזהירה: "הריסת חאן אל-אחמר עלולה להוות פשע מלחמה"
ברקע הפינוי האפשרי של הכפר הפלסטיני-בדואי, פרסמה התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי אזהרה לישראל: "הריסת הרכוש ללא צורך צבאי והעברת אוכלוסייה בשטח כבוש מתאימות למאפייני פשע מלחמה"
התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, פרסמה היום (ד') הודעת אזהרה שלפיה אם תמשיך ישראל בהריסת הכפר הפלסטיני-בדואי חאן אל-אחמר בגדה המערבית - ייתכן שהדבר יוגדר כ"פשע מלחמה".
"פינוי בכוח בעת הזו נראה בלתי נמנע", כתבה בנסודה - והוסיפה: "הריסת הרכוש ללא צורך צבאי והעברת אוכלוסייה בשטח כבוש מתאימות למאפיינים של פשע מלחמה".
בחודש שעבר קיבלו תושבי המאחז הבלתי-חוקי שליד היישוב כפר אדומים הודעה שלפיה עליהם להרוס את כלל המבנים במקום.
הצו נמסר על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים בעקבות פסיקת בג"ץ, שקבע כי המתחם נבנה ללא האישורים הנדרשים ודחה עתירות שהוגשו נגד הכוונה לביצוע אכיפה במקום.
בהודעה לתושבים צוין אז: "ככל שתמנעו מלעשות כן, יפעלו רשויות האזור לממש את צווי ההריסה בהתאם לפסיקת בית המשפט ולכל דין".
ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים אמרו אז כי "ההודעה נמסרה בהתאם להתחייבות המדינה לאפשר לתושבי חאן אל-אחמר לבצע הריסה במקום באופן עצמאי".
בתחילת החודש שעבר דחה בג"ץ את עתירות תושבי קהילת חאן אל-אחמר נגד פינויים. "מתגובת המשיבים עולה כי קיים חשש של ממש להפרות סדר המוניות ואלימות בעת ביצוע צווי ההריסה, במיוחד מצד שוהים שאינם מתושבי המקום, ונוכח קריאות ברשתות החברתיות להגיע למקום ולמחות, אף באופן אלים, נגד מימוש צווי ההריסה", כתב אז השופט חנן מלצר בפסק הדין. "אין לנו אלא להביע תקווה כי הצווים יבוצעו בדרכי שלום, ללא התנגדות פיזית, כך שיתאפשר גם פינוי מסודר של התכולה בכל מבנה".
בנוסף, השופט מלצר ציין כי "ככל שתוגש בקשה לדחיית פינוי בית הספר בנימוק שהחלה כבר שנת הלימודים, הרי שבקשה זו תידחה לאלתר. בית הספר אוכלס והלימודים החלו בו עוד לפני פתיחת שנת הלימודים ברשות הפלסטינית, מתוך מגמה שקופה להעלות בעתיד טענה כי שנת הלימודים בבית הספר כבר החלה".
כמה ימים לפני הפסיקה הרסו כוחות המנהל האזרחי את המאחז ואדי אל-אחמר שהקימו פעילי הוועדות העממיות הפלסטיניות בסמוך לחאן אל-אחמר, במחאה על הפינוי הצפוי. ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים ציינו אז כי במהלך אותה פעילות נהרסו חמישה מבנים: "המבנים הובלו באופן בלתי חוקי, בסמוך לכפר אדומים. פעילות האכיפה בוצעה בהתאם לנהלים ועל פי החוק. צעד זה קודם על ידי נציגים מהרשות הפלסטינית כמחאה ובהתרסה נגד החלטת בג"ץ ונגד אכיפת החוק הישראלי בשטחי C".
עתירת התושבים הבדואים הוגשה אחרי מאבק משפטי ארוך שנמשך שנים, שבסופו אישר בית המשפט למדינה להרוס את הכפר ולהעתיק את התושבים שלו לשטח חלופי שנמצא על אדמות ליד המזבלה בעיירה השכנה עיזריה.