מנדלבליט: ההתקפות עליי יתעצמו לקראת ההכרעה בתיקי רה"מ
היועמ"ש אמר עוד בכנס 70 שנה לפרקליטות: "צריך להגן על בית המשפט העליון מהתבטאויות שעלולות להתפרש כמבקשות להלך אימים עליו ועל סמכויותיו"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר הערב (יום ד') כי "מתקרב מועד ההכרעה בתיקים הנוגעים לראש הממשלה", והזהיר כי "המאמצים לעשות דה לגיטימציה לעבודתי ילכו ויתעצמו".
באירוע באילת בהשתתפות צמרת משרד המשפטים ונשיא המדינה לציון 70 שנים לפרקליטות, מנדלבליט הדגיש בעניין חקירות ראש הממשלה כי "אינני יכול להודיע עדיין מתי בדיוק תסתיים העבודה המשותפת והמאומצת שמבוצעת בתיקים אלו על-ידי משטרת ישראל והפרקליטות, ומתי תתקבל ההכרעה בהם; אבל אני כן יודע שהמאמצים לעשות דה-לגיטימציה לעבודת פרקליטות המדינה, ולעבודתי שלי כמי שעומד בראש התביעה הכללית, רק ילכו ויתעצמו".
היועץ המשפטי המשיך ואמר כי רק בשבוע שעבר "נשמעה הטענה כי 'במובנים מסוימים' משרד המשפטים הוא 'סדום'. ובהזדמנות אחרת נטען להטיה פוליטית כביכול של הפרקליטות ואף לרדיפה אחרי ראש הממשלה. מאמצים אלו ויוזמות אחרות שתכליתן למנוע החלטה על העמדה לדין, ללא קשר לתוצאות החקירה, הם פסולים, בדיוק כמו המאמצים המקבילים להם אשר מבקשים להביא בכל מחיר להחלטה על העמדה לדין, עוד בטרם הסתיימו החקירות, וללא קשר לתוצאותיהן.
"יש לנו פרקליטות' מדינה אחת, יש לנו יועמ"ש אחד, יש לנו שלטון חוק אחד. זו הזדמנות להזכיר שיש לנו גם בית משפט עליון אחד, שגם עליו צריך להגן מפני התבטאויות שעלולות להתפרש כמבקשות להלך אימים עליו ועל סמכותיותיו. זו שעת מבחן שעומדת בפנינו".
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, דיבר גם בכנס ואמר כי "השיא הוא כמובן מודלים בו כל השותפים המסורתיים שותפים להליך משולב - משטרה, סנגוריה, תביעות או פרקליטות ובית משפט עצמו". לדבריו, במקרים כאלו "מוקדשת יותר ויותר מחשבה 'איך לתקן' את פני החברה ולא רק 'מה אחוז ההרשעות'".
הוא הסביר כי "אנו נמצאים בתקופה מאתגרת שבה עלינו לשמור על הכלים שמאפשרים לנו לעסוק בתיקון, לכן שילוב הידיים של מערכת אכיפת החוק בהגנה על מערכת אכיפת החוק כה חשוב. שילוב ידיים זה נדרש שבעתיים כאשר על המדוכה טיפול בנבחרי ציבור, שבו האיזונים והבלמים כה עדינים. בנושא שבו המשטרה איננה אוספת מודיעין ממוקד ביוזמתה, אולם מאידך היא "נקברת" תחת הררי הכפשות מצד פוליטי אחד אל האחר ובחזרה, מבחן התיקון חשוב מאין כמוהו".
לדברי המפכ"ל, "לו התעלמנו מהרגישות הנדרשת לצעוד בצורה מתואמת ומבוקרת עם הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, עלולים היינו למצוא את עצמנו אולי מתקנים משהו נקודתית, אולם מייצרים הרס חברתי ודמוקרטי ללא משים".
גם שרת המשפטים שקד דיברה בכנס, לפני שטסה עם הנשיא צפונה להשתתף בישיבת הקבינט בעניין ההסלמה סביב רצועת עזה. "מדינת ישראל הפקידה בידיכם כוח רב, ונותנת בכם את אמונה המלא שתשתמשו בו באופן הוגן וצודק, מבלי להתחשב בקמפיינים בתקשורת או ברחובות", היא אמרה לפרקליטים.
"כך למשל, כפי שחלק מהיושבים כאן ודאי חוו, פרקליט המגיע למסקנה שעליו לחזור בו מכתב אישום יעשה זאת ללא היסוס. כמו כן, פרקליט המקבל לידיו תובענה אזרחית ומגיע למסקנה שהצדק עם האזרח, יודע היטב להמליץ למדינה לקבל את התביעה ולתת את הסעד הנדרש על פי הצדק. נדרשת לשם כך גדלות נפש. עבודה קשה ומורכבת מוטלת עליכם – בכל תיק, עליכם לפנות מקום בנפש לטיעונים הפוכים. רק אדם המסוגל להניח את האגו בצד מסוגל למלא את התפקיד על הצד הטוב ביותר".