שתף קטע נבחר

 

יעל אבקסיס בכתה בהפגנת מחאה על רצח נשים: "לא שמרנו עליהן"

היום התקיימו הפגנות ב-20 מוקדים בארץ במחאה על האלימות נגד נשים. בהפגנות עמדו לדקת דומייה לזכר 20 הנשים שנרצחו מתחילת השנה. "זה טרור גברי אלים ומתגלגל ויש להתייחס אליו כאל מכת מדינה שחובה למגר", אמרו מארגנות המחאה

 

 

ההפגנה בת"א במחאה על האלימות נגד נשים    (צילום: ליהי קרופניק)

ההפגנה בת"א במחאה על האלימות נגד נשים    (צילום: ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

"שעת חירום! רק ביחד נציל אישה את אחותה". זו סיסמת המחאה שמאחוריה התייצבו במקביל בשעה 11:00 בבוקר (יום ה') מפגינות ומפגינים ב-20 מוקדים ברחבי הארץ, מאילת ועד נהריה. ההפגנות, שהחלו באופן מכוון בשעת הצפירה המסורתית של יום הזיכרון, כללו בין השאר דקת דומייה לזכר 20 הנשים שנרצחו מתחילת השנה, שתיים רק בימים האחרונים. ההפגנה המרכזית, שאליה הגיעו כ-500 איש בהם אמנים ופוליטיקאים, נערכה בכיכר דיזנגוף בתל אביב. "יותר מ-160 נרצחו ב-10 השנים האחרונות", אמרה יעל אבקסיס שפרצה בבכי בהפגנה בתל אביב, אליה הגיעו כ-500 אנשים. "לא הצלחנו לשמור עליהן".

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב יעל אבקסיס (צילום: מוטי קמחי)
יעל אבקסיס פרצה בבכי במהלך ההפגנה(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב יעל אבקסיס (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
עומדות יחד במחאה על אלימות נגד נשים, היום בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

"כל שנייה אישה נרצחת, כי הנפש שלהן מתה. אסור לנו לתת למציאות לעמעם את המומנטום לשינוי אמיתי עמוק ומכונן ביחס החברה לעניין אלימות כלפי נשים ולנשים בכלל. אישה היא החיים. שם הכל מתחיל ונגמר. נביא שינוי - נציל חיים - נתרפא", אמרה אבקסיס. ראש העיר רון חולדאי הגיע להפגנה וזכה לצעקות ממנכ"לית עמותת "כולן": "זה שתגיע להפגנה כדי לקצור שבחים על כמה אתה בן ברית, לא יגרום לנו לשכוח שאתה מקפיד לא לעשות כלום כדי לסגור מועדוני חשפנות בעיר. גם אלימות מינית היא אלימות נגד נשים".

 

יוזמות המחאה הן השחקנית יעל אבקסיס, ענת לב אדלר, עיתונאית "ידיעות אחרונות" והמומחית לאלימות במשפחה רונית לב-ארי. "זהו טרור לכל דבר ועניין", אמרו המארגנות. "טרור גברי אלים ומתגלגל ויש להתייחס אליו כאל מכת מדינה שחובה למגר. לכן, הנשים יתאספו ובקול ברור וצלול יקראו די. די לרצח נשים, די למערכת גברית אטומה שלא רואה את הקורבן, די להתעלמות מתלונות של נשים כלפי גברים מכים ואלימים, די לעונשים הקלים של מערכת המשפט שאינם יוצרים הרתעה. מה כן? הרבה דברים שחובה לשנות ולהזיז כדי להציל חיים". ענת לב אדלר הוסיפה: "אנחנו משמיעות מכל המוקדים צפירת חירום לאומית, אנחנו לא יכולות לשתוק יותר לנוכח הקלות הבלתי נסבלת של רצח נשים על ידי גברים בישראל".

 

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

 

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב יעל אבקסיס (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב יעל אבקסיס(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד אלימות נגד נשים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, אוה מדז'יבוז': "אנחנו צריכים לעשות שינוי חברתי ותודעתי. גבר מכה זה קלון חברתי, אין לזה מחילה. אין קשר בין רומנטיקה לרצח, זה פשע של שנאה ואכזריות. זה כמו פיגוע". המפגינים קראו: "ביבי ביבי תתעורר, דם נשים הוא לא הפקר".

 

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני אמרה בהפגנה: "כשאומרים לאישה את המשפט תשעה חדשים היא אומרת 'חיים', היום אנחנו אומרות תשעה חודשים ומוות ל-20 נשים. העולם משתנה. נשים הופכות לחזקות יותר ועל גברים להבין שאישה היא לא החפץ. השינוי מתחיל בחינוך וממשיך במערכות אכיפת החוק והמשפט. באתי לתמוך היום במי שיצא לרחוב למען המאבק הזה". ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "אסור להשלים עם דחיקת הנושא הכל כך חשוב הזה לשוליים. אנחנו מפגינים כאן כדי לומר שגם אם זה משעמם את נתניהו, הממשלה חייבת לעסוק בחיים עצמם, גם כשמדובר בחיים של נשים. אני קורא לשר ארדן לבטל מיד את רפורמת הנשק ההזויה. נשק ברחובות ובבתים הוא לא הפיתרון. הוא הבעיה. בכל הארץ מפגינות עכשיו נשים. לא נעצור עד שנעשה פה את השינוי".

 

ח״כ מירב בן ארי (כולנו), חברת הוועדה לקידום מעמד האישה והיחידה שהגיעה מהקואליציה: "הגעתי להפגנה היום כדי לתמוך במאבק המוצדק ברצח נשים. אין כאן עניין של קואליציה ואופוזיציה, אלא מטרה אחת ברורה והיא למנוע את הרצח הבא. 20 נשים נרצחו השנה על ידי בן זוגן. 20 נשים, שהיו אחיות, דודות, אמהות, ילדות בעצמן, נרצחו בדם קר ובנסיבות טרגיות מזעזעות. אי אפשר לעבור לסדר היום בעניין החמור הזה, הוא פוגע בחברה הישראלית כולה. עלינו לקדם את החקיקה, להגביר את הענישה, למצוא פתרונות הולמים לנשים שנפגעו והכי חשוב מסגרות לנשים נפגעות אלימות. חייבים לשים סוף לתופעה הנוראה הזו".

 

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב כיכר דיזנגוף תל אביב מוטי רייף רון חולדאי (צילום: מוטי קמחי)
רון חולדאי ומוטי רייף בהפגנה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב כיכר דיזנגוף תל אביב ציפי ליבני (צילום: מוטי קמחי)
ציפי ליבני בהפגנה היום(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד): "באנו להראות לממשלה ולכלל החברה שזה לא יעבור עוד בשתיקה. תקשיבו למשפחות הנרצחים. הממשלה צריכה להפסיק להפקיר את הנשים ולהפעיל תוכנית חירום באופן מיידי. אלפי ילדים נשארים יתומים והגברים הרוצחים בכלא זוכים ב-50% מהרכוש המשותף. אישה שנרצחת היא לא עוד מספר בסטטיסטיקה, אי אפשר שכל פעם אחרי שנרצחת אישה נהפוך את זה לחדשות של אתמול". ברכה ברד, מנכ"לית עמותת "כולן": "ביטחונן של נשים הוא לא הפקר. לא יכול להיות שמבטיחים לנו שוב ושוב משאבים למניעת אלימות במשפחה ולא יעשו כלום. הגיע הזמן שהממשלה תתייחס לרצח נשים ברצינות הראויה, ותממש את המלצות הוועדה הבין משרדית למניעת אלימות במשפחה"

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת): "הכרזנו השבוע על מצב חירום נגד רצח נשים, הנשים התגייסו ומילאו את הרחובות לכל אורך הארץ. מה שחסר וחיוני הוא התגייסות ראש הממשלה והשרים, כל אחד לפי התפקיד שלו, ולמנף את המאבק הזה. להקצות את התקציבים, להריץ את התוכניות למניעת אלימות, להגיש כתבי אישום וענישה מחמירה, להפסיק את חימוש היתר של האזרחים, להכניס את הנושא לסדר היום של מערכת החינוך, וליטול בחזרה את תפקידם להגן על הנשים".

 

"נושא לאומי ממדרגה ראשונה"

במהלך ההפגנות קראו הנשים את רשימת דרישותיהן כדי למנוע את הרצח הבא. "הפיכת כל דיון באלימות במשפחה לנושא לאומי ממדרגה ראשונה, זהו טרור לכל דבר ועניין. ב-2017 הונחו על שולחן הכנסת המלצות למיגור האלימות כלפי נשים, אולם הן מעולם לא יושמו. אנו קוראות ליישום מיידי של ההמלצות על ידי כל משרדי הממשלה והרשויות הנוגעות בדבר; הקמת בית דין נפרד לאלימות במשפחה ואלימות מינית; שינוי כל מערך הטיפול באלימות במשפחה והקמת מוקד חירום מיידי שייתן מענה לנשים במצוקה והצלתן ממצבים מסכניי חיים, בדומה למוקד 100".

 

פריסת ההפגנות ברחבי הארץ ()
ההפגנות ברחבי הארץ במחאה על האלימות נגד נשים

 

דבר נוסף שהציעו הנשים הוא "סנכרון מידי בין המערכות השונות: מערכת המשפט, המשטרה, שירותי הרווחה, מערכות החינוך ועמותות הסיוע, על מנת שיעבדו בצמוד וילוו בצורה מעגלית כל אישה במצוקה; שינוי מיידי של יחס המשטרה כלפי נשים שמגיעות להתלונן; גורמי הטיפול, האכיפה והשיפוט יהיו חייבים לעבור הכשרה להערכת מסוכנות של הגבר האלים; הגברת חומרת הענישה במערכת המשפט כלפי אלימות "רכה" – לצורך יצירת הרתעה אפקטיבית. מערכת המשפט היא החוליה החלשה בטיפול בגל הטרור שאינו נגמר".

 

כמו כן הציעו מארגנות ההפגנה "מתן סיוע נגיש ומיידי לגברים אלימים כדי למנוע מצבי קיצון. גברים לא יודעים לאן לפנות; שדרוג והנגשת המקלטים לנשים מוכות לצד מרכזי הטיפול לקליטת יותר נשים וילדים; הקצאת חדרים מיוחדים למשפחות נפגעות אלימות במרכזי 'קשר'; שילוב שיעורים קבועים במערכת החינוך על יד אנשי מקצוע מתחום הפסיכולוגיה, כדי ללמד ילדים מגיל הגן להגן לזהות ולמנוע מקרי אלימות; דיון לאומי מעמיק בסוגיות מתן הרישיונות לנשק, לאור ריבוי מקרי האלימות כלפי נשים".

 

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב נהריה (צילום: סיעת
הפגנת המחאה בנהריה(צילום: סיעת "הדור הבא")

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב ירושלים (צילום: נעמת)
ההפגנה בירושלים, היום(צילום: נעמת)

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב לוד (צילום: נעמת)
הפגנה התקיימה גם בלוד(צילום: נעמת)

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב כרמיאל (צילום: נעמת)
ההפגנה בכרמיאל במחאה על אלימות נגד נשים (צילום: נעמת)

הפגנה מחאה נגד אלימות התעללות נשים רצח רציחות ב חיפה (צילום: נעמת)
ההפגנה בחיפה, היום(צילום: נעמת)

עוד לפני שהפגנות החלו אמרו המארגנות: "זה חזק, זה סוחף, זה מרעיד את השטח וזה אמיתי - כי משהו חייב להשתנות. למשהו הזה קוראים הקלות הבלתי נסבלת של רצח נשים בידי גברים בישראל של 2018. חייהן של נשים במדינת ישראל הוא הפקר, שכן לנשים שמאוימות מצד בן הזוג אין באמת לאן לפנות רגע אחרי שהאגרוף הונף ולפני האגרוף הבא שיגיע".

 

יו"ר נעמת: "מאות אלפי נשים חיות בפחד"

גם נעמת התגייסה לארגון העצרות, ובזו שהתקיימה בתל אביב פעילות הארגון הפריחו מאות בלונים שקופים עם הכיתוב "זעקת הנשים השקופות". יו"ר נעמת, גליה וולוך, אמרה היום לאולפן ynet: "אנחנו למעשה מתכנסות היום בכמה מוקדים ברחבי הארץ, מהצפון ועד אילת. אנחנו באות לזעוק את זעקתן של הנשים השקופות. מתחילת השנה נרצחו 20 נשים, אבל חשוב שנזכור ונדע כולנו: מאות אלפי נשים עדיין חיות בפחד ובטרור בתוך הבית שלהן. הגענו למצב חירום של ממש, כאשר מדי יום נשים מוכות, מותקפות ואף נרצחות על ידי בני זוגן, קרוב משפחתן או גורם בסביבתן. זה לא מאבק של נשים למען נשים, זה צריך להיות מאבק של כולנו כחברה, נשים וגברים ביחד. אנחנו צריכים להבריא את הנגע הזה מתוך החברה שלנו. לא יכול להיות שזה יהיה המצב".

 

וולוך אומרת כי לממשלה יש תפקיד מרכזי בבלימת האלימות נגד נשים. "ממשלת ישראל צריכה להתעורר ומהר כדי לטפל בתופעה העגומה הזו. יש דברים לעשות ואפשר לעשות אותם במידיי. אפשר בראש ובראשונה להכניס את הנושא של האזיקון האלקטרוני שאין שום ספק שהוא יציל חיים. זה משהו שאנחנו מתריעות עליו כבר הרבה שנים ואפשר להכניס את זה במיידי. בנוסף לכך חינוך בכל הגילאים כבר מהגיל הצעיר ביותר, זה צריך  להיות חלק מתכנית הלימודים, צריך את הנושא של שוויון מגדרי, שנשים הן לא רכוש, שאינן נחותות, את כל הדברים האלה צריך להשריש בתוך החברה שלנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
יעל אבקסיס פרצה בבכי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים