מסע בזמן בין המבצרים והמצודות היפים בישראל
הורדוס, הצלבנים והעות'מאנים – נראה שכל מי שחלף פה באלפיים השנים האחרונות השאיר אחריו מבצר או מצודה ששרידיהם קיימים עד היום. המלצות לטיולים מקומיים באווירת "משחקי הכס"
מאות ואלפי שנות היסטוריה השאירו בנוף של ישראל כמה שרידים בנויים שמעידים על מה שהתחולל בה. מהורדוס, דרך הצלבנים ועד העות'מאנים – מיטב האדריכלים של העולם העתיק, ובעיקר אלו שחיפשו להגן על עצמם, הקימו מבצרים ומצודות מרשימים. חלקם נותרו עומדים עד היום – ומחכים למטיילים שרק יגיעו להתרשם.
מצודת הארבל
המצודה, ששוכנת בלב מצוק הארבל המרשים והגבוה שמתנוסס מעל הכינרת, נבנתה במאה ה-17, כנראה על ידי עלי בק, בנו של האמיר הדרוזי פחר א-דין השני ששלט באותה תקופה על דרום לבנון וצפון ישראל. בנייתה התבססה על המערות שבצוק הסלע, והיא שימשה מאחז צבאי שחולש על הדרכים שעברו למרגלות המצוק.
במערות שבתוך המצודה התגלו גם ממצאים מהתקופה הרומית המוקדמת והמאוחרת, בהם מטבעות ואף מקוואות טהרה. ככל הנראה, במערות אלו התבצרו בשנת 37 לפני הספירה קנאי הגליל כשנלחמו בהורדוס.
המתחם נסגר למטיילים לפני כשנתיים בשל סיבות בטיחותיות. מאז בוצעו באתר עבודות בטיחות, שיקום ושימור ארכיאולוגי נרחבות על ידי צוותי השימור של רשות הטבע והגנים. הוא נפתח לזמן קצר לכבוד חג הפסח, ובשבת הקרובה ייפתח שוב ויציע למבקרים הפעלות משפחתיות, תחנות הדרכה ומפגש עם אנשי השימור.
הפעילות תתקיים ביום שבת הקרוב, 20 באוקטובר, בשעות 14:00-10:00. הכניסה למתחם המצודה אינה כרוכה בעלות נוספת מעבר לדמי הכניסה לגן הלאומי עצמו: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון.
ההרודיון
בהרודיון קרא המלך הורדוס תיגר על איתני הטבע. במאה הראשונה לפני הספירה יצר הבנאי הגדול את אחד המבנים הנועזים ביותר בעולם הקדום. כאן, על פסגת ההר בגבול מדבר יהודה, באתר שלימים ביקש להיקבר בו, הוא בנה ארמון קיץ ולמרגלותיו פלא אדריכלי המעורר השתאות גם בימינו.
מראש המבצר נגלית תצפית מרהיבה על ספר המדבר, וממנו ניתן גם לצאת לטיול מדברי בשמורת נחל תקוע – שבה, בשבועות הקרובים, צפויה להתחיל פריחת החלמוניות בריכוזן הגדול ביותר בארץ.
הכניסה לאתר היא בתשלום: 29 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד. ביום שישי הקרוב, 19 באוקטובר, רשות הטבע והגנים תוביל סיור מיוחד בהרודיון ובשמורת נחל תקוע בעקבות סיפורן התנ"כי של נעמי, אביגיל והאישה החכמה מתקוע. ההשתתפות בסיור מותנית בהרשמה מראש בטלפון *3639 ובתשלום: 64 שקלים למבוגר (25 שקלים למנוי מטמון), 38 שקלים לילד (20 למנוי מטמון).
מבצר נמרוד
מבצר נמרוד הוא המבצר הגדול ביותר שנותר בישראל מימי הביניים, אז שלט על הדרך החשובה בניאס-דמשק. המבצר, שממוקם בשלוחה צרה במורדות הר החרמון, נבנה בשנת 1228 על ידי מושל אזור בניאס האיובי, כדי לחסום את הדרך בפני צבאו של פרידריך השני פון הוהנשטאופן, קיסר גרמניה ורומא, שאיים לעלות מעכו אל דמשק.
לאחר כיבושו על ידי הממלוכים, הפך המבצר לאזור ביצורים ענק ומרשים ביותר. החל מהמאה ה-15 שימש ככלא לאצילים שמרדו בשלטון, ומאז נשאר עומד ונטוש במשך מאות שנים. ערב מלחמת ששת הימים, שימש המבצר כעמדת תצפית למטווחי התותחים הסורים.
במבצר מוקדי עניין רבים ונופי הצפון נשקפים מכל מגדל בו. ניתן גם להצטרף לסיורי עששיות שמובילה רשות הטבע והגנים בין אולמות המבצר. הכניסה בתשלום:22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
מבצר יחיעם
מבצר יחיעם בגליל המערבי הוא מבצר ג'דין אשר נבנה באמצע המאה ה-18 על ידי שליט הגליל, דאהר אל-עומר. המבצר הוקם על חורבותיה של מצודה צלבנית, ובמאורעות 1939-1936 שימש מקום מסתור לכנופיות הערביות. למרגלותיו הוקם ב-1946 קיבוץ יחיעם, ובמלחמת העצמאות התבצרו בו אנשי הקיבוץ ונלחמו משם בתוקפיהם הערבים.
אחד ממוקדי העניין במבצר הוא "אולם הפטריות", שבו גידלו אנשי הקיבוץ בשנות ה-50 פטריות. כיום מקרינים באולם סרט על קורות קיבוץ יחיעם במלחמת העצמאות. הכניסה לאתר בתשלום: 14 שקלים למבוגר, 7 שקלים לילד.
מבצר אנטיפטריס
המבצר שמוכר כ"מבצר אנטיפטריס" בגן הלאומי ירקון (תל אפק) הוא למעשה מבצר בינאר באשי – "ראש המעיינות" – שנבנה על ידי העות'מאנים בשנת 1572. כינויו השגוי "אנטיפטריס" ניתן לו על שם העיר החדשה שהוקמה במקום על ידי המלך הורדוס, באמצע הדרך בין ירושלים לקיסריה, ונקרא על שם אביו אנטיפטרוס. בהמשך הפכה העיר לעיר רומית עד שנהרסה לחלוטין ברעידת אדמה בשנת 363.
תפקידו של המבצר היה לשמור על "מעבר אפק" – המעבר הצר שחיבר בין הרי השומרון לבין מקורות הירקון החיוניים. מעבר זה עקף את אזור הביצות והיה חלק מ"דרך הים" ("ויה מאריס") הקדומה שחצתה את הארץ לאורכה.
מלבד המבצר, בגן הלאומי מסלולי הליכה לאורך החורש הטבעי של מקורות הירקון, בריכת הנופרים היפה ואף בריכות שכשוך. הכניסה לגן הלאומי בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
מבצר מונפור
מבצר מונפור נבנה במאה ה-12 על שלוחה צרה ותלולה בגדתו הדרומית של ערוץ נחל כזיב בגליל המערבי. המבצר נבנה כמקלט עבור אבירי המסדר הטבטוני – כנגד פגיעתם של חברי המסדרים הצבאיים הנוצריים האחרים ששלטו בעכו, לאחר שהפכה לבירת ממלכת ירושלים הצלבנית. משום שהמבצר היה מבודד ומרוחק מדרכים מרכזיות, הוא הפך לחסר כל חשיבות אסטרטגית. לכן, בניגוד לרוב המבצרים הצלבניים, נותר שומם לאחר שנכבש ולא נבנה מחדש על ידי האיובים, הממלוכים או העות'מאנים.
מסלול הטיול אל המבצר מתחיל בחניון המצפור בפארק גורן, ממנו נשקף הנוף המרהיב של נחל כזיב ומבצר מונפור. המסלול באורך של כ-3 ק"מ (הלוך ושוב) כולל מורד תלול לנחל כזיב ומעלה תלול למבצר, ושיבה באותה דרך חזרה. המסלול מסומן בצבע אדום, ומשך הטיול כשלוש שעות. הכניסה לפארק גורן אינה בתשלום.
טירת בלוואר (כוכב הירדן)
המבצר בגן הלאומי כוכב הירדן הוא מבצר צלבני מפואר שנותר כמעט בשלמותו, ומהבחינה הזו הוא יחיד במינו בישראל. המבצר משקיף ממרומי הגליל התחתון על בקעת הירדן והגלעד, ומשום כך כונה על ידי האבירים הצלבנים שבנו אותו "בלוואר" שמשמעו "יפה נוף".
מלבד המבצר, מציע הגן הלאומי גם שבילי הליכה, גן פסלים של האמן יגאל תומרקין וגן מקלט לצמחים נדירים. הכניסה לגן הלאומי בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
מצודת ארסוף (אפולוניה)
העיר ארסוף, ששרידיה נמצאים כיום סמוך לשכונת נוף ים בהרצליה, הוקמה על ידי הפניקים בין המאה ה-6 למאה ה-4 לפנה"ס. העיר החליפה אדונים רבים, ובתקופה הצלבנית בוצרה והוקמה בה מצודתה הגדולה. בשנת 1265 כבש אותה הסולטאן הממלוכי בייברס והפיל את חומותיה בתום 40 ימי מצור. מאז היא נותרה שוממה.
כיום נמצאים השרידים הארכיאולוגיים בתחומי הגן הלאומי אפולוניה (תל ארשף). הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.