ירדן לא תאריך נספח בהסכם השלום: שטחים יחזרו לריבונותה
החלטה ירדנית דרמטית, שהתקבלה בתדהמה בירושלים: 24 שנים לאחר חתימת הסכם השלום, הודיע המלך עבדאללה כי אין בכוונתו להאריך את תוקפו של אחד הנספחים. המשמעות: השטחים החקלאיים הסמוכים לנהריים ומובלעת צופר בערבה ישובו לריבונות ירדנית תוך שנה
מהסכם השלום עם ישראל, שלפיו שטח בערבה והשטחים החקלאיים הסמוכים לנהריים ימשיכו להיות בריבונות ישראלית. המשמעות: תוך שנה ישוב שטח נהריים ומובלעת צופר לריבונות ירדנית.
הודעה דרמטית של מלך ירדן, בעקבות מחאה בממלכה: המלך עבדאללה הודיע היום (א') כי אין בכוונתו להאריך את תוקפו של נספח
ירדן הודיעה לישראל למעשה כי החליטה לבטל נספח זה להסכם שלום. אותם אזורים הועברו ב-1994 לריבונות ירדנית, אך עם זכויות שימוש מיוחדות לישראל למשך 25 שנה. אזור נהריים הוגדר כשטח בבעלות ישראלית, ועם אפשרות מעבר לחקלאים ותיירים לשטח זה. משנה זו נפתחה נהריים למעשה למבקרים ישראליים, תחת הכינוי "אי השלום". חקלאים ישראלים עיבדו את האדמות במשך שנים רבות, ובעקבות ההודעה ישראל תיאלץ להחזירן לירדן.
בהסכם השלום יש נספחים שמתייחסים לסיפוח של שני האזורים, ולפיהם אחרי 25 שנה כל אחד מהצדדים יוכל לומר אם הוא רוצה להמשיך בחכירה ל-25 שנה נוספות או לא, בתנאי שיודיע שנה מראש. כעת, בדיוק שנה לפני תום מועד 25 השנים, ירדן הודיעה את הדברים, הן בהודעה רשמית שהתפרסמה בעמאן והן בהודעה ששגרירות ירדן העבירה למשרד החוץ בירושלים.
ההחלטה התקבלה בהפתעה גמורה בירושלים, שכן היא מהווה שנמוך של הסכם השלום בין המדינות. חקלאים ישראלים עיבדו את האדמות האלה שנים רבות. המשמעות של הדברים היא שישראל תצטרך למסור לירדנים את שני השטחים, אלא אם תצליח לשכנע את הירדנים להגיע להסכם מחודש.
פרשננו רון בן ישי מעריך כי הכרזת המלך עבדאללה נובעת מלחצים פנימיים של האחים המוסלמים בתוך ירדן, וייתכן שזהו גם ניסיון להפעלת לחץ על ישראל במטרה שזו תיענה לדרישותיו בתחומים כלכליים כמו כמויות מים ומחיר הגז - ואולי גם בהקשר הפלסטיני.
ב-13 במרץ 1997 ידעה נהריים את אחד האירועים הקשים ביותר בתולדות הסכם השלום עם ירדן: קבוצת בנות מבית שמש וממושב צלפון ביקרו בנהריים, ושבע מהן נרצחו בידי אחמד דקמסה, חייל ירדני שנתפס בידי חבריו ונשלח למאסר עולם. כבר בשנת 2013, 110 חברי פרלמנט מהבית התחתון בירדן חתמו על עצומה בדרישה להעניק חנינה לדקמסה, ולפני כשנה הוא שוחרר מהכלא. לזכר הבנות שנרצחו הקימה אורנה שמעוני, חברת קיבוץ אשדות יעקב מאוחד, אתר זיכרון - "גבעת הפרחים שנקטפו" - המהווה חלק ממכלול הכניסה לנהריים.
לאחרונה קראו רבים בירדן לממשלתם שלא לחדש את ההסכם עם ישראל. בין הפועלים למנוע את חידוש החכירה היו לשכת עורכי הדין של ירדן, ששלחה פנייה רשמית לראש הממשלה הירדני עומר א-רזאז. בנוסף, 80 חברי פרלמנט ירדני מתוך 130 חתמו על בקשה לבצע את המלצת הפרלמנט לבטל את ההסכם.
בימים האחרונים התקיימו כמה הפגנות בנושא, לצד קמפיין רשת שבו נראתה ספירה לאחור עד ליום האחרון שבו ירדן הייתה יכולה להגיש את התנגדותה להארכת ההסכם. ברשתות החברתיות עלו קריאות שלא לחדש את ההסכם, אך היו גם כמה שתהו: "איך ייתכן שהאזור הזה שנמצא בשליטת ישראל כל כך ירוק, בעוד שמטרים ספורים משם האדמות הירדניות צחיחות ומדבריות?".
"קטסטרופה למושב צופר"
ראש המועצה האיזורית ערבה תיכונה, אייל בלום אמר בעקבות ההודעה הירדנית: "ההודעה היא של שנה לפני. כלומר, אם באמת ההסכם יבוטל מדובר בעוד שנה. אלה דברים ברמות הגבוהות ביותר, ברמת ראש הממשלה. ברור שזו קטסטרופה מבחינת החקלאות למושב צופר. זה אמור להשפיע על 30-20 חקלאים וכאלף דונם שיעברו לירדנים. זה אומר שייסגרו 30-20 משקים. גם כך המצב של החקלאות פה הוא לא מהטובים. אנחנו פועלים מול משרד ראש הממשלה ומשרד החוץ כדי להבין מה קורה. כולם לומדים את ההודעה שהתקבלה".
בלום הוסיף: "מדינת ישראל נמצאת בקשרים של מסחר, ותעשייה עם ירדן ואף מעבירה מליוני קוב מים לתושביה. אנו מצפים מממשלת ישראל לפעול על מנת שהמצב הקיים יישמר ובוודאי שלא נשקוט עד שנעביר החלטה לא הגיונית זו מעל סדר היום".
החקלאי ארז גיבורי מגדל מזה 10 שנים פלפלים במושב צופר: "אני מגדל 80 דונם פלפל במובלעת של צופר, בתוך בתי רשת. המשמעות מבחינתי היא פשיטת רגל. לקחת את השטחים האלה ולהעבירם לשטחים אחרים זה לא משהו שעומד במבחן כלכלי במצב של גידול הפלפל היום. זה אומר שאני סוגר את העסק, בורח מהמילואים כי המדינה שמה עליי פס. אני מג"ד במילואים באוגדה 80. מבחינתי, אם זה מה שיקרה, הרי שהמדינה זרקה אותנו. הכל זה עניין של סדרי עדיפויות. אם זה מספיק חשוב למדינה - היא תפעל כמו שצריך. משמעות ההודעה הזו עבורי היא שהמדינה אומרת 'יאללה, גם ככה זה רק רק 30 חקלאים'.
"ההודעה הזו היום נפלה עלינו כרעם ביום בהיר", מספר גיבורי. "אף אחד לא דמיין שהחוזה הזה ייגמר. ברמה האישית יש לנו יחסים טובים מאוד עם הפלוגה הירדנית ששומרת עלינו, אפילו יחסי חברות עם חלק מהחיילים. אותי ממש הפתיעה ההודעה של המלך. השאלה היא איך ישראל תפעל מול הירדנים. האם המדינה תילחם עבורנו או שתאמר לעצמה - 30 חקלאים יותר או פחות - לא קריטי עבורי". מרכז המשק של מושב צופר אמר: "אנחנו לומדים את ההודעה כעת. ההחלטה תשפיע על עשרות חקלאים".