שתף קטע נבחר
 

המבקר: הזמנת לוויין מחברה זרה - עלולה לפגוע בישראל

מבקר המדינה מצא ליקויים בתוכנית החלל הלאומית של מדינת ישראל. לדבריו, לווייני עמוס צריכים להיות מיוצרים בארץ, כדי שהמדינה לא תאבד יכולות אסטרטגיות

הזמנת לוויין תקשורת מחברה זרה ולא מהתעשייה האווירית עלולה להביא לפגיעה ניכרת ביכולתה של מדינת ישראל בתחום לווייני התקשורת. כך כתב מבקר המדינה בפרק העוסק ב"תהליך קבלת ההחלטות בנוגע לעתיד תחום לווייני התקשורת במדינת ישראל" בדו"ח השנתי 69 א' המתפרסם אחר-הצהריים (יום ב').

 

בניית עמוס 6 בתעשייה האווירית    (תעשייה אווירית)

בניית עמוס 6 בתעשייה האווירית    (תעשייה אווירית)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בחודש אפריל, נוכח החלטת חברת חלל לרכוש את הלוויין עמוס 8 מחברה אמריקנית ולא מהתעשייה האווירית, פנה מבקר המדינה לראש הממשלה במכתב ובו ציין בין היתר כי יש לנקוט ללא דיחוי את הפעולות הנדרשות לצורך קביעת מדיניות ממשלתית בתחום לווייני התקשורת ולתקצובו של תחום זה על פי סדרי עדיפויות מול נושאים לאומיים אחרים. זאת, על מנת שלא לפגוע בהישגי מדינת ישראל בתחום זה וכדי שהמדינה לא תאבד יכולות אסטרטגיות.

 

בביקורת מצא המבקר כי משנת 2009 פעלו גופים שונים בנושא תוכנית החלל הלאומית של מדינת ישראל, אך עד יולי 2018 מומשו המחצות גופים אלה באופן חלקי ביותר או שלא מומשו כלל. המבקר העיר כי היעדרן של מדיניות לאומית ושל תוכנית רב-שנתית הנותנת מענה לצרכים ומגובה בתקציב מתאים, גורם בין היתר לחוסר יציבות ולחוסר יעילות בתחום לווייני התקשורת ולפגיעה ביכולתה של התעשייה האווירית להמשיך ולהחזיק בקו הפיתוח והייצור של לוויינים אלה.

 

המבקר מצא עוד כי בהיעדר הקצאה תקציבית מתאימה לא כלל משרד המדע בטיוטת הצעת מחליטים בנושא "תוכנית ממשלתית להעצמה וחיזוק של החלל האזרחי בישראל" מפברואר 2016 התייחסות לתחום לווייני התקשורת. בנוסף, לא הובאה לאישור הממשלה החלטה בנושא, ולכן הממשלה לא דנה בתוכנית המשך בנושא החלל, לא קבעה מדיניות בנוגע לקידום תוכנית זו ולא קיבלה החלטה בנוגע להקצאת תקציבים לחיזוק תחום החלל בישראל על נגזרותיו.

 

עיקרי דו
עיקרי דו"ח מבקר המדינה

 

הדמיה של עמוס 8 (הדמיה: התעשייה האווירית  )
הדמיה של עמוס 8(הדמיה: התעשייה האווירית )

 

המבקר גם בדק על פעילות משרד המדע, המל"ל וגורמים נוספים הנוגעים בדבר לאחר אובדן הלוויין עמוס 6 בפיצוץ על כן השיגור בפלורידה בספטמבר 2016. המבקר כתב כי המתווה שגובש כלל מימוש של פרויקט הלוויין עמוס 8 ועקרונות בלבד לתוכנית רב שנתית בתחום לווייני התקשורת בישראל, ללא קביעה של מספר הלוויינים שיפותחו, ייוצרו וישוגרו, ללא קיבעת לוחות זמנים מפורטים במישור הרב שנתי וללא הקצאת התקציבים הנדרשים למימוש התוכנית.

 

המבקר שפירא התייחס בפרק גם להסדרת האינטרסים של מדינת ישראל בתחום לוויני התקשורת. הוא כתב כי על עף פניותיה של רשות ביטחונית מוסמכת לחברת חלל במשך השנים בעניין הסדרת הסיווג הביטחוני של עובדיה, לא הוסדר הסיווג. לדברי המבקר, גם לאחר תיקון רישיון חברת חלל בשנת 2015, שבו נכללה החובה להסדיר את סיווג הדירקטורים ובעלי התפקידים בחברה, לא הוסדר הנושא.

 

בנוסף, העיר המבקר כי ברישיון המתוקן של חברת חלל נקבע כי ימונה משקיף מטעם המדינה בדירקטוריון החברה, כדי שיאפשר למשרד התקשורת ולרשות ביטחונית מוסמכת לפקח על פעולות חברת חלל ולוודא שמירה על האינטרסים של מדינת ישראל. ומה קרה בפועל? אד חודש מאי סוגיית האחריות לאיתור משקיף מטעם המדינה בדירקטוריון חברת חלל לא הוסדרה ובפועל לא מונה משקיף. המבקר העיר כי מצב של היעדר פיקוח ובבקרה על פעילות החברה מצד הגורמים הנוספים הנוגעים בדבר באמצעות משקיף או באמצעות מנגנון אחר, עלול להביא לפגיעה באינטרסים של מדינת ישראל ולכן יש לתקנו לאלתר.

 

בחודש שעבר הוחלט כי לוויין התקשורת הבא, עמוס 8, ייבנה בישראל.

 

ממשרד המדע נמסר בתגובה: "משרד המדע מכבד את מסקנות הדו"ח, אך מאז כתיבתו, כבר אישרה הממשלה את ההשתתפות המדינה במימון פיתוח ובנייה בישראל של לוויין התקשורת עמוס 8 והורתה על גיבוש התוכנית הרב שנתית לנושא החלל והלוויינות. ההחלטה מבוססת על המלצות הוועדה המיוחדת בראשות מנכ"ל המשרד דאז פרץ וזאן שעל הקמתה הורה שר המדע אופיר אקוניס בעקבות אסון התפוצצות הלוויין עמוס 6. הוועדה פעלה במהירות וביעילות, עמדה ביעד שהציב השר והגישה מסקנותיה בתום שלושה חודשים. המשרד ימשיך לפעול כדי שישראל תישאר מובילה עולמית בפיתוח טכנולוגיות חלל ומעריך את הערותיו של מבקר המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תעשייה אווירית
עמוס 6. התפוצץ על כן השיגור
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים