שתף קטע נבחר

 

נשיאת העליון חיות: "אין מקום למונח הסלחני 'עבירות צווארון לבן'"

השופטת חיות דיברה בכנס של אגף התקציבים במשרד האוצר על הצורך להחמיר בעונשם של מבצעי עבירות כלכליות: "הנזקים הם חמורים ורחבי היקף. הם פוגעים בשוק ההון ובקופת המדינה, לא רק באדם הפרטי"

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, קובעת כי על מערכת המשפט מוטל לפעול לקידום אכיפה אפקטיבית של העבירות הכלכליות ולהחמיר בענישתם של מבצעי עבירות אלו. במהלך נאומה הבוקר (יום ב') ביום העיון השנתי של אגף התקציבים במשרד האוצר, שהוקדש לזכר עובדי האגף שנפלו במלחמת יום הכיפורים, אמרה השופטת חיות כי מגמת ההחמרה מקבלת ביטוי בפסיקות בתי המשפט וכי יש להתמיד בה.

 

לדברי חיות, "עבירות כלכליות, אשר יש המכנים את המבצעים אותן עברייני 'צווארון לבן', הן לרוב עבירות אשר קשה לזהות בהן נפגע ישיר מן העבירה. זאת בשונה מעבירות פליליות 'רגילות' אשר בהן הנפגע הישיר ידוע וניתן לזיהוי על נקלה.

 

"אם נשתמש בהקבלה מתחום הרפואה ניתן לומר כי בשונה ממחלות המגלות את עצמן באופן ברור, העבירות הכלכליות לרוב דומות למחלות נסתרות דוגמת מחלת העיניים גלאוקומה למשל, הידועה גם בכינוי 'הגנב השקט של הראייה', שהחולה בה אינו מודע לקיומה אך הוא עלול להתעוור ממנה".

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נאום ירושלים יום עיון שנתי אגף תקציבים (צילום: אוהד צויגנברג )
"העבירות הכלכליות לרוב דומות למחלות נסתרות". השופטת חיות(צילום: אוהד צויגנברג )

היא הדגישה בדבריה כי "השימוש במונח 'עבירות צווארון לבן', ככל שהוא מבקש לבטא התייחסות סלחנית לעבירות כלכליות, אין לו מקום. מונח זה אשר מצא אחיזה גם בפסיקת בתי המשפט בישראל, אינו מעוגן בדבר חקיקה".

 

נשיאת העליון הסבירה כי "הנזקים הנגרמים מעבירות כלכליות הם חמורים ורחבי היקף. הם פוגעים בשוק ההון, בסביבה העסקית, במשק ובקופת המדינה ולא רק באדם הפרטי. מדובר בדרך כלל בעבירות המונעות מתוך מטרה להפיק, במישרין או בעקיפין, רווח כספי ולעיתים רצון עז, עז מדי 'להצליח בעסקים ולנצח בקרבות עסקיים', כדברי בית המשפט בפרשת שופרסל".

 

לדברי חיות, לעבירות הכלכליות השלכות גם בתחומים אחרים: "פרט לנזק הכלכלי שהן גורמות, הן פוגעות גם במרקם החברתי, ביעילותה ואמינותה של הכלכלה החופשית וכן באמון הציבור במוסדות המדינה ובמוסדות ציבוריים שונים המנהלים את כספיו. בעבירות של העלמת מס מדובר בפגיעה כספית עצומה בקופת המדינה ובסכומי עתק הנגזלים ממנה".

 

לסיכום דבריה, ציינה חיות כי אין כל הצדקה להתייחסות סלחנית לעבירות כלכליות בשל היעדר נפגע עבירה ספציפי: "הנפגעת בעבירות מסוג זה היא הקופה הציבורית. מדובר בפגיעות ובנזקים רחבי היקף המשליכים באופן ישיר ועקיף על כלכלת המדינה, על שוק ההון, על התחרות החופשית במשק ועל אמון הציבור בגורמים המופקדים על ניהול הכלכלה והמשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
השופטת חיות ביום העיון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים