חוק הפיקוח על מעונות היום לפעוטות אושר סופית בכנסת: "היסטוריה"
הצעת החוק עברה בקריאה שנייה ושלישית ובמסגרתה יוסדר מערך הפיקוח והרישוי הממשלתי על כלל מעונות היום שבהם שוהים לפחות שבעה פעוטות. כמו כן, הפעלת מעון תחייב בדיקת עבירות פליליות לעובדים - והמידע יהיה נגיש לציבור ברשת. הפרטים המלאים
השר חיים כץ אמר כי "לאחר שנים של ניסיונות כושלים, המשרד בראשותי הצליח סוף סוף ליצור הסדרה בתחום הטיפול בגיל הרך. יצרנו מעטפת הגנה לפעוטות ושדרגנו משמעותית את איכות הטיפול. תודה לארגוני ההורים שהיו חלק משמעותי בתהליך והלכו איתנו יד ביד עד לאישור החוק".
סעיפים נוספים בהצעת החוק:
תנאי נוסף: אי השארת פעוט ללא השגחה מתמדת בכל שעות פעילות המעון והכשרת העובדים במתן עזרה ראשונה.
במהלך השנה הקרובה יובאו לאישור הוועדה לזכויות הילד תקנות אשר יעמיקו בנושאי ההכשרות והבטיחות.
הפעלת מעון ללא רישיון או בניגוד לתנאים שנקבעו בחוק היא עבירה פלילית שדינה עד שנת מאסר, וכן מעניק לממונה במשרד העבודה והרווחה כלי אכיפה מנהליים רבים וגם עיצומים כספיים.
ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), יו"ר הוועדה לזכויות הילד ויוזמת החוק, אמרה לאחר אישור החוק במליאה: "היום עשינו היסטוריה – ההורים, הארגונים וחברי הכנסת. אמנם מדובר בצעד קטן ביחס להצעת החוק הפרטית שיזמתי, אך בצעד גדול ומשמעותי עבור הילדים בגילאי לידה עד שלוש והוריהם, ואפילו עבור מעונות היום עצמם. החוק יסדיר את שטח ההפקר הקיים במציאות כיום ואת הפיקוח שלא היה קיים בפועל, ודאי לא ברמה שמדינה מתוקנת צריכה לדרוש מעצמה.
"אני נלחמת על החוק הזה שנים, אך לצערי היה זה מותה של יסמין וינטה ז"ל שהוביל לגיוס התמיכה הציבורית ולהפנמת המצב בקרב הגורמים הרלוונטיים. פעלנו במהירות כדי ליצור מציאות חדשה, במסגרתה נצמצם ונפסיק את הפריצות בתחום זה".
עוד הוסיפה: "נלחמנו ושינינו את הצעת החוק המקורית, בכדי שכבר מיומה הראשון היא תחול על כלל המעונות לפעוטות בארץ כי אלו כללי ברזל בסיסיים והם המינימום הנדרש בכדי שנוכל לשלוח את ילדינו למעון בשקט. זהו אמנם יום משמח וחגיגי אבל אנו לא נחים על זרי הדפנה ומיד ממשיכים לקדם גם את חוק הצבת המצלמות בכדי להביאו לאישור הכנסת בהקדם".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), גם היא מיוזמי חוק הפיקוח על מעונות היום, אמרה במליאה: "לפני שלוש שנים וחצי לקחתי בידיי את הסוגיה הזו, כי היה לי ברור שהיה צריך לשים סוף למערב הפרוע שהיה בתחום המעונות. החלטתי לשים סוף לסיפורים המצמררים שראינו בתקשורת ללא הפסקה: גננות, מטפלים וסייעות שטלטלו, היכו, השפילו וסטרו - ללא רחמים. אחרי כל כך הרבה מאמצים, הגיע הרגע שכל כך הרבה שנים חיכינו לו, שנולד מתוך מחאה גדולה וחשובה מאין כמוה".
אלהרר הוסיפה כי היא רוצה להקדיש את החוק הזה לשני ילדים - יסמין וינטה ז"ל ודויד דייגי ז"ל. "המוות של שני המלאכים הקטנים וחסרי הישע האלו היה כל כך מיותר ואין בו כל נחמה, אבל מהאבל והעצב צמחנו ובזכותם נצליח להבטיח את העתיד של ילדים אחרים", ציינה.