שתף קטע נבחר

 

חוק הפיקוח על המעונות: "הגיע הזמן להעבירם לאחריות משרד החינוך"

גורמים במערכת החינוך קראו להעביר את האחריות על המעונות למשרד החינוך, זאת לאחר שבעבר הומלץ על המהלך שלא יושם. "המעונות אינם בייביסיטר לשעות היום - ומשרד החינוך חייב ליטול אחריות חינוכית על הילדים"

לאחר אישור חוק הפיקוח על מעונות היום שעבר הערב (ב') בכנסת, גורמים במערכת החינוך מצננים את האווירה החגיגית וקוראים ליישר קו עם המלצות עבר ולהעביר את האחריות על המעונות למשרד החינוך.

 

"זהו יום היסטורי וההורים חייבים תודה לחברות הכנסת יפעת שאשא ביטון וקארין אלהרר על קידום החוק", אומרת יערה שילה ממייסדות "הקואליציה לחינוך מלידה". עם זאת, לטענתה של שילה, נושא ההכשרות של העובדים במעונות עדיין לוקה בחסר: "לא ייתכן שמי שעברה השתלמות של כמה שעות תוכל להיות מטפלת במעון. עכשיו הזמן להעביר המעונות לאחריות משרד החינוך. חינוך מתחיל מלידה ולא בגיל 3, המעונות אינם בייביסטר לשעות היום, ומשרד החינוך חייב ליטול אחריות חינוכית על הילדים".

עיקרי חוק פיקוח מעונות היום  ()

דו"ח ועדת טרכטנברג מ-2011 המליץ על העברת הסמכות והאחריות על תחום מעונות היום והמשפחתונים לגיל הרך לידי משרד החינוך, ואולם שבע שנים לאחר אותה המלצה – היא לא יושמה. הדו"ח הצביע על שורה של בעיות בפעוטונים, ובהם איכות הטיפול והחינוך להם זוכים הילדים, היעדר פיקוח על סטנדרטים בריאותיים ומחסור בהיצע מעונות.

 

"הוועדה סבורה כי על הממשלה לפעול להעברת האחריות והסמכות על תחום מעונות היום לשר החינוך", נכתב במסקנות הדו"ח. "זאת, בין היתר, מתוך ההכרה בחשיבות החינוך בגילאים אלה והרצון לייצר מדיניות פדגוגית רציפה ושלמה החל משלבי התפתחותו המוקדמים של הילד".עוד נכתב כי "לדעת הוועדה, המלצה זו מהווה את התשתית הבסיסית עליה נשענות יתר ההמלצות בנושא הגיל הרך ויש חשיבות גבוהה ליישומה בהקדם". עם זאת, גורם במערכת החינוך אמר כי "המשרד רוצה את האחריות על המעונות, אבל דורש גם תקנים מתאימים, תקציבים וסטנדרט חינוכי גבוה על מנת לקבל את אותה אחריות ולפקח על הגנים".

מעון נעמ
(צילום: בלה ארביב)

הצעת החוק שאושרה אומנם תביא להידוק הפיקוח על הפעוטונים על ידי שורה של צעדים ובהם, למשל, בדיקת עברם הפלילי של העובדים, אבל אחד ה"חורים" בה הוא תהליך ההכשרה של המטפלות בפעוטונים, שגם לאחר החוק צפויים להיות תנאי הסף לקבלה לעבודה בפעוטונים נמוכים הרבה יותר מאלו שבגנים. מכאן שמשמעות הפיקוח על ידי משרד החינוך תשפיע כמובן באופן ישיר על הכשרת המטפלות ועל תנאי הסף לקבלה עם הפעוטות. כלומר, תחת אחריותו של משרד החינוך, המטפלות תיאלצנה לעבור הכשרה ארוכה ומסודרת, וגם תנאי ההעסקה שלהן צפויים להיות טובים יותר.

 

גביית התשלומים מההורים צפויה להיות מוסדרת ומפוקחת תחת משרד החינוך. בנוסף, יביא המעבר למשרד החינוך ליצירת רצף חינוכי מלידה ועד גיל 18, וזאת במקום המצב כיום, כאשר ישנו נתק בין המערכות במעבר מגילאי הפעוטונים לגן טרום טרום החובה.

 

גם ועדה לבחינת האחריות לתחום מעונות היום שהוקמה בעקבות החלטת ממשלה מ-2015 נמנעה מלעסוק בשאלת אחריותו של משרד החינוך על מעונות היום. במשך שנים טען המשרד כי הוא מוכן לקבל את האחריות – תמורת תוספת משמעותית בתקציב. המעונות, שהיו בעבר תחת אחריות משרד הכלכלה והתעשייה, עברו בהמשך למשרד הרווחה, שמפקחת על חלק קטן מהם בתקציב נמוך יותר מזה הדרוש להפעלה על ידי משרד החינוך.

 

יש לציין כי בישראל ההשקעה בחינוך הגיל הרך נמוכה באופן משמעותי מהממוצע של מדינות ה-OECD. ההשקעה פר ילד בישראל בקבוצת הגילאים הזו עומדת על 2,700 דולרים בלבד בשנה. זאת לעומת כ-14,700 דולרים בגרמניה, כמעט 17 אלף דולרים בשבדיה, וכ-24 אלף דולר בנורבגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גן ילדים ילדות פעוטות פעוטון משחק חיסונים
צילום: shutterstock
מומלצים