"לוקסמבורג הפכה בשנים האחרונות למרכז סטארט-אפ המתחרה בבירות האירופאיות הגדולות"
לוקסמבורג ידועה כבר עשרות שנים כמרכז פיננסי בין-לאומי הידוע באמינותו וביציבותו. בשנים האחרונות ביקשה הממשלה לגוון את הכלכלה ובכך הפכה את הדוכסות להאב של חדשנות ויזמות עבור חברות סטארט-אפ במגוון תחומים המבקשות לפעול בשוק האירופאי
הפיכתה של לוקסמבורג לשחקן משמעותי בעולם ההייטק האירופאי לא מפתיעה לאור הנתונים הקיימים בדוכסות הגדולה: מיקומה האסטרטגי בלב מערב אירופה בין גרמניה בלגיה וצרפת אשר מאפשרים לה נגישות קלה למרכזיים העסקיים הגדולים באירופה, תשתיות מפותחות ומרכזי Data Centers מהמתקדמים באירופה ואוכלוסייה מגוונת הכוללת 170 לאומיים שונים שהופכים אותה למדינה רב-תרבותית, דינמית ופתוחה.
ואכן, בשנים האחרונות הולך ומתפתח בלוקסמבורג אקו-סיסטם סטארטאפיסטי יוצא דופן. "לוקסמבורג הפכה בשנים האחרונות למרכז סטארט-אפ המתחרה בבירות האירופאיות הגדולות. רוח היזמות הטכנולוגית שעלתה באופן יוצא מגדר הרגיל בעמק הסיליקון, אך גם בישראל ובארצות אחרות, הגיעה ללוקסמבורג שידועה היום כיעד אידאלי ליזמות" כך מסבירה קארין שינגן, מנכ"לית בית הסטארטאפים HoST - House of Startups , התוספת האחרונה לאקו-סיסטם הדינמי של לוקסמבורג.
כדי להבין כיצד ההתפתחויות האחרונות בתחומי החדשנות והיזמות בלוקסמבורג מהוות הזדמנות אמיתית דווקא לחברות סטארט-אפ ישראליות שמבקשות לפנות לשוק האירופאי, נפגשנו לראיון אישי עם שינגן ועם נאזיר זובירי מנכ"ל בית הפינטק של לוקסמבורג LHoFT - Luxembourg House of Financial Technology.
תמיכה ממשלתית יוצאת דופן
אומנם לוקסמבורג מדינה יחסית קטנה, אבל היא מתאפיינת בדינמיות ובפתיחות. "לשכת המסחר של לוקסמבורג פעלה רבות כדי לקדם יזמות" מספרת שינגן "היא עשתה זאת בעיקר באמצעות הקמת House of Training ב-2015 ולאחר מכן House of Entrepreneurship ב-2016. HoST הוא כעת השלב השלישי המוקדש להתמודדות עם האתגרים הספציפיים איתם מתמודדות חברות שעוסקות בחדשנות. היום שלושת הבתים האלו מציעים חבילה שלמה, החל מתוכניות הכשרה ועד להכוונה ביזמות, תהליך אשר מוביל להקמת חברות חדשות ולגיוון המרחב התאגידי הקיים".
HoST, שהושק בתחילת הקיץ האחרון, הוא קמפוס המשלב חממות, מרכזי חדשנות, תוכניות האצה עסקיות ושירותי ייעוץ מקצועיים לסטארטאפים. שינגן מספרת כי הרעיון שעמד מאחורי הקמת הקמפוס היה לאגד את האקו-סיסטם של עולמות הסטארט-אפ בלוקסמבורג תחת קורת גג אחת. בין הפעילויות בקמפוס נמצאת חממת (LCI (Luxembourg-City Incubator שפועלת בשיתוף פעולה עם העירייה בדגש על ערים חכמות, טכנולוגיות בניה וכיוצא בזה, Hub@Luxembomurg מאיץ סטארטאפים עם פוטנציאל לצמיחה בין-לאומית וכן פלטפורמת (LOIC (Luxembourg Open Innovation Club, מועדון המחבר תאגידים וחברות גדולות לחברות סטארט-אפ המספקות פתרונות טכנולוגיים חדשניים עבורם. הפלטפורמה מאפשרת לחברי המועדון לפרסם על בסיס שוטף וממוקד קריאות לחיפוש פתרונות טכנולוגיים Innovation calls) "HoST), מתמקד בימים אלו ביצירת אימפקט אמיתי על הכלכלה של לוקסמבורג באמצעות תמיכה בשאיפות ובצרכים של היזמים, והוא מספק להם תמיכה וגישה לרשת מקומית ובין-לאומית של מומחים, תאגידים ומשקיעים" מסבירה שינגן.
הזווית הישראלית
HoST, שממוקם במרכז העיר לוקסמבורג, משתרע על פני שטח של כ-6,000 מטרים רבועים הפרושים על פני חמש קומות ובהם חללי משרדים, חדרי ישיבות, חללי עבודה פתוחים, מרכז כנסים ושטחים ציבוריים ועתידות לפעול בו מעל ל-200 חברות סטארט-אפ. "הרעיון המרכזי היה ליצור סביבה שהיא אידיאלית לסטארטאפים" מסביר לנו יובל סמואלוב, המעצב הישראלי העומד בראש סטודיו סמואלוב ("סטודיו סמואלוב לאדריכלות ועיצוב חווית משתמש") שהיה אחראי לעיצוב HoST.
"ביקשנו למקסם את החשיפה של החברות והיזמים זה לזה דרך ריבוי של שטחים ציבוריים אטרקטיביים, שימור קווי ראיה בין האזורים השונים בכל קומה ועיצוב של חללים שיתאימו לקיום פגישות והתכנסויות בכל גודל ואופי, מישיבה לא פורמאלית של כמה אנשים ועד לאירוע גיוס כספים של 100 אנשים או יותר. עוד הקפדנו על עיצוב צעיר ולא פורמאלי שמעודד ותומך ביצירתיות, ועל תכנון חללים גמישים, שידעו להשתנות ולהתאים את עצמם לחברות שונות בשלבים שונים. ככלל הסביבה העסקית והטכנולוגיה בלוקסמבורג היא פלורליסטית ומגוונת מאוד מכל הבחינות, והשתדלנו להביע את זה בעיצוב אקלקטי ויצירתי הממחיש את המגוון הזה".
אומנם סטודיו סמואלוב כבר צבר רקורד מרשים בעיצוב פרויקטים ברחבי העולם, אך סמואלוב מסביר מדוע לדעתו נבחר דווקא הוא לעצב את הפרויקט הזה "הישראלים נתפסים בלוקסמבורג כחזית עולם הטכנולוגיה, והם אורחים רצויים מאוד. אחת הסיבות שנבחרנו על פני חברות מקומיות רבות לעצב את החממה הזו, היא הרצון להביא משהו מתרבות הסטארטאפים הישראלית ללוקסמבורג. הגישה העיצובית שלנו – פוקוס על חווית המשתמש בחלל ותכנון שמותאם בול לצרכים שלו, התקבלה בהערכה ופרגון וזוכה כיום, כמה חודשים לאחר הפתיחה, להדים חיוביים מאוד".
לוקסמבורג וישראל פועלות יחדיו במסגרת שיתופי פעולה אסטרטגיים הכוללים את פעילות המשרד הכלכלי של לוקסמבורג בישראל, הפועל לקידום הקשרים העסקיים בין המדינות ומסייע לחברות ישראליות להרחיב את עסקיהן גלובלית באמצעות לוקסמבורג, שמהווה עבורן את שער הכניסה לשווקים האירופאיים. "משרד הכלכלה של לוקסמבורג יחד עם הנציגות המקומית בישראל ארגנו יחד כמה משלחות מוצלחות בלוקסמבורג עבור חברות סטארט-אפ ישראליות בתחומי פינטק וסייבר סקיוריטי." מספרת שינגן.
שינגן מאמינה בשיתופי הפעולה בין שתי המדינות ובתרומתם לשני הצדדים. "ככוח המניע והמאוגד של האקו-סיסטם של חברות הסטארט-אפ בלוקסמבורג, HoST הוא שותף אידיאלי עבור שחקני יזמות ישראליים. ישנם מאמצים שוטפים לבניית שיתופי פעולה בין האבים ישראליים ו-Host, וזאת כדי לחלוק משאבים ורשת של לקוחות, משקיעים ותאגידים. כמו כן אנחנו מעוניינים בתוכנית חילופי סטארטאפים (exchange programs) המציעה לחברות סטארט-אפ הן בישראל והן בלוקסמבורג חשיפה ללקוחות ולשותפים מקומיים. נוסף על כך, יהיה זה מעניין במיוחד להרחיב את פלטפורמת LOIC, אשר באמצעותה יוכלו תאגידים המעוניינים להטמיע חדשנות ("Open Innovation") להציע קריאות לחברות סטארט-אפ בחממות ישראליות".
נחיתה רכה לחברות פינטק
בשנים האחרונות לוקסמבורג מושכת במיוחד את תשומת ליבה של תעשיית הפינטק הישראלית המשגשגת. לוקסמבורג, אשר ידועה כמרכז הפיננסי של אירופה, מהווה קרקע פורייה לקידום טכנולוגיות פיננסיות. "האקו-סיסטם של הפינטק בלוקסמבורג מרגש, מהדהד וצומח במהירות! יש התרגשות רבה בקרב כל בעלי העניין לרבות הממשלה והרגולטור והיא מגובה במעורבות ופעילות אותנטית מצדם". כך מסביר לנו נאזיר זובירי, מנכ"ל LHoFT, בית הפינטק החדש המוקדש לקידום הפינטק בלוקסמבורג. LHoFT היא אחת מהיוזמות החשובות שפועלות כיום ב-HoST ובלוקסמבורג בכלל והיא משמשת למעשה גורם מקשר בין תעשיית השירותים הפיננסיים הענפה בלוקסמבורג לבין חברות פינטק.
"LHoFT הוא שיתוף פעולה בין הסקטור הפרטי והממשלתי והינו גוף ללא מטרות רווח הממוצב כחממת הפינטק והחדשנות עבור לוקסמבורג והאיחוד האירופאי" ממשיך זובירי "ב-LHoFT אנחנו עובדים בצמוד למגוון גורמים בעלי עניין בתעשייה, מקומיים ובין-לאומיים, ארגונים, יוזמות ומשרדי ממשלה, כל זאת במטרה להוביל מערך יעיל יותר של עסקי הפינטק, לעשות עסקים, לצמוח בלוקסמבורג ולספק נחיתה רכה לפלטפורמות שמעוניינות בגישה לשוק האירופאי".
תעשיית הפינטק הולכת להביא לשינויים עצומים בשירותים הפיננסים. "תעשיית השירותים הפיננסים מתפתחת להבנה טובה יותר של צורכי הלקוח, והכי חשוב, של ההתנהגות שלנו. טכנולוגיות פיננסיות מנוצלות יותר ויותר כדי להתיישר עם חיינו." מסביר זובירי. "אני מקווה שבקרוב הפינטק יסייע לרוב הבנקים להפוך לבלתי נראים ויסיר את החיכוך הפיננסי לחלוטין".
ללוקסמבורג, כמרכז הפיננסי המוביל של גוש האירו ומרכז הקרנות השני הגדול בעולם, יש הרבה מאוד מה להציע דווקא לחברות הפינטק הישראליות. "הדוכסות הגדולה מהווה מקום אסטרטגי באירופה לפעילות עם נגישות קלה לפריז, לונדון, ציריך, אמסטרדם, פרנקפורט ובריסל, ויש לה קשרים טובים עם אסיה וביחוד עם סין ויפן. למעשה שבעה מתוך הבנקים הגדולים של סין מיקמו את מרכז הפעילות האירופאית שלהם כאן בלוקסמבורג" מספר זובירי. LHoFT סייעה כבר ללמעלה מ-170 סטארטאפים שביקשו לקבל גישה למרכזים הפיננסים של לוקסמבורג. "בשל יכולות המרכז, יש יתרונות ברורים לחברות B2B בתחום הפינטק המספקות פתרונות עבור ניהול קרנות, ביטוח ובנקאות פרטית" ממשיך זובירי "כמו כן יש כאן הזדמנויות אדירות לחברות המתמחות ב-Data Science, בבינה מלאכותית וב-RegTec".
הזדמנות הכניסה לשוק האירופאי
לוקסמבורג היא דוגמה לאופן שבו תנאים דמוגרפים טובים, כוח עבודה מלומד ותמיכה חזקה מצד הממשלה יכולים לייצר אקו-סיסטם יש מאין. "בלוקסמבורג תוכלו לעשות עסקים בצרפתית, גרמנית ואנגלית. כוח העבודה של לוקסמבורג הוא מלומד, מוכשר ומגוון שכן 47% מהאוכלוסייה היא זרה. לוקסמבורג מאוד גמישה מבחינת חדשנות וההיסטוריה שלה מוכיחה זאת" מסכם זובירי, ושינגן מוסיפה: "בחינת מוצר בלוקסמבורג משמעותו בחינת מוצר בשוק האירופאי בצורה מרוכזת, שכן לוקסמבורג מייצגת שוק בין-לאומי במושגים של הרגלי צריכה. בלוקסמבורג תוכלו לפגוש חברות בין-לאומיות, קרנות מכל אירופה ובאופן כללי תמיד יהיו לכם את אנשי הקשר שיסייעו לכם בשאלות על אודות השוק האירופאי".
לפרטים נוספים: https://www.investinluxembourg.co.il