החילונים חייבים לצאת להצביע
בניגוד לדתיים וחרדים, שיעור ההצבעה החילוני בבחירות המקומיות חושף אדישות. מי שאכפת לו מחינוך, תחבורה ובילוי בשבת מוכרח לצאת לקלפי
באופן מסורתי חילונים לא אוהבים להצביע בבחירות המקומיות. בכלל, שיעור ההצבעה הכללי נמוך וב-2013 הוא עמד על קצת יותר מ-50%. אבל בערים בעלות רוב חילוני כמו תל אביב, חיפה או חולון הצביעו פחות מ-40% מהתושבים, בעוד בערים דתיות כמו אלעד או נתיבות חצו אחוזי ההצבעה את רף ה-80%. במקומות רבים הבחירות מאוד מנומנמות, וגם כשיש מאבקים, חילונים רבים נשארים אדישים לשאלה מי ייבחר בין הנצים.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
זו כמובן טעות, בעיקר למי שהצביון החילוני של עירו חשוב לו. בירושלים המאבק הדתי בולט במיוחד ושם סביר שהחילונים יתלכדו סביב המועמד החילוני היחיד, אבל גם בערים בעלות אופי אחר יותר יש חשיבות מכרעת להצבעה החילונית.
לעיריות בישראל יש כוח לא מבוטל, וגם אם הן נאלצות פעמים רבות להיכנע לגחמות השלטון המרכזי, עדיין השפעתן רבה. חוק המרכולים אמנם נותן זכות לשר הפנים להכריע בנושא פתיחת מרכולים בשבת, אבל ככל שעיריות רבות יותר יאתגרו אותו בחוקי עזר הנוטים הדבר יקשה עליו לממש את החוק הבעייתי הזה. בנושא פתיחת מסעדות, בתי קפה, בתי קולנוע ומוסדות תרבות בשבת, אין חוק דומה, ולעירייה סמכויות רבות לקדם נושאים אלו.
שר התחבורה מונע אמנם תחבורה ציבורית בשבת, אבל עיריות יכולות לעודד פתרונות אלטרנטיביות מקומיים שהשר לא יוכל למנוע. בנושא החינוך לעיריות יש משקל רב שיכול לשמש מול ניסיונות של משרד החינוך לקדם הדתה של מערכת החינוך הממלכתי. ראינו בשנתיים האחרונות כיצד ראשי עיר עמדו בראש המאבק נגד כניסת עמותות דתיות לבתי הספר והגנים שבתחומי שליטתם. החלטתו של ראש עיריית תל אביב רון חולדאי לאסור על קיום אירועים בהפרדה מגדרית בכיכר היא עוד דוגמה כיצד ראש רשות בעל תודעה חילונית יכול להשפיע על אופייה של עירו.
תל אביב, אגב, היא כנראה העיר החילונית ביותר בישראל, אבל גם בה יש עוד הרבה מה לעשות ולתקן. בערים אחרות – ממודיעין ועד הרצליה, מנהריה עד אילת – העבודה רבה יותר. אנחנו כולנו חווים על בשרנו את העובדה שבמשך עשרות שנים הזנחנו את הצורך לשמור על חילוניותנו. הרשויות המקומיות לא יוצאות מן הכלל הזה.
כדי שראשי עיר בעלי תודעה חילונית יעמדו בפני הממשלה, הם צריכים קודם לנצח, ורצוי שברוב גדול. לא פחות, חשוב שהרכב מועצת העיר יהיה כזה שיישקף את העוצמה החילונית. בעיר מעורבת שבה חרדים ודתיים יצביעו בהמוניהם בעוד חילונים יישארו בבית, הרכב המועצה ייטה לכוון הדתי, וראש העיר ייאלץ להתחשב בכך.
לכן, קודם כל ולפני הכול, חייבים ללכת להצביע. אבל זה לא מספיק. מועמדים חילונים רבים לא עוסקים בנושא החילוני, מוכנים להתקפל לכל דרישה דתית למען חיזוק שלטונם, וודאי לא ללחום למען חילוניות עירם. חלקם אף חתם מראש על הסכמים קואליציוניים שערורייתיים עם המפלגות הדתיות והחרדיות. לכן חשוב להקפיד להצביע למועמדים שיקדמו את הנושאים החילוניים.
מה עושים? אפשר לפנות לפורום החילוני להתייעץ. מעבר לכך, הייתי מציע שלושה עקרונות מפתח: הראשון הוא ניסיון העבר. חייבים לתגמל מועמדים שנלחמו עבור הנושא החילוני ולהעניש כאלו שהיו אדישים, או גרוע מכך, הצביעו נגד האינטרס החילוני או חתמו על הסכמים קואליציוניים שפוגעים באינטרס הזה. שם המפלגה יכול כאן להטעות. נתקלנו כבר במקרים שבהם נציגי מפלגות בעלות אוריינטציה חילונית כשלו שוב ושוב בהצבעות נגד האינטרס החילוני. לכן ראוי שהבדיקה תיעשה ברמת המועמדים ולא לפי שם המפלגה.
שנית, יש לשאול אם הרשימה כוללת אקטיביסטים חילונים המוצבים במקומות ריאליים. במקרים אחדים, למשל ברמת השרון, קבוצה אקטיביסטית חילונית רצה עצמאית למועצה. במקרים אחרים, למשל בגבעתיים, התאחדה רשימה אקטיביסטית חילונית עם רשימה אחרת. במקרים רבים אחרים שולבו פעילי שטח חילוניים ברשימות השונות.
העיקרון השלישי: חשוב שהמועמד והרשימה שבה בוחרים ייצא בקמפיין חד-משמעי בזכות החילוניות. לא הייתי ממליץ להצביע לרשימה שלא עשתה אף פעם כלום בנושא רק כי אימצה לפני הבחירות קמפיין חילוני, אבל באותה מידה הייתי מוטרד מרשימה שיש לה היסטוריה בתחום אבל מצניעה את הנושא החילוני בקמפיין שלה. בסופו של דבר, ראשי העיריות וחברי המועצה יידרשו לעמוד בהבטחות שהם פיזרו לקראת הבחירות, וכדאי שאלה תהיינה הבטחות בנושאים חילוניים.
במקומות כמו ירושלים או אשדוד, הצבעה למועמד חילוני קריטית להמשך הקיום החילוני בעיר. אבל גם במקומות אחרים ההצבעה למועמדים שמקדמים חילוניות תבטיח שימור צביון, הגנה על זכויות החילונים ושיפור המצב הקיים בתחומי החינוך, התחבורה והשבת.
מעבר לכך, הבה נשתמש בבחירות המקומיות הללו כדי לאותת לכנסת. מעטים הם חברי הכנסת הנוכחית שמקדמים נושאים חילוניים. בואו נעביר להם מסר שהנושאים הללו חשובים לנו ומהווים שיקול בהצבעות שלנו. בימים אלו העם הפולני מבהיר את כעסו על הממשלה שלו באמצעות הבחירות המקומיות. לפחות בנושא החילוני יש לנו הזדמנות לפעול בצורה דומה.
- ד"ר רם פרומן הוא יו"ר הפורום החילוני
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
ד"ר רם פרומן
מומלצים