מתגעגע לסגה: אספן הקונסולות שממציא מכונות משחק
שי פלד אוגר במרתף ביתו קונסולות היסטוריות, לצד מכונות שהוא בונה בעצמו. "אנחנו הדור שזוכר מה זה אטארי, הילדים שלנו כבר לא יידעו מה זה"
במרתף ביתו שבנס ציונה מחזיק שי פלד באוסף הגיימינג המרשים שלו. זה התחיל מאספנות פשוטה של קונסולות משחק קלאסיות, והמשיך בכך שכיום הוא מאפסן מכונות ארקייד פעילות ורועשות. את המכונות, אגב, הוא בונה בעצמו - חלקן ממש מאפס.
חלק מהמכונות נראות שגרתיות: תוכלו לעמוד מול מכונת עץ אדומה ולשחק "סטריט פייטר 2", בדיוק כמו שאתם זוכרים מהילדות שלכם, כולל הג'ויסטיקים העגולים והכפתורים הצבעוניים, שאפילו עושים את הקליק המדויק הזה שכל חובב ארקייד יידע לזהות מיד. חלק מהמכונות הן כבר פרי דמיונו הפרוע של פלד, החל משולחן קפה שמרכזו נחתך על מנת להכניס לתוכו מסך מחשב ענק שמריץ ווינדוז 10, ועד לחבית בירה ענקית שאליה הוצמדו מסך וקופסאות כפתורים, ושעליה יכולים שני שחקנים לשחק זה נגד זה.
בימים פלד הוא איש הייטק, מנהל מרכזי תמיכה טכנית, אבל בלילות הוא יכול למצוא את עצמו מחווט חוטים על עוד מכונה משוגעת שהמציא. "במקור התחלתי לאסוף מכונות", הוא אומר. "הייתי אספן של מכונות אטארי, נינטנדו וסגה, וכל המכונות שהיו פעם, ובשלב מסוים הבנתי שזה פחות כיף לי. אני רק אוגר אותן, אני לא משתמש בהן וזה רק ליופי כי חבל עליהן. לפני כמה שנים החלטתי לנסות, ובניתי מכונת ארקייד מלאה בגובה שני מטרים. אז התאהבתי בעבודה עצמה של ליצור מכלום, מעץ ומחומרי גלם. בדרך כלל מה שעושים זה להוריד תוכניות מהאינטרנט, להזמין עץ לפי המידות, לצבוע ולהוסיף מדבקות, להזמין כפתורים ולהרכיב הכל יחד לפי התוכנית. אני עובד בצורה קצת אחרת".
פלד מתאר את תהליך העבודה שלו, שפועל על פי עיקרון מרכזי אחד: לא לעשות את הדברים בדרך הסטנדרטית. "בניתי למשל מזוודה ניידת עם מסך", הוא מספר. "במזוודה יש כמה אלפי משחקים. יש שם מחשב קטן שנקרא רספברי פיי, שהוא מבוסס לינוקס, יש גם חיישן של אקסבוקס, ועד ארבעה שחקנים יכולים להתחבר ולשחק עם שלטים אלחוטיים. מי שרוצה סוגר את המזוודה, לוקח אותה למקום אחר ומשחק איפה שהוא רוצה".
פלד מעריך כי כבר הספיק לבנות בין 20 ל-30 מכונות עד היום. "אני משתדל לקחת את הרהיטים שיש לנו בבית ולנסות ליצור את המערכת בתוכם, כדי שהמכונה תיטמע בעיצוב שכבר קיים בבית. למשל, שולחן קפה שחתכתי אותו באמצע, הכנסתי בו טלוויזיה, מתחת לטלוויזיה יש מחשב, מקלדת ועכבר אלחוטיים, ויש פה שלטים של אקסבוקס. זה מחשב לכל דבר".
וכמה עולה מכונה כזאת, אם אתה מוכר?
"בסביבות 4,000 שקל, אבל המטרה היא לא למכור אלא לחשוף את הדור החדש למה שאנחנו גדלנו עליו. אני עושה סדנאות ומסביר לילדים, או להורים שרוצים להיחשף לזה, איך בונים את המכונה הזאת לבד. היום הייתי בבית ספר והרציתי על היסטוריית הגיימינג, איך הכל התחיל ולמה בכלל זה טוב.
"חלק נוסף ממה שאני עושה זה לחדש ציוד ישן, פלייסטיישנים ואקסבוקסים. אני מסדר אותם, הולך לעמותות, בתי ספר ומשפחות נזקקות ותורם להם חבילה שעובדת. לא משהו שהוא מקרטע, אלא משהו שאפשר לשחק איתו. זה כיף כשאתה מגיע למקום שאין בו קונסולה, ואתה רואה את העיניים נפתחות. זה מחמם את הלב".
ומה העתיד של המשחקים האלה?
"אני מעריך שתוך 20-15 שנה הדבר הזה ייעלם. אנחנו הדור שזוכר את זה, הילדים שלנו כבר לא יידעו מה זה".