מהגונג ועד לרכב הצעצוע: ישראל וסין מהדקות יחסים
בביקור הראשון של בכיר סיני ב-18 השנים האחרונות בישראל, חתמו נתניהו וסגן נשיא סין על הסכמי שיתוף פעולה בתחומים רבים. "התוכנית שעליה חתמנו היא ביטוי נוסף להתקדמות המרשימה ביחסי המדינות", אמר סגן הנשיא הסיני. נתניהו: "יש שותפות טבעית בינינו"
ראש הממשלה בנימין נתניהו וסגן נשיא סין וואנג צ'ישאן השיקו אחר הצהריים (יום ד') את ועידת החדשנות ישראל-סין הרביעית במכות על פעמון גונג סיני מסורתי. ביקורו של צ'ישאן הוא ביקור ראשון של מנהיג סיני רם דרג מאז ביקורו של נשיא סין ג'יאנג דזה-מין בישראל בשנת 2000 וכלל עליית מדרגה בשיתופי הפעולה בתחומים רבים בין המדינות.
יו"ר הפרלמנט הסיני, שנחשב שלישי בהיררכיה הסינית, ביקר בישראל לפני שלוש שנים - אך אישיות בסדר גודל של נשיא-סגן נשיא לא ביקר בישראל ב-18 השנים האחרונות.
סגן הנשיא צ'ישאן נחשב האיש החזק ליד הנשיא שי ג'ינפינג. הוא הגיע לישראל בראש משלחת גדולה של בכירים סינים שכוללת שני שרים ו-12 סגני שרים. שלשום ביקר סגן הנשיא בכנסיית הקבר וטמן פתק בין אבני הכותל המערבי. צ'ישאן אמר כי מעבר לביקור היסטורי זהו ביקור שבו הוא מעריך את העם היהודי ואת ערכיו.
סגן הנשיא הסיני נפגש עם נשיא המדינה ראובן ריבלין ואמר לו כי "היחסים בין המדינות מבוססים על היסטוריה משותפת ארוכה, כפי שהזכרת, וגם על שותפות בחדשנות. לישראל אין משאבי טבע גדולים, אבל נס הפיתוח נשען על ההון האנושי האדיר של העם הזה".
במהלך הוועידה חתמו שתי המדינות על הסכם לארבע שנים להגברת שיתופי הפעולה במגוון תחומים ובהם חדשנות, מדע, חינוך, כלכלה, סחר, טכנולוגיה, בריאות, איכות סביבה, אקדמיה, מש"ב (הסוכנות לסיוע של משרד החוץ) וחקלאות. סגן הנשיא אמר: "תוכנית הפעולה לארבע השנים הקרובות שעליה חתמנו היא ביטוי נוסף להתקדמות המרשימה ביחסי המדינות ומשקפת את ה'שותפות המקיפה בחדשנות' שעליה הכריזו נשיא סין וראש ממשלת ישראל בשנה שעברה בעת ביקורו בסין".
ראש הממשלה אמר באירוע החדשנות כי "סין היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם והיא צומחת במהירות. ישראל היא בין המדינות המובילות בחדשנות בעולם. היא מעצמה טכנולוגית עולמית. אני מאמין שאפשר להפיק יותר מהסחר, ומסחר חופשי, כיוון שסחר חופשי בינינו יאיץ יוזמות משותפות, הכרה במומחיות משותפת על ידי חברות ישראליות ועל ידי שותפות הסחר הסיניות שלהן".
"יש שותפות טבעית בינינו. אנו רוצים להרחיב אותה לטובת שני העמים שלנו. חברות סיניות כבר פותחות מרכזי מחקר ופיתוח ברחבי ישראל, ומצטרפות למאות חברות בינלאומיות אחרות שבחרו בישראל כמרכז החדשנות שלהם. החברות הסיניות מעורבות גם בעשרות פרויקטים אסטרטגיים של תשתיות בישראל. דנו בזה באריכות בפגישתנו".
סגן הנשיא וראש הממשלה יצאו ביחד לביקור בתערוכת חדשנות ישראלית שהוקמה במשרד החוץ. בין השאר, ביקרו בדוכן של חברת "סאטוראס" שפיתחה חיישן שמושתל בתוך גזע של עץ, מודדת את מצב המים בעץ ועוזר לחקלאי לקבל החלטות ולנהל את ההשקיה.
עוד ביקרו בדוכן של חברת "אינווויז" שמפתחת פתרונות חישה מתקדמים וטכנולוגיית ראייה ממוחשבת. החברה השיקה חיישן חדש שמאפשר נהיגה אוטונומית שתוטמע בתוך מערכות הרכב האוטונומיות. הפיתוח ישתלב בכלי רכב בייצור סדרתי.
סגן הנשיא הסיני הפעיל רכב צעצוע עם מערכות הנעה חשמליות חדישות של חברת IRP שזכו באליפות העולם למכוניות שלט תחרותיות שהתקיימה בסין ב-2017 ובאליפויות בכל העולם. המערכת נחשבת למהירה ולחזקה בעולם. ואולם, רכב הצעצוע היה כל כך מהיר שסגן נשיא סין איבד עליו שליטה והוא התנגש ברגלו של ראש הממשלה נתניהו, שגילה כישורי קפיצה לא רעים כדי לחמוק מהרכב.
עוד בחנו השניים מוצר של חברת "אלמינדה" שמבצע קריאת גלי מוח בזמן אמת תוך שימוש במאגרי מידע גדולים ובבינה מלאכותית (AI) כדי למפות את תפקודי הרשתות המוחיות לכדי חתימה אישית ייחודית. המוצר פותח לצורך בדיקה תקופתית של בריאות המוח לזיהוי ואבחון מוקדם של מחלות כגון אלצהיימר ודיכאון, ובחירת טיפול מותאם אישית מתוך מגוון טיפולים אפשריים.
עוד ביקרו בדוכן של חברת "ארליסנס" שפיתחה מערכת שמאפשרת לצוות המטפל לעקוב בזמן אמת אחר מצבו הבריאותי של חולה, לבצע ניתוח על סמך אלגוריתמים של ביג-דאטה ולזהות מצבי סיכון ע"י מדידת מדדים חיוניים ללא כל מגע עם הגוף. הטכנולוגיה של החברה מהווה פתרון אידיאלי עבור בתי חולים, מוסדות סיעודיים, מרכזי שיקום ובתי אבות ומסייעת לצוות המטפל ע"י מתן התראות בזמן אמת בנוגע לשינויים בקצב הלב ובקצב הנשימה, מאפשר התערבות רפואית מוקדמת, מתן טיפול מתאים וזיהוי מגמות אישיות של המטופל ע"י "שילוב פרמטרים". בנוסף, התראות על יציאת המטופל מהמיטה נשלחות לצוות המטפל בזמן אמת, מאפשר לצוות להגיע למיטת המטופל ולסייע לו לקום מהמיטה.
גלעד כהן, סמנכ"ל אסיה והפסיפיק במשרד החוץ, אמר כי הסינים רוצים להשקיע בישראל והכריזו על ישראל כמדינה השנייה אחרי שוויץ כשותפה אסטרטגית בתחום החדשנות. "סין היא יעד היצוא מספר 2 של ישראל. הסינים באים לכאן ורוצים להשקיע פה בהיי-טק. הם קיבלו מסר מההנהגה: 'לכו תעשו עסקים בישראל. תשקיעו בחדשנות'. אנחנו עובדים גם על איזור סחר חופשי עם סין שיגדיל את היצוא הישראלי במאות מליוני דולרים ויוזיל מוצרי צריכה", אמר. כהן הדגיש כי היחסים המשתפרים עם סין אינם באים על חשבון אף אחד וגם לא נגד אף אחד.