פנו לכם שבת סתווית: "הגן הנעלם" ייפתח אחרי 50 שנה
תחילת הסיפור ב-1934, אז רכש הברון פליקס דה מנשה פרדס בכפר סבא כדי לבנות סביבו בית נופש בלב גן פסטורלי. מאז החליף המקום בעלים, ובמשך עשרות שנים חצצה גדר בין הציבור לפינת החמד. לקראת פתיחתו, חזרנו אל הסיפור של גן הברון מנשה
כשהתקדמנו לכיוון השער הנעול, אמא ושני ילדים קטנים בדיוק יצאו ממנו דרך פרצה קטנה בין השער לגדר. "נכנסנו לראות את הצמחים", היא הסבירה בטון מתנצל – למרות שבכלל לא שאלנו.
ההפתעה של האמא הייתה מובנת. זה יותר מ-50 שנה שגן הברון מנשה שבכפר סבא סגור למבקרים – עובדה שבגללה גם הוענק לו הכינוי "הגן הנעלם". אולם, בחודשים הקרובים זה צפוי להשתנות, והגן יפתח את שעריו לציבור הרחב.
למרות כינויו של הגן, את חשיבותו ההיסטורית של המקום לא ניתן להעלים כל כך בקלות. את הפרדס, שבשטחו הוקם הגן, רכש ב-1934 הברון פליקס דה מנשה שהתגורר באלכסנדריה. דה מנשה היה מראשי הקהילה היהודית במצרים ודמות מרכזית בכלכלתה של מצרים דאז. הוא תכנן לבנות במקום בית נופש, שסביבו גן בוטני מטופח.
הברון דה מנשה הזמין את חיים ומרים יפה לנהל ולטפח את הגן ולעבוד בפרדס הסמוך לו, והשניים – לימים הוריו של אלוף אברהם יפה, מפקד פיקוד הדרום שהיה בהמשך גם יו"ר רשות שמורות הטבע וחבר כנסת – עברו להתגורר בבית הקטן שהוקם על הגבעה במרכז הגן. וילת הנופש עצמה לא נבנתה מעולם, אך הגן הוקם והובאו אליו צמחים נדירים מרחבי העולם.
בהמשך, הפך הגן למקום מפגש חשאי של יוצאי ארגון "השומר", וכן של לוחמי "ההגנה" והפלמ"ח. בגג הבית הקטן היה סליק, ועל הגג תחנת קשר סודית שהוסוותה בשובך יונים. אלחוטאית של הפלמ"ח שהוצגה בפני אורחים כעוזרת בית, גרה בבית דרך קבע, שהתה בעמדה בלילה וישנה ביום. משפחת יפה הפכה את הגן גם למקום מפגש מרכזי לשחקני תיאטרון, בהם אהרון מסקין וחנה רובינא, ואף השחקנית האיטלקייה סופיה לורן שביקרה במקום במהלך שהותה בארץ לרגל צילומי הסרט "יהודית". בגן גם צולם הסרט "הכלה וצייד הפרפרים" שבו שיחקו גילה אלמגור ויוסי בנאי.
"הכלה וצייד הפרפרים", צולם בגן בשנת 1974
בשנות השישים מכר ג'ורג' דה מנשה, בנו של הברון פליקס, את השטח לאיש העסקים שאול אייזנברג. "יש לנו עדויות עוד מ-1968 לרצונה של העירייה להעביר את הגן לרשות הציבור", אומר מנכ"ל עיריית כפר סבא, איתי צחר. בשבוע שעבר, נחתם הסכם בין נציגי משפחתו של שאול אייזנברג, בהם בתו אדית רוזנפלד, לבין העירייה – ולפיו הגן יעבור לידי העירייה ל-25 השנים הבאות, והוא ייפתח לציבור לאחר עבודות שימור וגינון נרחבות.
"אני מודה למשפחת אייזנברג על הסכמתה למתווה שסוכם וממנו ייהנו תושבי העיר", מוסיף צחר. "אנו, בעיריית כפר סבא, נעשה כל שנדרש כדי לשמור על יופיו וייחודו של הגן, לטפח ולשמר את המגוון הצומח שבו למען תושבי העיר".
הגן, שהוזנח במשך שנים ארוכות, משתרע על פני כ-10 דונמים, ונטועים בו עצים עתיקים בני יותר מ-90 שנים. אל הגן מובילות שדרות ברושים ארוכות, שאמנם היו פוטוגניות יותר בעבר כשחצצו בין שטחי הפרדסים שאינם עוד, אך הן עדיין מרשימות. בשטח הגן גינות קקטוסים, צמחייה טרופית וצומח ים תיכוני, בנוסף לעצי אשכוליות אדומות וקלמנטינות. לא כל הצמחים המקוריים שרדו את שנות ההזנחה הארוכות, והבית הקטן וההיסטורי הושחת. את הפרדסים סביבו החליפו בתי שכונת "כפר סבא הירוקה".
"המקום בעל חשיבות אמוציונאלית ונוסטלגית עבורנו", אומרים במשפחת אייזנברג. "מאז ומתמיד, גן הברון מנשה היה סמל סטטוס לעיר כפר סבא כאתר היסטורי, ובעל חשיבות עליונה לשימור. מכאן נולד הרצון המשפחתי לאפשר לפתוח את שערי הגן לתושבי העיר ולכלל ציבור מדינת ישראל. אנו סומכים על צוות העירייה שיפעלו לטובת הציבור בצורה הטובה ביותר ושמחים על ההחלטה הזו".
צביקה צרפתי, ראש העיר כפר סבא, ציין במעמד החתימה על ההסכם כי מדובר ב"אתר היסטורי חשוב ברמה הארצית". לדבריו, "להחלטה חשובה זו משמעות ערכית רחבה. זהו יום מרגש עבורי באופן אישי ועבור תושבי העיר בכלל".