מע"מ על הטיפים: רשות המסים שותקת אבל מאשימה את המסעדנים
ברשות המסים ממשיכים לשמור על עמימות בכל הנוגע להחלטתם בעניין מיסוי הטיפים, אך לא חוסכים בביקורת: "המסעדנים אשמים בכל הסיפור הזה. אם הם לא היו משתלטים על כספי הטיפים לא היינו מתערבים". המסעדנים: "הרשות מתבססת על פרשנות מעוותת. אי הוודאות בנושא המיסוי בלתי נסבלת"
חודשיים לפני המועד בו יחלו הטיפים המשולמים למלצרים להיות מחויבים גם בביטוח לאומי ובהפרשות סוציאליות, רשות המסים עדיין לא הכריעה מה בכוונתה לעשות בעניין המע"מ.
נזכיר, כי לפני כחצי שנה קבע בית הדין לעבודה בפסק דין תקדימי (שיכנס לתוקף בתחילת 2019), כי טיפים המשולמים למלצרים יחשבו כהכנסה של בית העסק, בגינה ישולמו ביטוח לאומי ופנסיה.
למרות שבית הדין לא התייחס בפסיקתו לסוגיית המיסוי של הכספים הללו, ברשות נוטים לחייב את ההכנסות מטיפים בתשלום מע"מ, כפי שפרסמנו לראשונה ב-ynet. מהלך זה עלול לפגוע הן במסעדנים והן במלצרים עצמם. עם זאת, ברשות לא פרסמו עד כה כל הנחיה בנושא.
לטענת היועצים המשפטיים המייצגים את המסעדנים, חיוב במע"מ יהיה טעות ופרשנות מעוותת של פסק הדין.
בפאנל שנערך בנושא השבוע במסגרת כנס של לשכת יועצי המס באילת, אמר עו"ד ירון טיקוצקי, המייצג את המסעדנים "אני לא מבין איך אפשר לגבות על זה מע"מ? אני סועד במסעדה, קיבלתי חשבון של 90 שקל נתתי לו (למלצר) שטר של 100 והוא החזיר לי עודף 10 שקלים. לקחתי את העודף שמתי לו ביד ואמרתי – זה בשבילך. הוא לקח ושם את זה בכיס. איך אפשר להגיד על ה-10 שקלים האלה שבעל המסעדה צריך לשלם מע"מ? מע"מ על מה? אני קיבלתי עודף ועשיתי עם העודף הזה מה שבא לי?"
עו"ד עמית גרוס, מומחה בדיני עבודה המייצג גם הוא את המסעדנים, הוסיף "בסופו של יום עם מס הכנסה שהמלצרים ישלמו אנחנו נסתדר. רובם לא מגיעים לסף המס ומי שמגיע שישלם, אבל עם מע"מ זה להיכנס לכיס שלא לצורך. אין שום סיבה להכניס את מע"מ".
דברים דומים השמיע גם רו"ח אמיר קינן, נציג הלשכה,"אנחנו תמיד אומרים שאנחנו רוצים לגבות מס אמת, הרי את הכסף הזה נתן הסועד למלצר. זו הרי המשכורת שלו, ההכנסה שלו. זה מה שמגיע לו, זה מנדיבות לבו של הסועד. מה הוא קשור עכשיו למע"מ? המסעדות הן רק צינור להעברת הכסף".
הטיפ זה גם עבור האווירה
למרות שברשות המסים מעדיפים לשמור על עמימות בנוגע להחלטתם בנושא, כאמור, רצונם הוא לחייב את הטיפים במע"מ. נציגת רשות המסים, עו"ד מיכל טולדנו, אמרה בפאנל כי "רשות המסים מאמינה שהכנסות של התשר הן הכנסות של העסק. הרי גם אם המלצר היה הכי נחמד שבעולם אבל המוזיקה היתה רועשת מדי, או שאחרי זה הייתי צריכה לבלות בשירותים בגלל שהאוכל היה מקולקל, אז אני לא אשאיר טיפ, כלומר זה לא רק המלצר, זה האווירה, זה המקום, זה המסעדה.
"המסעדנים יכולים להגיד: 'מה אתם רוצים, לכו למלצרים תגבו מהם', אבל כל שיטת המס משכירים היא בניכוי מס במקור – בטיפים אין אפשרות כזו. אנחנו גם לא רוצים להטיל על המלצרים חובה להגיש דו"חות".
רו"ח דוד שילון, מנהל אגף ברשויות מע"מ, חיזק את דבריה ואמר כי "המלצר הוא אורגן של המסעדה והוא לא עובד בחלל ריק. ההנחה היא שהמלצר הוא לא נותן שירות בפני עצמו, הוא לא עוסק פטור, הוא עובד דרך המסעדה ולכן הוא יחד עם המסעדה נותן את השירות. לכן כל מה שעובר דרך המסעדה כולל הטיפים חייב במע"מ".
לאן הולכים הטיפים?
תומר מור, ראש עמותת "מסעדנים חזקים ביחד" והבעלים של מסעדת ג'רמיה בתל אביב, סיפר על הקשיים עמם מתמודדים המסעדנים ואי הוודאות השוררת בענף בכל הקשור להיבטי המיסוי על הטיפים.
"להיות עצמאי בישראל זה לא פשוט", אמר. "בעקבות השינויים הרגולטוריים התכופים וההיטלים השונים, כמות הדברים שאנחנו מתעסקים בהם, האחריות שנופלת עלינו, היא עצומה. בשנת 2008 שיעור הרווח בענף עמד על 17%, ב-2018 אנחנו עומדים על 3% רווח. זה לא רווח – זה הפסד. 12 אלף עסקים עם מחזור של 20 מיליארד שקל בשנה מעסיקים כ-200 אלף עובדים מתוכם כ-100 אלף מלצרים. אנחנו מצפים שמישהו יבין את המצוקה ויתחיל לטפל בבעיות".
נציגת רשות המסים, מיכל טולדנו, לא התרשמה במיוחד מהנתונים שהוצגו ואמרה כי "מי שאשם בכל הסיפור הזה (חיוב המע"מ) הוא המסעדנים". טולדנו הזכירה את פסק הדין בעניין "נייט קופי" שבעקבותיו הוחלט לחייב לשלם למלצרים שכר מינימום.
"עד פסק הדין הזה הכל היה בסדר ולמסעדן לא היה מושג כמה כסף הוא (המלצר) מקבל. אבל ברגע שנקבע שחל חוק שכר מינימום על מלצרים ישר הם התחילו לעשות סדר. מה קורה היום? רוב המסעדות לוקחות את התשר ומכניסות אותו לקופה. בסוף היום מנהלת משמרת מחלקת לפי יחס שנקבע מראש, בדרך כלל זה הולך לעוד עובדים כמו עובדי מטבח.
"קובעים בהסכם עד 1,000 שקל למלצר, מעל 1,000 לטבח וכו'. אם הם (המסעדנים) לא היו משתלטים על הכספים האלה, אנחנו לא היינו מתערבים, אבל ברגע שהם השתלטו על הכספים האלה ובחרו לעשות בהם כרצונם, אנחנו קמנו. לא ירחק היום שהם יגידו 10 אחוז מהטיפים ילכו לספקים, וזו הסיבה שאנחנו קמנו והתערבנו".
אי ודאות בלתי נסבלת
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, קבל על כך שרשות המסים לא מודיעה באופן רשמי מה בכוונתה לעשות: "קשה לכם להחליט ואתם רוצים לבחון, תבחנו. כל עוד לא תצאו לציבור עם משהו אחר - האם אנחנו בינואר 2019 יכולים לנהוג כרגיל?".
לדבריו הצטרף גם תומר מור ואמר כי המציאות שבה המסעדנים צריכים להמשיך ולהתנהל ברמה היומית בהסתמכות על פרשנויות משפטיות ובאי ודאות, היא בלתי נסבלת: "תחוקקו חוק שהדברים יהיו ברורים וכל אחד בענף יחליט אם הוא ממשיך, או אולי סוגר את העסק".
טולדנו הודתה כי המציאות הזו לא מטיבה עם העסקים וכי לדבריה, הנושא עדיין בדיונים והתלבטויות לגבי ההכרעה. "אנחנו מתלבטים האם לעשות שינוי חקיקה, להוציא הוראה, או ללכת לבית משפט".
בכל מקרה הדגישה טולדנו כי "אם נחליט לאמץ את פסק הדין קייס, זה יחשב כהכנסת העסק. לא יכול להיות יצור כלאיים שלצורך ביטוח לאומי זה כן הכנסת העסק ולצורך גביית מס זה לא הכנסת העסק".
נציין, כי בפאנל קודם שנערך בכנס לשכת יועצי המס, התבטא שר האוצר משה כחלון בחריפות כנגד ארגון המסעדנים שיצא נגדו בקמפיין "מס כחלון", בעיקר על רקע הדרישה לביטול מס עובדים זרים.
"הם אמרו לי - אם לא תוריד לנו את המס נעשה לך שיימינג עם מס כחלון", אמר. "ברגע שבאה כזו קבוצת כוח, ואומרת שנרסק אותך בבחירות, אוי ואבוי לשר שייכנע לכך. אני תמיד הפסדתי במאבק נגד החלשים, אין חזק אחד שניצח אותי. אתם תשלמו מס כמו כל אחד בישראל". כחלון הוסיף ואמר כי בכל מסעדה שבה מתנוססת התמונה שלו, במסגרת הקמפיין נגדו - לא שילמו מס.
מור, יו"ר העמותה שהובילה את הקמפיין, שבינתיים הושהה כדי לנסות ולהגיע להסכמות עם משרד האוצר, הגיב ואמר כי "אנחנו אף פעם לא נתבייש שאנחנו דורשים זכויות לפרנס את המשפחות שלנו, לא נתנצל על העשייה שלנו. המדינה צריכה לחבק את היזמים ולא להיפך".