צל של ספק: רצח תאיר ראדה - תיק פתוח?
כ-12 שנים חלפו מאז שנמצאה גופתה המרוטשת של הילדה בת ה-13 וחצי בתא השירותים בביה"ס "נופי גולן" בקצרין. רומן זדורוב, רצף שעבד במקום, נעצר, הודה, שחזר, הורשע - ונכלא. מערב הרצח, דרך הערעורים, העדויות והספקות וכלה בהתפתחות הדרמטית האחרונה. השתלשלות הפרשה שזעזעה את המדינה
ב-6 בדצמבר 2006, ב-19:00, רעשה המדינה: גופת ילדה נמצאה בתא שירותי הבנות בבית הספר "נופי גולן" שבקצרין כשעליה סימני אלימות ודקירות סכין. זמן קצר לאחר מכן התבררה זהותה: תאיר ראדה, בת 13 וחצי, תושבת העיר. באותו יום, כך התברר מחקירה ראשונית של המשטרה, נראתה המנוחה בסביבות 13:30 בברזייה בבניין בית הספר - ומאז נעלמה. משבוששה לחזור הביתה - דיווחה ב-18:00 אמה, אילנה ראדה, על היעדרותה למשטרה. בעקבות ההתפתחויות הדרמטיות האחרונות בתיק הרצח - לפניכם השתלשלות הפרשה.
עוד בנושא:
דרמה בתיק רצח תאיר ראדה: שערה שאינה שייכת לזדורוב נמצאה
פרקליטו של זדורוב: "חובה לקיים משפט חוזר ולשחררו מהכלא"
השיחה הדרמטית: עורך הדין מודיע לאשתו של זדורוב על ההתפתחות
פרקליטיה של א"ק: "ראיה דרמטית שקושרת את א"ח לרצח"
בימים שלאחר הרצח נעצרו חסר בית וגנן. הם נחקרו - ושוחררו. המשטרה גבתה עדויות הן מתלמידים והן ממורים - אך לא נמצא קצה חוט. שבוע לאחר מכן, ב-13 בדצמבר 2006, נעצר רומן זדורוב, כיום בן 41 - שעבד כרצף בבית הספר. זדורוב הכחיש תחילה את מעורבותו בפרשה, אך בתום שישה ימי חקירה הוא נשבר, הודה ושחזר את המעשה לעיני המצלמות. המשטרה הודיעה אז: "הרוצח נתפס". כמו כן, יצוין כי במהלך בחקירה טענה המשטרה כי חקרה כמה כיוונים נוספים - אך הם נמצאו כלא אמינים.
אלא שיום למחרת, ב-20 בדצמבר 2006, חזר בו רומן זדורוב מהודאתו. צוות ההגנה מטעמו טען כי החשוד דאז, שנתון היה ללחצים בידי חוקרי המשטרה, "היה מודה גם ברצח ארלוזורוב". חמישה ימים לאחר מכן, ב-25 בדצמבר 2006, ביקשה משפחת ראדה לצרף חוקר פרטי לחקירה, אך בג"ץ דחה את הבקשה.
חודש אחרי, ב-18 בינואר 2007, הוגש כתב אישום נגד רומן זדורוב בגין רצח תאיר ראדה ושיבוש הליכי משפט. שלוש שנים לאחר מכן, ב-14 בספטמבר 2010, הרשיע בית המשפט המחוזי בנצרת פה אחד את רומן זדורוב - ודן אותו למאסר עולם. שנתיים לאחר מכן, ב-2012, קיבלה משפחת ראדה פיצויים מהמדינה בסך 1.5 מיליון שקלים בעקבות תביעת נזיקין שהגישה נגד בית הספר ומשרד החינוך.
בנובמבר 2012 ערער זדורוב לבית המשפט העליון בבקשה לצרף ראיות חדשות כגון טביעת הנעל שלו - שלא התאימה לדעת מומחה לטביעה שנמצאה בזירה - וב-18 במרץ 2013 השופטים החזירו את התיק לבית המשפט המחוזי בנצרת בעקבות חוות דעת של ד"ר מאיה פורמן מהמכון לרפואה משפטית בנוגע לטביעת הרגל וצורת החתך והסכין. הפתולוגית טענה כי הסכין שבאמצעותה בוצע הרצח הייתה משוננת - ולא כפי שנטען תחילה. הערעור נדחה.
שנה חלפה, ובאוקטובר 2014 הגיש זדורוב ערעור נוסף לבית המשפט העליון בטענה שבזירה נמצאו עקבות נעליים נוספות של אדם אחר. שנה לאחר מכן, ב-2015, דחה שוב בית המשפט העליון ברוב של שני שופטים מול אחד את ערעורו של זדורוב.
העדות של א"ח ב"צל של אמת": "א"ק רצחה את תאיר ראדה"
ב-26 במרץ 2016, יותר מעשור אחרי הרצח, שודרה בערוץ 8 של HOT הסדרה הדוקומנטרית "צל של אמת" - שיצרו ארי פינס, יותם גנדלמן ומיקה תימור - שחקרה את הפרשה ובמסגרתה רואיינו עדים, חוקרים ופרקליטים. הסדרה כללה ארבעה פרקים. בפרק האחרון הושמעה עדות של אדם שלו ניתנו ראשי התיבות "א"ח", שטען כי לא זדורוב הוא שעומד מאחורי הרצח - אלא צעירה אחרת, בת זוגו לשעבר, ששמה נותר חסוי - "א"ק".
בפרק המדובר נחשפה לראשונה מול המצלמות עדותו של א"ח, שטען כאמור כי א"ק סיפרה לו שביצעה את רצח הנערה. בעקבות זאת התעוררה סערה שהובילה לתהיות בנוגע לזהות הרוצח. במערכת המשפט מתחו ביקורת קשה על הסדרה. נשיאת בית המשפט העליון דאז מרים נאור, אמרה בכנס לשכת עורכי הדין שנערך באילת באפריל באותה שנה, כי "לאחרונה אנו נתקלים שוב ושוב בניסיונות ליצור מערכת משפט אלטרנטיבית".
גם פרקליט המדינה שי ניצן התייחס לסדרה. לדבריו, "הסדרה הזאת לא חידשה דבר, אלא התעסקה בחומרים ארכיוניים. זוהי סכנה ממשית לדמוקרטיה, משפטים פליליים אינם תוכנית ריאליטי, זו לא תוכנית שבה הציבור מתבקש לסמס אם הנאשם זכאי או לא, תופעה זו גדלה. האם אנו רוצים לחיות במדינה שגורלו של אדם יוכרע בתחקירים?".
השערה - והסערה: ההתפתחות הדרמטית החדשה
בינתיים, המשיך רומן זדורוב לרצות את עונשו. לפני שבוע וחצי פורסם כי אישה צעירה הגיעה למשרדי ימ"ר צפון בנצרת-עילית כדי למסור עדות בפרשה שמסעירה את המדינה בשנים האחרונות. האישה זומנה על ידי החוקרים כדי לשפוך אור על פרטים הידועים לה על חקירת הרצח, בעקבות מידע שהתקבל במשטרה שלפיו אישה, ששמה אסור בפרסום ומכונה בתקשורת בראשי תיבות א"ק, התוודתה בפניה, כביכול, כי היא זו שרצחה את תאיר ראדה.
העדה הנוכחית היא האדם השלישי שבפניו טענה א"ק, לכאורה, כי ביצעה את רצח תאיר ראדה. בחודשים הקרובים יגיש עו"ד ירום הלוי סנגורו של רומן זדורוב, בקשה למשפט חוזר, שעוסקת בראיות חדשות שקושרות לכאורה את א"ק לרצח תאיר.
הפרטים החדשים שנחשפו קושרים, כביכול, את א"ק לרצח תאיר ראדה; אנשים שבפניהם טענה כי היא הרוצחת, מסמכים שרומזים על מעורבות אפשרית שלה בפרשה וגם חלקים מעדותה במשטרה. בין היתר נחשף מסמך של פסיכיאטרית ששוחחה בשנת 2014 עם א"ק, שבפניה הביעה את הדחף שלה לרצוח את שכנה, וכי הכינה לצורך כך כפפות וסכין.
יום למחרת נחשף ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet כי בתצהיר שעליו חתמה בעבר א"ק, הצעירה שעלה נגדה חשד למעורבות ברצח תאיר ראדה, היא הודתה כי סיפרה לאישה אחרת שהיא הייתה מעורבת, כביכול, ברצח. א"ק נשאלה בין היתר: "האם אמרת... שיכול להיות שהיית מעורבת ברצח תאיר ראדה אך אינך זוכרת זאת?". בתשובתה אישרה א"ק את הדברים עם סייגים: "הדברים זכורים לי במעומעם. זכור לי שבעקבות לחץ שהפעילה עליי... אמרתי לה דברים על מעורבות שלי כביכול ברצח תאיר (דבר שכמובן מנותק מהמציאות), אבל אינני זוכרת מה היה תוכן הדברים המדויק".
אילנה ראדה, אמה של תאיר ראדה, התייחסה באולפן ynet לחשיפה אודות עדות האישה במשטרה. לדבריה, עדויות שמיעה או אחרות לא יביאו למשפט חוזר כל עוד יוגשו לפרקליטות ראיות מוחשיות על מעורבות גורם אחר ברצח. "עד יום מותי אני אלחם ובסוף אמצא מי רצח את תאיר", אמרה אילנה. "אני עושה את זה בדרך שלי".
פרקליטו של זדורוב: "חובה לקיים משפט חוזר"
כמו כן, אמש (ה') חלה עוד התפתחות דרמטית בפרשה, כשהמכון לרפואה משפטית זימן את סנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, ואת נציגי הפרקליטות בעקבות "ממצאים פורנזיים חדשים". הממצא - שערה שאינה שייכת לזדורוב אותרה על גופתה של תאיר ראדה. הלוי, שקיים מסיבת עיתונאים, אמר בעקבות חשיפת הממצא, כי "חובה לקיים משפט חוזר לזדורוב". הוא הוסיף: "בכירים בפרקליטות אמרו לי שמדובר בדרמה גדולה".
"השערה הזו התגלתה עם עוד עשרות שיערות אחרות על גופתה של תאיר. אני, כסנגור שמחוסר באמצעים – כלומר, כסף של המשפחה – הייתי צריך לתעדף איזה שיערות הכי דחוף לבדוק. החלטתי ששלוש שיערות מסוימות הן המסקרנות ביותר – והעברתי אותן למכון לרפואה משפטית לבדיקה ולכן, לא בכדי, אחת מהן נמצאה שייכת, כאמור, במשפט חוזר. מבחינה משפטית – מאה אחוז".
הפרקליט נשאל מה עלה בשיחה עם ראשי המכון לרפואה משפטית - והשיב: "ראש המעבדה אמרה שעשו בדיקות, ומבחינת התוצאות הן מראות שמדובר בשערה של א"ח. היא אומרת שזה בהחלט DNA לא נפוץ. עלה בשיחה דבר חשוב - שהם משתמשים בבדיקה הזו לזיהוי חללים. אותה בדיקה שהפרקליטות אומרת ש'איננה שווה'".
"מחר אשלח מכתב לפרקליטות מכתב שאומר שצריך להסכים מיד לקיומו של משפט חוזר ולשחרורו של רומן - ואני מקווה שהתשובה תגיע מהר", הוסיף. "אני פונה מפה לשי ניצן - אני מקווה ומתפלל בשביל רומן שלא עלית על עץ גבוה מדי. אתם מחויבים בחקירת האמת. צא גדול ותנחה את כפופיך בראיות החדשות".
"א"ק היא אישה מוכת גורל", המשיך עו"ד הלוי. "היא עברה התעללות קשה בינקותה שכנראה הולידה אצלה הפרעת אישיות שבמסגרתה מתפרצת אצלה 'זאבה' שדוחפת אותה לרצוח אנשים, לחתוך איברים של אנשים. ההתקף הזה בא לידי ביטוי ברצח של תאיר שעומד במחלוקת עד רגע זה עם הפרקליטות. מה שאני יכול להגיד היום זה שיש יש ראיות ממשיות שהיא הכינה סכין וכפפות לרצוח את שכנהּ ב-2014".
מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר, ד"ר חן קוגל, אמר הערב: "לפי בקשתו של סנגורו של רומן זדורוב ובתיאום ובהסכמת פרקליטות המדינה, המכון לרפואה משפטית ביצע בדיקות DNA מיטוכונדרי כדי להשוות שיערות שנמצאו על גופתה של תאיר ראדה ז"ל עם פרופילים גנטיים שונים. הבדיקות בוצעו מספר פעמים כדי לוודא את תקפותן ונמצאו ממצאים חדשים שלא היו ידועים קודם לכן. לפיכך, זימנו את הסנגור ואת אנשי פרקליטות המדינה כדי לבשר להם על הממצאים החדשים".
ד"ר נורית בובליל, מנהלת המעבדה הביולוגית במכון לרפואה משפטית, אמרה כי "התקבלו שתי דגימות ייחוס חדשות שלמעשה נבדקו בהרחבה של בדיקות שלא בוצעו קודם. הממצאים שהתקבלו מהבדיקה הנוכחית הועברו היום לנציגי פרקליטות המדינה ולסנגורו של רומן זדורוב וייתכן שההתפתחויות יובילו לבדיקות נוספות". לנוכח ההתפתחויות, במשטרה יבקשו ככל הנראה לגבות עדות מא"ק - ששוהה כעת בחו"ל.
פרקליטיה של א"ק, עו"ד דניאל חקלאי ותומר שוורץ, אמרו כי "אין ספק שמדובר בראיה דרמטית לכאורה. אנחנו מחויבים לבחון אותה במסגרת תפקידנו לייצג נאמנה את א"ק.
בעבר הלא רחוק קיבלנו אישור מטעם פרקליטות המדינה שלפיו לא נמצאו בזירת הפשע ראיות מדעיות שקושרות את א"ק לרצח. הן בתא השירותים, הן בקומת תא השירותים והן במתחם בית הספר.
"הראיה החדשה והדרמטית קושרת לכאורה את א"ח לזירת הרצח. כמובן שגם א"ח זכאי ליהנות מחזקת החפות. א"ק לא מסרה מעולם פרטים מוכמנים (פרטים שרק הרוצח מכיר מזירת הפשע). זה חיזק את טענת החפות שלה. ונדגיש שוב: ההודאות שנטען שהיא מסרה לא טמנו בחובן פרטים מוכמנים. היו מספר מתמודדי נפש שמסרו הודאות שווא באוזני גורמים שונים בדבר אחריותם לרצח. אחריותם לרצח נשללה כמו אחריותה של א"ק.
"כל האמור לעיל מחזק את טענת החפות של א"ק. אך ברור שישנה לכאורה ראיה דרמטית שיש לבחון אותה בקפידה וביושר. אנחנו מחויבים לייצג נאמנה את א"ק ואנחנו קוראים למשטרה ולפרקליטות לבצע כל בדיקה או חקירה הכרחית בפרשה ככל שיש בכך צורך".
"לאורך כל השנים אמרנו שרומן חף מפשע"
יבגניה גרשייב, אמה של אולגה זדורוב, אמרה הערב כי שמעה את ההודעה בשמחה. "אני לאורך כל השנים אמרתי שהוא חף מפשע. זו בשורה נהדרת. גם אולגה מאוד מאוד שמחה. ממש אין לנו מילים להביע את השמחה".
ארי פינס ומיקה תימור, מיוצרי הסדרה "צל של אמת", אמרו בתגובה לגילויים החדשים בפרשה: "אנחנו שמחים שנמצאה סוף סוף ראיה חד משמעית מדעית שמוכיחה שרומן זדורוב לא היה בזירת הרצח, ומאששת למעשה את שמסר א"ח למשטרה - שחברתו לשעבר א"ק לבשה את בגדיו כשרצחה את תאיר ראדה.
"אין אושר גדול יותר מאשר הידיעה שאילנה ראדה קיבלה את התשובה שלה חיכתה 12 שנה, ושזדורוב יחזור לחיק משפחתו. אנו מצפים שהמדינה תשחרר את זדורוב מהכלא כבר מחר, ושתקים מחרתיים ועדה שתבדוק מה השתבש בדעתה של פרקליטות המדינה, שאיבדה כל שמץ של יושרה מקצועית".
במשרד המשפטים אמרו כי "כזכור, בשעתו נמצאו בזירה שלוש שיערות שלא זוהו כשערות המתאימות לפרופיל הגנטי של רומן זדורוב והיו נטולות שורש. לכן, הבדיקה היחידה שניתן היה לבצע בהן הייתה בדיקה מיטוכונדריאלית, שמצביעה על מטען גנטי שנמצא במשפחות רחבות בנות כמה דורות, ועובר דרך נשות המשפחה.
"הפרקליטות הסכימה לבקשת סנגורו הנוכחי של רומן זדורוב, שתבוצע בדיקת התאמה מיטוכונרדיאלית כאמור בין השיערות הללו לבין פרופיל ה-DNA של א"ק ובן זוגה לשעבר א"ח, על אף שהמדינה סברה על יסוד חוות דעת של מומחים שהערך הראייתי של בדיקה כזו הינו נמוך. היום נמסרה תשובת המכון לרפואה משפטית, שלפיה לא נמצאה התאמה בין אף אחת מן השערות לבין א"ק.
"שערה אחת מתוך השלוש נמצאה מתאימה לפרופיל המיטוכונדריאלי של המכונה א"ח, בן הזוג לשעבר של א"ק. התאמה זו משמעה כי א"ח הוא אחד מקבוצת אנשים רחבה, שלא ידוע מה מספר הפרטים הנמנים עליה, שיכולים להתאים לשערה שנמצאה. המכון הוסיף כי נערכה השוואה בין הפרופיל המיטוכונדריאלי של שערה זו לבין מאגר המצוי בארה"ב, שמדינת ישראל לא העבירה אליו פרופילים (כפי שעולה מאתר המאגר) – ולא נמצאה התאמה לאחד מן הפרופילים שבמאגר.
"למרות האמור - תוצאת הבדיקות תיבחן על-ידי הפרקליטות כדי לבדוק את השאלה האם יש לדברים משמעות כלשהי ומה הערך הראייתי של הבדיקה, נוכח העובדה שלא נעשתה השוואה למאגר פרופילים ישראלי, ככל שקיים כזה".