שתף קטע נבחר

 

על הפואטרי סלאם כבר שמעתם?

הטרנד המדליק של הפיכת שירה גבוהה לשפת סלנג אותנטית חגג השבוע מסיבה עברית בניו יורק ביוזמת אפליקציית ‘הומיז’. אפילו המשורר רוני סומק הגיע לנסות

השבוע נערך ערב פואטרי סלאם בעברית חמה ולוהטת וטקסטים שמבטאים את החיים שלנו כישראלים בניו יורק. את הערב יזמה 'הומיז', שבשנה האחרונה גיבשה את הקהילה הישראלית בניו יורק ותרמה להעשרת הקשר בין כולנו.

 

ביום רביעי נערך מופע הפואטרי סלאם העברי השלישי בניו יורק. 'הטחת שירה' הזו, בתרגום חופשי, מתקיימת בהובלת משוררים קוראים או מדקלמי יצירה מפרי עטם, בשפה ארצית, סלנגית ואותנטית להפליא.

 

הטרנד התחיל כבר בשנות השמונים, אז יזם צעיר ששמו מארק סמית' אירוע פואטרי סלאם במועדון בשיקגו. ארבע שנים אחרי גם ניו יורק הצטרפה לטרנד והיום הוא התפשט לרחבי העולם עם שלושים תחרויות פואטרי סלאם בשנה.לא מדובר בפרי סטייל בסגנון היפ הופ, מדובר בשירה שמאופיינת לרוב בקווי מתאר של שירה ספרותית המתהדרת במילות סלנג.

 

אחד האלמנטים המסקרנים בפואטרי סלנג לאורך השנים היה לאתגר את המשוררים הקלאסיים להגיע ולבדוק את היצירות שלהם מול הקהל. רוני סומק הישראלי עשה את זה השבוע בניו יורק. “הוא במקרה בניו יורק ואוד התרגש להגיע", מספרת לנו דניאלה רילוב מ'הומיז'.

 

- ()
משוררי הסלנג. עמרי אנגל. צילומים: דניאלה רילוב

- ()

 

אירוע הפואטרי סלאם הראשון בניו יורק התחיל ביוזמת נטלי משה, ישראלית שהובילה בניו יורק את הבית הישראלי וביחד עם 'הומיז' הובילה את ערב התרבות הצבעוני הזה. "עשיתי קונטרול אלט דיליט על הכל”, קראה דקלה בן לולו בערב הפואטרי סלאם הראשון בניו יורק. "קצת לפעמים כמה תוכניות: לונדון את קירשנבאום ויש גם את אביב או אייל, וכמובן סדרת המופת - איך גיבורים עפים. אבל מכל השאר, באמת באמת - ניתוק גמור. מדי פעם קולה זירו, שוקולד בלונדי, אבל חוץ מזה זהו. פייר, עם כל זה ששמתי את ישראל מאחור, יש דבר אחד שבשבילו שווה לחזור - תל אביב, אח, אין על תל אביב”. כמוה עוד כמה וכמה ישראלים משתפים מעל הבמה הזו בחוויה המאוד אותנטית של המעבר מישראל.

 

ערב הפואטרי סלאם הישראלי השלישי נערך ב'סילוואנה' שבאפר ווסט סייד בהנחית הדי ג'יי עמרי אנגל. "הסילוואנה הוא בבעלות ישראלית", מוסיף מייסד 'הומיז' רן הרנבו. "חשוב ערוך את האירועים שלנו בשילוב תמיכה בעסקים ישראלים". ואכן, בשנה האחרונה, הומיז עושה רבות למען החיבור של הקהילה הישראלית בניו יורק. "אנחנו מרגישים שבסופו של יום לא שינינו עולמות", מסביר הרנבו, "אבל ייעלנו את כל האקו-סיסטם. עשרות אם לא מאות מצאו עבודות, דירות, חיבורים מקצועיים, כל מה שהיה בכל דרך אחרת קשה יותר לעשות ואנחנו עושים אימפקט אמיתי על החיים של אנשים”.

 

הומיז למי שלא מכיר, היא אפליקציה שמחברת בין מהגרים בכל מיני מקומות בעולם, ומסייעת להם, בעזרת הקהילה שלהם, להתחבר למקום שבו הם חיים. "הומיז גדלה מאוד בשנה האחרונה, עם שלוש קהילות: צרפתים בישראל, צרפתים בניו יורק וישראלים בניו יורק. בקרוב נפתח גם קהילת הודים בניו יורק."

במסגרת החיבורים שמציעה האפליקציה בין ישראלים, היא יוזמת שלל אירועים שונים. "כמו שאנחנו תמיד אומרים החשיפה והקשר בין אופליין ואונליין מאוד חשובים לנו", מסבירה רילוב. "אנחנו עושים אירועים מספר פעמים בחודש מתוך אמונה שאנשים רוצים להיפגש פנים מול פנים. לכן מיד התחלנו עם אירועים כמו מסיבות ב''מזנון ואירועי העשרה בספייס שלנו בסוסא. כל התכנים שמועילים לישראלים להתקדם ולהפתח כאן. בנוסף, אנחנו מארגנים אירועים בעסקים של ישראלים בשכונות שונות בעיר, מעין שכונת חיים בעולם המודרני של ניו יורק ונמשיך להרחיב את זה”.

כך עשו גם בערב השירה החתרני השבוע, עם מה שהרנבו מגדיר כ'תרבות ישראלית קולית'. "אנחנו פותחים את הבמה לתת תרבות כזו שאנשים בארץ למשל מפחדים ממנה בדרך כלל. מדברים על ירידה מהארץ ועניינים שמאוד רלוונטיים לכולנו".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פואטרי סלאם בניו יורק. הומיז
מומלצים